Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γεωπονική Σχολή Παν/μιου Θεσσαλίας: Επιστημονικά υποστηριζόμενες λύσεις για την λειψυδρία και την αλατότητα

Έμφαση στις ελληνικές ποικιλίες οι οποίες είναι προσαρμοσμένες στα μικροκλίματα της χώρας, αλλά και επιστημονικά υποστηριζόμενες λύσεις στα θέματα της λειψυδρίας και της αλατότητας προτείνει μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής καθηγητής Λαχανοκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Σπύρος Πετρόπουλος.

Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη ερευνητικά προγράμματα που αφορούν στην αξιοποίηση της κολοκύθας ώστε να φτάσει σε μορφή σκόνης, που θα μετατρέπεται σε ένα πλήρες θρεπτικό γεύμα στο πιάτο μας, της ανάπτυξης αυτοφυών βρώσιμων λαχανικών όπως το σταμναγκάθι, τα κρίταμα και άλλα, αλλά και των αρωματικών φυτών.

Οι ερευνητές γεωπόνοι αναζητάνε λύσεις για την βελτιστοποίησης και ανθεκτικότητας των φυτών σε απουσία νερού με αφορμή την κλιματική αλλαγή, αλλά της ανάπτυξης καινοτόμων συστημάτων καλλιέργειας λαχανοκομικών τροφίμων, αξιοποιώντας τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Κηπευτικών Καλλιεργειών αν. καθηγητής Λαχανοκομίας Σπύρος Πετρόπουλος, αλλά και φοιτητές που κάνουν τα ερευνητικά τους προγράμματα στον συγκεκριμένο τομέα μας ξενάγησαν στο αγρόκτημα των 150 στρεμμάτων στο Βελεστίνο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αλλά τις υπαίθριες καλλιέργειες που είναι ενταγμένες στο ερευνητικός τους πεδίο.

Το εργαστήριο Κηπευτικών Καλλιεργειών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το διάστημα αυτό ασχολείται με τα εξής ερευνητικά αντικείμενα:

Α) Την αξιοποίηση των Μεσογειακών εκμεταλλεύσεων μικρής κλίμακας μέσω της καλλιέργειας αυτοφυών φυτών (Valuefarm). Το VALUEFARM στοχεύει στην αξιοποίηση επιλεγμένων αυτοφυών φυτών όπως το κρίταμο, το σταμναγκάθι, ο σκόλυμπρος, ο ζοχός και η γλιστρίδα, ως εναλλακτικών καλλιεργειών, με έμφαση στις μικρής κλίμακας εκμεταλλεύσεις μέσω της παραγωγής προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, τη μείωση των εισροών (λιπάσματα αρδευτικό νερό) αλλά και την αξιοποίηση υποβαθμισμένων εδαφών.

Β) Την ανάπτυξη και παρασκευή πολτού από καρπούς κολοκύθας με χρήση ολοκληρωμένης αειφορικής στρατηγικής (Pulping). Το PulpIng σκοπεύει στην αειφορική αξιοποίηση παραδοσιακών ποικιλιών κολοκύθας ολοκληρωμένο και χωρίς απόβλητα τρόπο, με τελικό στόχο την παραγωγή ενός έτοιμου σκευάσματος για την παραγωγή κολοκυθόσουπας ενισχυμένης με φυσικούς αντιοξειδωτικούς παράγοντες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γ) Τη χρήση βιοδιεγερτών ως μέσο αειφορικής διαχείρισης των καλλιεργειών για την αύξηση της απόδοσης και της ποιότητας των καλλιεργειών υπό μεσογειακές κλιματολογικές συνθήκες (Biocrop). Το Biocrop στοχεύει να αποτυπώσει τις επιδράσεις των βιοδιεγερτών σε λαχανοκομικές καλλιέργειες υψηλής οικονομικής σημασίας (τομάτα και μαρούλι) αλλά και σε αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά όπως η μέντα και η λεβάντα και να προτείνει φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους για την παραγωγή τροφίμων και προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας με χρήση μειωμένων εισροών (μειωμένη κατανάλωση νερού με εφαρμογή ελλειμματικής άρδευσης).

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More