Γαλλία: Στα 64 χρόνια θα αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης μέχρι το 2030
Οι Γάλλοι θα πρέπει να εργάζονται δύο χρόνια παραπάνω για να βγουν στη σύνταξη, ανακοίνωσε σήμερα η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, παρουσιάζοντας την αντιδημοφιλή μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος το οποίο θα δοκιμάσει την ικανότητα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να επιφέρει αλλαγές.
Η γαλλική κυβέρνηση θα προωθήσει ένα νομοσχέδιο με το οποίο
θα αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 χρόνια, από 62 που είναι σήμερα, μέχρι το 2030.
Το ανώτατο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης παραμένει 67 έτη αλλα για πλήρη σύνταξη χρειάζονται 43 χρόνια συνεισφορών.
Οι χαμηλόμισθοι, οι ανεξάρτητοι, οι εμποροι που συνεισφέρουν όλη τη ζωή τους αλλά με έσοδα τον βασικό μισθό, θα λάβουν πλήρη σύνταξη το 85% του γαλλικού βασικου μισθού, δηλαδή 1200 καθαρα.
τα ειδικά καθεστώτα παύουν για αυτούς που θα προσληφθούν στο μέλλον. Ολοι θα υπάγονται στο γενικό καθεστώς συνταξιοδότησης
Η εξοικονόμιση για τον προυπολογισμό της Κοινωνικής Ασφάλισης θα είναι 17,7 δις ευρώ. μέχρι το 2030.
Η Κυβέρνηση επέλεξε να συμπεριλάβει το νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό ως διορθωτικό σκέλος του νόμου του προυπολογισμου 2023 για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει το αρθρο 49.3 (πράξη νομοθετικου περιεχομένου) για να αποφύγει τις δυσαρεστες εκπλήξεις αν και οι Ρεπουμπλικάνοι χαιρετίζουν τη μεταρρύθμιση γιατί εισακούστηκαν οι ενστάσεις τους.
Ο Μελανσόν και η Λε Πεν το καταδικάζουν.
Αναμένεται η αντίδραση των συνδικάτων.
Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας Odoxa, τέσσερις στους πέντε Γάλλους αντιτίθενται στην αλλαγή αυτή, σε μια περίοδο που πολλοί ήδη βρίσκονται αντιμέτωποι με την κρίση του κόστους διαβίωσης.
«Γνωρίζω καλά ότι η αλλαγή του συνταξιοδοτικού συστήματος εγείρει ερωτηματικά και φόβους στους Γάλλους», είπε η Μπορν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πείσει τους πολίτες ότι η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία. «Σήμερα προτείνουμε ένα σχέδιο για την εξισορρόπηση του συνταξιοδοτικού, ένα δίκαιο σχέδιο», είπε.
Η αλλαγή αυτή ήταν βασικός άξονας της μεταρρυθμιστικής ατζέντας του Μακρόν όταν εξελέγη πρόεδρος το 2017. Όμως η πρώτη απόπειρα διακόπηκε το 2020, καθώς η κυβέρνηση αγωνιζόταν να περιορίσει την πανδημία της Covid-19.
Η δεύτερη απόπειρα δεν αναμένεται να είναι ευκολότερη.
Οι επικεφαλής των μεγαλύτερων συνδικάτων θα συνεδριάσουν αργότερα σήμερα για να συζητήσουν πώς θα αντιδράσουν στο προτεινόμενο σχέδιο, ενδεχομένως οργανώνοντας διαδηλώσεις και απεργίες.
Ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός θα πρέπει επίσης να περάσουν τη μεταρρύθμιση από το κοινοβούλιο, όπου δεν διαθέτουν απόλυτη πλειοψηφία. Σήμερα, αυτό φαίνεται λιγότερο δύσκολο απ’ ό,τι ήταν πριν από μερικές εβδομάδες, αφού η κυβέρνηση έκανε ορισμένες παραχωρήσεις στους συντηρητικούς Ρεπουμπλικανούς (LR). Έστω και έτσι όμως, οι Ρεπουμπλικανοί δεν είναι ενωμένοι στο ζήτημα αυτό και κάθε ψήφος θα μετρήσει.
Έχοντας μια από τις χαμηλότερες ηλικίες συνταξιοδότησης μεταξύ των βιομηχανικών κρατών, η Γαλλία δαπανά σε συντάξεις περισσότερα από σχεδόν όλες τις άλλες χώρες, περίπου το 14% της οικονομικής παραγωγής της, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, η γαλλική κυβέρνηση εκτιμά ότι θα έχει όφελος 17,7 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2030 χάρη στη μεταρρύθμιση αυτή. Η δήλωση του Λεμέρ έγινε λίγη ώρα αφότου η πρωθυπουργός παρουσίασε την πρότασή της, σύμφωνα με την οποία η ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξάνεται σταδιακά, κατά τρεις μήνες κάθε χρόνο, μέχρι να φτάσει στα 64 έτη.
Ρεπορτάζ: Θωμαΐς Παπαϊωάννου
Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More