«Βoomerasking»: Πώς να εντοπίσετε έναν εγωκεντρικό άνθρωπο από τον τρόπο που μιλάει
Έχετε ακούσει ποτέ για το φαινόμενο του «boomerasking»; , γράφει σε άρθρο της στο γαλλικό περιοδικό Psychologies.com, η Cécilia Ouibrahim.
«Τι θα φας για μεσημεριανό; Νομίζω ότι θα παραγγείλω σούσι». Όλοι μπορείτε να σκεφτείτε έναν συνάδελφο που κάνει μια ερώτηση μόνο και μόνο για να μπορέσει να την απαντήσει ο ίδιος. Αυτό είναι που Αμερικανοί ερευνητές αποκαλούν «boomerasking», μια φαινομενικά ακίνδυνη συμπεριφορά που λέει πολλά για την προσωπικότητα του ατόμου που τη χρησιμοποιεί.
Ο όρος αυτός, που αποτελεί σύντμηση των λέξεων «boomerang» και «asking», αναφέρεται σε έναν τρόπο υποβολής ερωτήσεων, που ήδη γνωρίζετε την απάντηση. Μπορεί επίσης να εξυπηρετεί έναν κρυφό σκοπό πίσω από την ερώτηση. Αυτή η πρακτική, αν και ενοχλητική, μπορεί να βρεθεί σε όλους τους τομείς: στη δουλειά, στην οικογένεια αλλά και στα κοινωνικά δίκτυα.
Οι τρεις τύποι boomerasking
Το «boomerasking» είναι η πράξη της υποβολής μιας ερώτησης μόνο και μόνο για να την απαντήσετε εσείς. Η έννοια αυτή θεωρητικοποιήθηκε από την καθηγήτρια ψυχολογίας του Χάρβαρντ Alison Wood Brooks σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Αμερικανική Ένωση Ψυχολογίας. «Τα άτομα πρώτα κάνουν στον άλλον μια ερώτηση (Πώς ήταν το Σαββατοκύριακό σου;), αφήνουν τον συνομιλητή τους να απαντήσει και στη συνέχεια απαντούν οι ίδιοι στην ερώτηση (“Το δικό μου ήταν υπέροχο”). Το boomerask ξεκινά με κάποιον που κάνει μια ερώτηση, αλλά όπως ένα μπούμερανγκ, η ερώτηση επιστρέφει γρήγορα στην πηγή. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς ερευνητές, υπάρχουν τρεις τύποι «boomerasking»:
-το καυχησιολογικό αίτημα για να κάνει τον εαυτό του να νιώσει καλύτερα,
-το αίτημα/παράπονο για να αποσπάσει συμπόνια,
-το αίτημα μοιράσματος για να αναφέρετε κάτι ουδέτερο (αλλά που εξακολουθείτε να θέλετε να πείτε).
Πώς πρέπει να αντιδράσετε στο boomerasking;
Οι άνθρωποι που ασκούν το «boomerasking» μπορεί να νομίζουν ότι είναι διακριτικοί, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα. Αντιθέτως, η συμπεριφορά αυτή ενοχλεί τον συνομιλητή τους, ο οποίος τους αντιλαμβάνεται ως εγωκεντρικούς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ερώτηση που τίθεται συχνά κρύβει μια μεταμφιεσμένη κρίση, γνώμη ή κριτική. Είτε σκόπιμα, είτε ασυνείδητα, η συμπεριφορά αυτή φέρνει τους γύρω τους σε δυσάρεστη θέση.
Αν έρθετε αντιμέτωποι με έναν μπούμερανγκ, οι ειδικοί σας συμβουλεύουν πρώτα απ’ όλα να αντιστρέψετε την ερώτηση: «Γιατί με ρωτάς αυτό;». Στη συνέχεια, πρέπει να παραμείνετε αντικειμενικοί και να απαντήσετε με ψυχραιμία χωρίς να εμπλακείτε συναισθηματικά. Τέλος, όταν η κατάσταση το επιτρέπει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χιούμορ για να εκτονώσετε την κατάσταση, απαντώντας ελαφρά για να συντομεύσετε την κριτική. Το κυριότερο είναι να μην πέσετε στην παγίδα να δικαιολογήσετε τον εαυτό σας και να διατηρήσετε τον έλεγχο της συζήτησης.
Πηγή: Voici comment repérer une personne égocentrique à sa façon de parler
Μετάφραση: Νικόλ Παπαδοπούλου
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More