Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γιάννης Ρίτσος: Η ζωή και το έργο του σπουδαίου ποιητή (video)

Ο ποιητής της Ρωμιοσύνης Γιάννης Ρίτσος πέθανε στις 11 Νοεμβρίου του 1990. Θεωρείται από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της νεότερης ελληνικής ποίησης. Με μια μακρά σειρά δημοσιευμένων ποιητικών συλλογών που ξεκινούν από το 1934 («Τρακτέρ») , ο Ρίτσος διακρίθηκε τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και στο εξωτερικό. Πάνω από εκατό ποιητικές συλλογές και συνθέσεις, εννέα πεζογραφήματα, τέσσερα θεατρικά, όπως και μελέτες για ομοτέχνους συγκροτούν το κύριο σώμα του έργου του. Επίσης, πολυάριθμες μεταφράσεις, χρονογραφήματα και πλήθος δημοσιευμάτων. Ανάμεσα στις πολλές τιμητικές διακρίσεις που έλαβε είναι το Πρώτο  Κρατικό βραβείο Ποίησης (για το έργο «Σονάτα του Σεληνόφωτος»), το Μέγα Διεθνές Βραβείο Ποίησης, το Βραβείο Ειρήνης Λένιν, το Βραβείο Ποιητή Διεθνούς Ειρήνης του ΟΗΕ κ.ά.

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ το αφιέρωμα:

ΛΟΓΟ-ΤΕΧΝΙΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ

(video)

Ειδική σειρά 13 εκπομπών που αναφέρεται στο έργο συγγραφέων και ποιητών που διαχρονικά σηματοδότησαν τη φυσιογνωμία της ελληνικής λογοτεχνίας, αλλά και έγιναν αφετηρία για να δημιουργήσουν μεγάλα έργα τέχνης ζωγράφοι και συνθέτες. Το επεισόδιο αυτό αναφέρεται στη ζωή και το έργο του ποιητή Γιάννη Ρίτσου (Μονεμβασιά 1909 -1990).

Το έργο και η απέριττη ζωή του, υπήρξαν άρρηκτα δεμένα και συνυφασμένα με όσα προσδοκούσε ο ελληνισμός, τις πιο δύσκολες ώρες του, από πνευματικούς ανθρώπους. Για τον ποιητή μιλούν η δημοσιογράφος και συγγραφέας Αγγελική Κώττη, από τους μελετητές της ζωής και του έργου του, καταθέτει πληροφορίες για το οικογενειακό περιβάλλον του ποιητή και αναλύει την πορεία της ζωής του. Κάνει αναφορά στις πρώτες του ποιητικές συλλογές και στην προσχώρησή του στο κίνημα της Αριστεράς. Ειδική μνεία γίνεται στο εμβληματικό “Επιτάφιο” που γράφτηκε για τα γεγονότα του Μάη του ’36 στη Θεσσαλονίκη.

Ο Μίκης Θεοδωράκης μιλάει για τις μελοποιήσεις των έργων του Γιάννη Ρίτσου. Ειδικά για τον “Επιτάφιο” πιστεύει ότι ήταν η μεγάλη στροφή, τόσο στη μουσική όσο και σε ολόκληρη τη ζωή του. Αφηγείται ακόμη πώς γράφτηκε η Ρωμιοσύνη.

Ο καθηγητής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Χριστόφορος Χαραλαμπάκης σχολιάζει ότι η γλώσσα και το ύφος του έργου του ποιητή δεν έχει μελετηθεί συστηματικά και υπογραμμίζει τη δύναμη του λόγου του Ρίτσου και την έντονη λυρικότητα. Διαβάζει απόσπασμα από το πεζό του κείμενο “Η Ελένη”.

Ιδιαίτερη αξία έχουν τα κινηματογραφικά πλάνα αρχείου με τον ίδιο τον ποιητή, τόσο στο πατρικό του σπίτι στη Μονεμβασιά, όσο και η ανάγνωση ποιημάτων από τον ίδιο, όπως από την ποιητική συλλογή «Μονοβασιά» εστιασμένη στον γενέθλιο τόπο του, καθώς και η μαρτυρία του για τις εξορίες και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την περίοδο στη Μακρόνησο.

Ο Μίκης Θεοδωράκης τραγουδά το ποίημα “Ο Ταμένος” από τα “18 Λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας”, ο Νίκος Ξυλούρης ακούγεται στο “Καπνισμένο Τσουκάλι”, σε μελοποίηση του Χρήστου Λεοντή και ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης τραγουδάει σε πρώτη εκτέλεση το “Τραβήξανε ψηλά” από τη “Ρωμιοσύνη” σε μελοποίηση Μίκη Θεοδωράκη.

Έτος παραγωγής: 2009

Σενάριο-σκηνοθεσία: Ηρώ Σγουράκη

Επιστημονικός σύμβουλος: Χριστόφορος Χαραλαμπάκης

Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More