Γαλλία : Επιδείξεις σχοινοβασίας από τη νέα κυβέρνηση Μπαϊρού
Σύνταξη : Πολυδεύκης Παπαδόπουλος
Η επιβίωση -προς το παρόν- της κυβέρνησης Μπαϊρού στη Γαλλία και η αποτυχία μερίδας της αντιπολίτευσης να ψηφιστεί από την Εθνοσυνέλευση πρόταση μομφής αναλύονται στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» (Α’ Πρόγραμμα, Σάββατα και Κυριακές 12.00-13.00) μέσα από μια συζήτηση με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στο Παρίσι Θωμαΐδα Παπαϊωάννου.
Η σχετική ψηφοφορία προκλήθηκε από την Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν, με τη συμμετοχή των Οικολόγων και του Κομμουνιστικού Κόμματος, αλλά όχι τη συμφωνία του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), που επίσης μετέχει με τους άλλους τρεις στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο. Όμως, προκειμένου οι Σοσιαλιστές να ψηφίσουν διαφορετικά, ο νέος κεντρώος πρωθυπουργός προέβη σε παραχωρήσεις, που αφορούν την επανεξέταση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, καθώς και αλλαγές στη διαμόρφωση του προϋπολογισμού, όπως ζητούσαν τα κόμματα της κεντροαριστεράς και αριστεράς.
Η υπερψήφιση μιας πρότασης μομφής είναι και ο μόνος τρόπος για να πέσει μια κυβέρνηση στη Γαλλία, η οποία, με βάση τους κανόνες της λεγόμενης 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας, μπορεί να διοριστεί από τον Πρόεδρο, να συσταθεί και να κυβερνήσει χωρίς να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Φθάνει να μην υπερψηφιστεί, αντιστρόφως, πρόταση δυσπιστίας, κάτι τελικά που απορρίφθηκε από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση,
Συγκεκριμένα, η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μπαϊρού, στην οποία, όπως προαναφέρεται, είχε πρωτοστατήσει η ριζοσπαστική αριστερή “Ανυπότακτη Γαλλία” του Ζαν-Λουκ Μελανσόν, υπερψηφίστηκε από 131 βουλευτές σε σύνολο 577, ενώ για να εγκρινόταν και να οδηγούσε σε πτώση της, απαιτούνταν τουλάχιστον 289 ψήφοι.
Και τούτο συνέβη γιατί την πρόταση δυσπιστίας από τη μια δεν ψήφισε ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν (καθώς και η κοινοβουλευτική ομάδα του δεξιού συμμάχου της, Ερίκ Σιοτί) και από την άλλη το Σοσιαλιστικό Κόμμα, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα τρία κόμματα του αριστερού-κεντροαριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου.
Να σημειωθεί ότι στην κυβέρνηση Μπαϊρού, συμμετέχουν τα τρία κόμματα του κεντρώου-κεντροδεξιού, φιλικού προς τον Πρόεδρο της Γαλλίας πολιτικού μπλοκ (η κεντρώα “Αναγέννηση”, την οποία είχε ιδρύσει ο ίδιος ο κ. Μακρόν (93 βουλευτές), το παραδοσιακό κεντρώο “Δημοκρατικό Κίνημα” του Φρανσουά Μπαϊρού (36 βουλευτές) και οι κεντροδεξιοί “Ορίζοντες” του πρώην πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ (34 βουλευτές), καθώς και το κόμμα της παραδοσιακής γαλλικής Δεξιάς, “Ρεπουμπλικανοί” (47 βουλευτές), που είχε ιδρυθεί το 2015 από τον πρώην Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Συνολικά τα κόμματα την συμπολίτευσης διαθέτουν 210 βουλευτές, σε ένα κοινοβουλευτικό σώμα 577.
Μεγαλύτερη δύναμη της αντιπολίτευσης είναι ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός, με 124 βουλευτές, ακολουθεί η “Ανυπότακτη Γαλλία” του Ζ.Λ. Μελανσόν, με 71, το Σοσιαλιστικό Κόμμα με 66, οι Οικολόγοι με 38, η ανεξάρτητη ετερόκλιτη κοινοβουλευτική ομάδα LIOT με 23, η ομάδα του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος με 17 και η κοινοβουλευτική ομάδα του συμμάχου της Λεπέν, Ερίκ Σιοτί, “Στα Δεξιά!”, με 16 βουλευτές.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δίνει μια ανάσα στην κυβέρνηση μειοψηφίας του Φρανσουά Μπαϊρού, με την επόμενη μάχη που πρέπει να δώσει να είναι ο προϋπολογισμός του 2025 Και να υπενθυμιστεί πως ο προϋπολογισμός ήταν η αιτία που κατέρρευσε η κυβέρνηση του προκατόχου του, Μισέλ Μπαρνιέ, στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου.
Ο Φρανσουά Μπαϊρού ζήτησε την υποστήριξη των Σοσιαλιστών για να μη χρειαστεί να προσφύγει στη βοήθεια του Εθνικού Συναγερμού, προσφέροντας την επαναδιαπραγμάτευση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος του 2023, με την οποία είχε διαφωνήσει η Αριστερά, καθώς και αλλαγές στην κατάρτιση του προϋπολογισμού που επίσης έχουν ζητήσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Τη διαφορά πάντως έκανε η νέα στάση των Σοσιαλιστών. Ο επικεφαλής τους Ολιβιέ Φορ, στη συζήτηση που έγινε στην Εθνοσυνέλευση τόνισε πως στηρίζουν προσωρινά την κυβέρνηση, εξ αιτίας συγκεκριμένων υποχωρήσεων που τους ικανοποιούν, αλλά παραμένουν στην αντιπολίτευση. Προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει γενική συμφωνία μη-δυσπιστίας και ανά πάσα στιγμή θα προτείνουν πρόταση μομφής. «Δεν εναντιωνόμαστε σε όλα αλλά ασκούμε εποικοδομητική αντιπολίτευση» συμπλήρωσε.
Ωστόσο, παρά την υποχώρηση Μπαϊρού στα παραπάνω αιτήματα που υποστήριζε το σύνολο του ΝΛΜ, η στάση των Σοσιαλιστών εξόργισε τους υπόλοιπους εταίρους του και ειδικά τον Μελανσόν. Ο τελευταίος δήλωσε πως «To Σοσιαλιστικό κόμμα θρυμματίζει τη συμμαχία της Αριστεράς (NFP) και συνθηκολογεί μόνο του. Οι υπόλοιπες 3 ομάδες συνεχίζουμε τον αγώνα» τόνισε. Επίσης, ο Μελανσόν έχει απειλήσει τους Σοσιαλιστές ότι αν συνεργαστούν με την κυβέρνηση στην επόμενη αναμέτρηση των δημοτικών εκλογών θα κατεβάσει αντιπάλους απέναντι σε σοσιαλιστές υποψήφιους, κάτι που με τη σειρά του επίσης εξοργίζει το PS. Έτσι, εκτός των άλλων, τίθενται ερωτήματα για τη συνοχή από εδώ και πέρα του Νέου Λαϊκού Μετώπου.
Όπως σημειώνεται, ο Μπαϊρού προκειμένου να εκμαιεύσει τη μη καταψήφισή του από τους Σοσιαλιστές υποσχέθηκε επανεξέταση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που πέρασε το 2023, επί κυβέρνησης Μπορν, με οξείες αντιδράσεις της αριστερής αντιπολίτευσης, των συνδικάτων και τελικά του μεγαλύτερου μέρους της γαλλικής κοινωνίας. Συγκεκριμένα, ο νέος πρωθυπουργός Μπαϊρού, αφού δήλωσε πως η ελάχιστη ηλικία των 64 ετών για συνταξιοδότηση με πλήρη σύνταξη -το πιο αμφιλεγόμενο τμήμα της μεταρρύθμισης του 2023- δεν θα πρέπει να είναι ταμπού, πρότεινε να ανατεθεί στα συνδικάτα και στις εργοδοτικές οργανώσεις μια τρίμηνη αποστολή εξεύρεσης νέας συμφωνίας για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Προειδοποίησε όμως πως το αυξανόμενο χρέος της Γαλλίας είναι μια «δαμόκλειος σπάθη» που επικρέμαται πάνω από τις μελλοντικές γενεές και ότι το νέο «κονκλάβιο» που θα αναλάβει να διερευνήσει μια νέα συμφωνία για τις συντάξεις θα πρέπει να προτείνει μια συμφωνία που να είναι οικονομικά ισορροπημένη. Αν δεν μπορεί να είναι τέτοια, η παρούσα συμφωνία θα παραμείνει, είπε. Ο Μπαϊρού ανέφερε επίσης πως η ομάδα εργασίας θα συσταθεί έπειτα από τη δημοσιοποίηση μιας αναλογιστικής μελέτης του συνταξιοδοτικού συστήματος από το Γαλλικό Ελεγκτικό Συνέδριο.
Τώρα, η επόμενη μάχη που πρέπει να δώσει η κυβέρνηση Μπαϊρού είναι ο προϋπολογισμός του 2025. Επ ‘αυτού, για πείσει τους Σοσιαλιστές να μην ψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας ο Μπαϊρού τους απέστειλε μια επιστολή στην οποία περιέγραψε μια σειρά περαιτέρω παραχωρήσεων και στο ζήτημα του προϋπολογισμού. Αυτές περιλαμβάνουν από την κατάργηση της περικοπής των κρατικών ιατρικών δαπανών, την αύξηση των νοσοκομειακών δαπανών περισσότερο από ό,τι είχε προϋπολογιστεί προηγουμένως έως και τα ματαίωση των σχεδίων για απολύσεις 4.000 δασκάλων. Ο Μπαϊρού συμφώνησε, επίσης, να διατηρήσει τις παραχωρήσεις που είχε ήδη κάνει ο προκάτοχός του Μπαρνιέ, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του φόρου ηλεκτρικής ενέργειας και μιας αναπροσαρμογής όλων των συντάξεων με βάση τον πληθωρισμό. Η τελευταία θα έχει δημοσιονομικό κόστος 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο Μπαϊρού δεσμεύτηκε επίσης να προχωρήσει σε μια σειρά από αυξήσεις φόρων ύψους 21 δισεκατομμυρίων ευρώ -που είχε σχεδιάσει ο Μπαρνιέ- για τις πλούσιες και μεγάλες εταιρείες.
Και το κρίσιμο ερώτημα είναι αν όλα αυτά θα ικανοποιήσουν τελικά μέρος της αντιπολίτευσης, ώστε να περάσει ο προϋπολογισμός, αλλά επίσης να αντιμετωπίσουν το ζήτημα των μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων της Γαλλίας, που έχουν φτάσει το 6.2% του ΑΕΠ. Για τον περιορισμό τους ο προηγούμενος πρωθυπουργός Μπαρνιέ, πριν πέσει, είχε προϋπολογίσει περικοπές δημοσίων δαπανών 40 δις. ευρώ και αυξήσεις φόρων 20 δις.
Πάντως, η Γαλλία δεν έχει την πολυτέλεια μιας ακόμη κυβερνητικής αλλαγής και μιας νέας πολιτικής αστάθειας. Η διαδοχή ήδη πέντε πρωθυπουργών μέσα σε περίπου ένα χρόνο, έχει βάλει την οικονομία της στο στόχαστρο των αγορών.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More