Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γαλλία – Επίθεση στη συναγωγή της οδού Κοπέρνικου: Η δίκη άρχισε 43 χρόνια μετά

Ξεκίνησε στο Παρίσι 43 χρόνια μετά τα γεγονότα και απουσία του μοναδικού κατηγορουμένου, η δίκη για την επίθεση εναντίον της συναγωγής της οδού Κοπέρνικου στο Παρίσι, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους και είχε προκαλέσει τον τραυματισμό δεκάδων στις 3 Οκτωβρίου 1980.

Μάλιστα, ο Χάσαν Ντιάμπ, ένας 69χρονος Λιβανοκαναδός που υποστήριζε εξαρχής πως είναι αθώος, δεν εμφανίσθηκε κατά την έναρξη της ακροαματικής συνεδρίασης, όπως είχε ήδη κάνει γνωστό στο δικαστήριο στη διάρκεια προηγούμενης εξέτασής του.

Το ειδικό κακουργιοδικείο του Παρισιού διέταξε κατά συνέπεια ο κατηγορούμενος, ο οποίος «απουσιάζει αδικαιολόγητα», να δικασθεί ερήμην, κάτι που ανέμεναν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής.

Ο εν λόγω πανεπιστημιακός είχε αναχωρήσει τον Ιανουάριο 2018 για τον Καναδά, αφού αρχικά είχε αποφασισθεί να μην ασκηθεί δίωξη σε βάρος του στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής.

Θεωρητικά. το δικαστήριο θα μπορούσε να αποφασίσει την έκδοση νέου εντάλματος σύλληψης σε βάρος του Χάσαν Ντιάμπ, ωστόσο σ’ αυτή την περίπτωση θα έπρεπε ντε φάκτο να αναβάλει την ακροαματική συνεδρίαση.

«Αυτή η δίκη πρέπει να πραγματοποιηθεί», δήλωσε ένας από τους δικηγόρους της πολιτικής αγωγής, ο Μπενζαμέν Σαμπρ, καταφερόμενος παράλληλα κατά «της δειλίας» του κατηγορούμένου, της «έλλειψης εμπιστοσύνης» εκ μέρους του και της «μεγάλης ατίμωσης που επέφερε» στο κακουργιοδικείο.

Η απόφαση του Χάσαν Ντιάμπ είναι «ανθρωπίνως κατανοητή, ανθρωπίνως σεβαστή» και δεν συνιστά με κανένα τρόπο «ένδειξη οποιασδήποτε δειλίας», απάντησε ο συνήγορός του, ο Ουίλιαμ Μπουρντόν.

«Το τέλος ενός πολύ μεγάλου Γολγοθά»

Για την πολιτική αγωγή, έπειτα από τέσσερις δεκαετίες αναμονής και δικαστικών μεταστροφών, «πρόκειται για το τέλος ενός πολύ μεγάλου Γολγοθά», είχε τονίσει πριν από την έναρξη της ακροαματικής συνεδρίασης ο δικηγόρος ορισμένων από τα θύματα Μπερνάρ Καέν.

Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Οκτωβρίου 1980, γύρω στις 18:35, η έκρηξη της βόμβας που είχε τοποθετηθεί σε μια μοτοσικλέτα δίπλα στη συναγωγή της οδού Κοπέρνικου, στο 16ο διαμέρισμα του Παρισιού, είχε σκοτώσει τέσσερις ανθρώπους -ένα φοιτητή που περνούσε με μοτοσικλέτα, έναν προσωπικό οδηγό, έναν ισραηλινό δημοσιογράφο κι έναν φρουρό πολυκατοικίας- ενώ 46 άλλοι είχαν τραυματισθεί.

Για πρώτη φορά από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η εβραϊκή κοινότητα της Γαλλίας γινόταν στόχος μιας φονικής επίθεσης.

Η επίθεση αυτή, για την οποία ουδέποτε ανελήφθη ευθύνη, είχε αποδοθεί στο Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης – Ειδικές Επιχειρήσεις (PFLP-SO), μια φράξια που είχε αποσχισθεί από το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP).

Όπως αναφέρεται σε πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν το 1999, ο Χάσαν Ντιάμπ ήταν εκείνος που κατασκεύασε τον εκρηκτικό μηχανισμό και φόρτωσε στη μοτοσικλέτα τα δέκα κιλά πενταερυθρίτη (PETN) που εξεράγησαν μπροστά από το χώρο θρησκευτικής λατρείας.

Εκτός από τις πληροφορίες αυτές, η κατηγορούσα αρχή προβάλλει την ομοιότητα του πρώην φοιτητή από τη Βηρυτό με τα πορτρέτα του υπόπτου που είχαν γίνει την εποχή εκείνη με βάση μαρτυρίες, την κατάθεση ενός ζευγαριού που είχε υποστηρίξει πως ανήκε στις παλαιστινιακές οργανώσεις στην αρχή των χρόνων του 1980, καθώς και τις συγκρίσεις ανάμεσα στο γραφικό χαρακτήρα του Χάσαν Ντιάμπ και το γραφικό χαρακτήρα σε αρχείο ξενοδοχείου που είχε συμπληρωθεί από τον άνδρα που αγόρασε τη μοτοσικλέτα.

Το κεντρικό στοιχείο της κατηγορίας παραμένει η κατάσχεση το 1981 στη Ρώμη ενός διαβατηρίου στο όνομα του Χάσαν Ντιάμπ, με σφραγίδες εισόδου και εξόδου από την Ισπανία, χώρα από την οποία φέρεται να αναχώρησε η ομάδα που πραγματοποίησε την επίθεση, σε ημερομηνίες που συμπίπτουν με την επίθεση.

«Βρισκόταν στο Λίβανο τη στιγμή των γεγονότων», έδινε εξετάσεις στο πανεπιστήμιο της Βηρυτού, «το αποδεικνύουμε», υπογράμμισε πριν από τη δίκη ο δικηγόρος Ουίλιαμ Μπουρντόν.

Πρώην φοιτητές και η πρώην σύζυγος του Χάσαν Ντιάμπ είχαν επιβεβαιώσει τις δηλώσεις του, υπενθυμίζει η υπεράσπιση.

«Ακούμε από την πλευρά της πολιτικής αγωγής πως υπήρχε μια απαίτηση να έχουμε πάση θυσία έναν ένοχο, η οποία τροφοδοτήθηκε από τη δικαστική αρχή που τους άφησε να εννοήσουν, αδίκως, πως αυτός ήταν ο μόνος ‘ένοχος’ που θα μπορούσαμε να τους προσφέρουμε», δήλωσε ο Μπουρντόν.

Ο πρώην καθηγητής κοινωνιολογίας Χάσαν Ντιάμπ, δικάζεται γα δολοφονίες, απόπειρες δολοφονίας, σοβαρές καταστροφές σε σχέση με τρομοκρατική επιχείρηση και κινδυνεύει να του επιβληθεί ποινή ισοβίων.

Η ετυμηγορία αναμένεται την 21η Απριλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More