Γάζα: Στρατιώτες του Ισραήλ καταλαμβάνουν τον έλεγχο του πλοίου Handala του «Στόλου της Ελευθερίας»
Ισραηλινοί στρατιωτικοί επιβιβάστηκαν χθες Σάββατο το βράδυ στο Handala, σκάφος του «Στόλου της Ελευθερίας», που κατευθυνόταν στη Λωρίδα της Γάζας για να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια, για να πάρουν τον έλεγχό του, σύμφωνα με πλάνα που αναμεταδίδονταν απευθείας από την οργάνωση αυτή αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους.
Σε απευθείας αναμετάδοση διακρίνονταν ακτιβιστές, καθισμένοι στη γέφυρα, με τα χέρια ψηλά, τραγουδώντας το ιταλικό αντιφασιστικό τραγούδι «Bella Ciao», καθώς οι στρατιώτες έπαιρναν τον έλεγχο του σκάφους.
Τρεις απευθείας αναμεταδόσεις μέσω διαδικτύου διακόπηκαν μερικά λεπτά αργότερα.
Το Handala είναι ένα νορβηγικό πρώην ψαροκάικο που σήμερα μεταφέρει ιατρικό υλικό, τρόφιμα, είδη για παιδιά και φάρμακα. Η αποστολή, που χρηματοδοτήθηκε από δωρεές, έχει ως στόχο να σπάει τον ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, και να παραδώσει τη βοήθεια.
l’armée la plus immorale du monde vient d’intercepter en toute illégalité le bateau #Handala de la @GazaFFlotilla ! pic.twitter.com/FbhEiJGRJd
— Rima Hassan (@RimaHas) July 26, 2025
Υπηρεσίες του ΟΗΕ και πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι η Γάζα αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο λιμού.
Το πλήρωμα του Handala ανέφερε μέσω της πλατφόρμας Χ ότι θα ξεκινήσουν απεργία πείνας εάν το πλοίο αναχαιτιστεί από
Υπενθυμίζεται ότι πριν από έξι εβδομάδες είχε αναχωρήσει από την Ιταλία το Madleen, ένα άλλο σκάφος του Στόλου. Το ιστιοπλοϊκό, στο οποίο επέβαιναν 12 ακτιβιστές, αναχαιτίστηκε σε απόσταση περίπου 185 χιλιομέτρων δυτικά της Γάζας. Μεταξύ των επιβατών του ήταν η Σουηδή ακτιβίστρια για το περιβάλλον Γκρέτα Τούνμπεργκ και η ευρωβουλευτής Ριμά Χασάν.
Σχετική είδηση: Γάζα: «Σχεδόν ένας άνθρωπος στους τρεις δεν τρώει για ημέρες», λέει το WFP
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More