«Για Τρία Ψυγεία και Ένα Πλυντήριο»: Παγκόσμια πρεμιέρα στο Λονδίνο για την παράσταση ντοκουμέντο με θέμα την υιοθεσία παιδιών
Η παγκόσμια πρεμιέρα του έργου “Για Τρία Ψυγεία Και Ένα Πλυντήριο”, πραγματοποιείται στο κέντρο του Λονδίνου. Την παράσταση ντοκουμέντο, που σκοπό έχει να προκαλέσει τη σκέψη, σκηνοθετεί η καταξιωμένη σκηνοθέτιδα Κυριακή Μήτσου, η οποία μαζί με τις θεατρολόγους Ρενάτα Σοφρωνά και Ρομίνα Σπυράκη επιμελήθηκαν τη θεατρική μεταφορά του έργου.
Πρόκειται για ένα πρωτοπόρο έργο που προσφέρει μια διαφορετική οπτική στην περίπλοκη ιστορία της υιοθεσίας παιδιών και της δημιουργίας οικογένειας.
Η παράσταση παρουσιάζεται σε τρεις γλώσσες, Αγγλικά, Ελληνικά και Ολλανδικά (με αγγλικούςυπέρτιτλους) και περιλαμβάνει κινηματογραφημένα στοιχεία. Την παράσταση πλαισιώνει ένα πολυσύνθετο καστ ηθοποιών διαφόρων ηλικιών και εθνικοτήτων, ανάμεσα στους οποίους, οι γνωστοί ηθοποιοί και καλλιτέχνες από την Ελλάδα, Υβόννη Μαλτέζου, Γιάννης Νταλιάνης και Σπύρος Μπιμπίλας, οι οποίοι, όπως μας δήλωσαν, «είναι βαθιά συγκινημένοι από το θέμα γιατί αγγίζει την ψυχή τους».
Στην παράσταση, συμβάλλουν επίσης οι ίδιοι οι υιοθετημένοι, καθώς στόχος τους είναι να ακουστούν οι ιστορίες τους και η φωνήτους. Ηακαδημαϊκή έρευνα στην οποία στηρίζεται η υπόθεση του έργου πραγματοποιήθηκε από την ακαδημαϊκό και ερευνήτρια, Καθηγήτρια Gonda Van Steen (Κέντρο Ελληνικών Σπουδών, King’s College London).
Οι «ιστορικές» υιοθεσίες έχουν αναδειχθεί ως θέμα συζήτησης της τρέχουσας δεκαετίας, έχοντας προκαλέσει αντιπαραθέσεις στον Τύπο σε πολλές χώρες του Δυτικού Κόσμου και αναρτήσεις σταπρωτοσέλιδα ειδήσεων καθημερινά. Ωστόσο, τίποτα δεν έχει περάσει στην «ιστορία» για όσους ακόμη ψάχνουν. Το πρωτοπόρο έργο μας εξετάζει τα δεδομένα και συνθέτει τις προσωπικέςιστορίες γύρω από την υιοθεσία παιδιών, καθιστώντας τες, το κοινωνικό θέμα της Ελλάδας του 20ού αιώνα.
Ειδικά για την Ελλάδα της δεκαετίας του 1950, αυτή είναι η περίπλοκηιστορίαοικογενειών που είχαν κάθε ευκαιρία και εκείνων που δεν είχαν καμία απολύτως – μια ιστορίαπου, δυστυχώς, έχει επαναληφθεί σε πολλές άλλες χώρες. Από την πλευρά των υιοθετημένων, τοέργοαπεικονίζει τις δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν όσοι στάλθηκαν στο εξωτερικόμεελάχιστα έγγραφα πιστοποίησης ταυτότητας και υπερβολικές προσδοκίες. Έτσι, αυτή η θεατρική παραγωγή θέτει κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τις έννοιες «Ταυτότητα» και «Ανήκω», που εκτείνονται πέρα από το Ελληνικό πλαίσιο και παραμένουν στην επικαιρότητα ως σήμερα.
Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν:
24, 25, 26 Οκτωβρίου 2024, Greenwood Theatre, King’s College London. 55 Weston St, London SE1 3RA,
Για αγορά εισιτηρίων επισκεφθείτε τον ιστότοπο: Simpletix.com
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την Dr Claire Millington στο claire.millington@kcl.ac.uk.
Βασικοί Συντελεστές:
Σκηνοθεσία/Σκηνογραφία: Κυριακή Μήτσου
Δραματουργία/Σκηνική Προσαρμογή: Κυριακή Μήτσου, Ρενάτα Σοφρωνά, Ρομίνα ΣπυράκηΙστορική Έρευνα: Καθ. Gonda Van Steen
Παίζουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά):
Κωνσταντίνος Δεληδημούδης
Γιάννης Κουριώτης
Δέσποινα Λαβδά
Υβόννη Μαλτέζου
Κυριακή Μήτσου
Nick Morrison Baker
Δήμητρα Μπακαλγιάννη
Σπύρος Μπιμπίλας
Γιάννης Νταλιάνης
Jung Sun Den Hollander
Κατερίνα Πετρίδου
Ρενάτα Σοφρωνά
Ρομίνα Σπυράκη
Laura Chipler Chico
Χριστίνα Χαρχαρίδη
Ειδική Εμφάνιση:
Μαίρη Καρδαρά
Στεφανία Πάζολες
Χρυσούλα Σκύρλα
Τα παιδιά: Κωνσταντίνος, Μαρίνα και Χρυσούλα
Η Χορωδία των Φωνών της Κοινότητας Υιοθεσίας
Ομάδα Παραγωγής:
Διοικητική & Επικοινωνιακή Υποστήριξη: Λευκή Παπαχαραλάμπους
Βοηθός Σκηνοθέτη/Υπεύθυνη Σκηνής: Jasmine Newton-Rae
Κινηματογράφηση/Μοντάζ: Κωνσταντίνος Λέπουρης
Επιμέλεια Κοστουμιών: Ραχήλ Ελευθερίου
Βοηθός Σχεδιασμού Κοστουμιών: Πόπη Λίμπερος
Σύμβουλος Κινηματογραφικών Κοστουμιών: Χαρά Γεωργιάδου
Χειρισμός Μηχανισμών: Ellen Scott-Smith / Millie Scrivens
Γραφιστικά: Σπύρος Κιτσινέλης
Φωτισμοί: Μαρίνα Κόντα
Χειρισμός Φωτισμού: Jake Perkin
Μουσική Σύνθεση: Νεφέλη Σταματογιαννοπούλου
Χειρισμός Ήχου: Jacob Hirschkorn
Χειρισμός Υπέρτιτλων: Έλενα Κωνσταντινίδη
Μακιγιάζ: Ράνια Συρτσάκου
Μάρκετινγκ/Επικοινωνία: Claire Millington
Κοινωνικά Δίκτυα: Γιώργος Σωτηρόπουλος
Τραγούδι ‘Lucky girl’: Ulrika Skogby
Παραγωγή: Culture In Action / King’s College London
Κύριοι Χορηγοί:
Arts Council England
The Schilizzi Social History Workshops
Giota Mitsou Dental Clinic Athens
Londonerwalks
Beurvibes
Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα
«Ποιος είμαι;» ρώτησε ο Οιδίποδας, αλλά κανείς δεν είχε το θάρρος να του δώσει μιαειλικρινήαπάντηση, εκτός από έναν μάντη που γνώριζε τις τραγωδίες που θα ακολουθούσαν. Το ερώτημα του ποιοι είμαστε μας απασχολεί από αρχαιοτάτων χρόνων και αποτελεί το κεντρικόθέμα του έργου μας. Είναι ένα ερώτημα που συνδέεται όχι μόνο με το παρελθόν αλλάκαι μετοπαρόν. Για πολλούς—παιδιά ή ενήλικες—είναι ένα διαρκές, υπαρξιακό ερώτημα που εκτείνεται σεδεκαετίες. Το να μην ξέρεις από πού προέρχεσαι επηρεάζει τόσο την σωματική όσο και την ψυχική ευημερία σου και έχει κρίσιμες συνέπειες για τις επόμενες γενιές. Το να ξέρεις ποιος είσαι είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Αυτό είναι επίσης το ανθρωπιστικό μήνυμα που στηρίζει η παραγωγήμας. Άλλα ερωτήματα είναι εξίσου κρίσιμα: «Πώς ταιριάζω στην οικογένειά μου; Ποια είναι ηαληθινήιστορία της πρώιμης παιδικής ηλικίας μου;»
Όταν εμπλέκεται η υιοθεσία παιδιών, υπάρχει η ιστορία που μας αφηγούνται και θέλουμεναπιστέψουμε, και η πιο ασαφής ιστορία που θέλουμε να αποκαλύψουμε, γιατί επηρεάζει και άλλουςανθρώπους (νέες μητέρες, αδέλφια, χώρες, υπηρεσίες και μεσάζοντες). Στο σύνολό της, η αφήγησητων ιστορικών δεδομένων για τις περιπτώσεις διεθνούς υιοθεσίας κατά την μεταπολεμικήπερίοδοείναι πολυδιάστατη και πιο κοντά στην αλήθεια από την λεκτική αφήγηση ιστοριώνμεπαραδοσιακό τρόπο . Το καινοτόμο έργο μας ‘σκάβει’ βαθιά και τολμά ν’ ανακαλύψει τις αλήθειεςπίσω από το φαινόμενο της διεθνούς υιοθεσίας παιδιών, που αποτελούν την ανείπωτηιστορίαδημιουργίας οικογενειών και κοινωνιών σε όλο τον κόσμο. Οι ηθοποιοί μας θέτουν, χωρίς φόβο, τοκρίσιμο ερώτημα: «Με ποιο κόστος;»
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More