Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Μαρκής στο Πρώτο για δίκη Μάτι: Το δικαστήριο δεν εξάντλησε τα όρια της αυστηρότητας που μπορούσε-Θα ήταν τραγικό να υπάρξει παραγραφή (audio)

«Η πρώτη μου εντύπωση-σχετικά με την απόφαση του δικαστηρίου που αφορά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι-είναι ότι είναι μια απόφαση που στηρίζεται στο νομικό καθεστώς που υπάρχει. Θα μπορούσε όμως, να είναι λίγο αυστηρότερη σε σχέση με τις ποινές που επιβλήθηκαν» δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, όπου βρέθηκε καλεσμένος ο Βασίλης Μαρκής, επίτιμος Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αλλά και επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων.

Όπως και εξήγησε στον Θάνο Σιαφάκα στην αρχή της συνομιλίας τους, «εγώ θα έλεγα το αυστηρότερο θα μπορούσε να ήταν ως προς τη συνολική ποινή. Δηλαδή είδα ότι ενώ επιβλήθηκε συνολική ποινή 111 ετών σε κάποιους κατηγορουμένους, το δικαστήριο είπε ότι η εκτιτέα ποινή θα είναι πέντε χρόνια. Θα μπορούσε να πει ότι το ανώτερο όριο θα ήταν οκτώ χρόνια. Δηλαδή θέλω να πω ότι το δικαστήριο δεν εξάντλησε το όριο το οποίο ο νομοθέτης έχει θέσει. Θέλω να εξηγήσω, για να το καταλάβουν οι ακροατές μας, ότι μέχρι το 2019 και από το 1952 αυτό το όριο ήταν 10 χρόνια. Δηλαδή, αν κάποιος καταδικαζόταν για περισσότερες πράξεις, του επιβαλλόταν περισσότερες ποινές, όπως στην προκειμένη περίπτωση δεν εξέτιε το σύνολο των ποινών, αλλά το ανώτατο όριο επί πλημμελημάτων, όπως στην προκειμένη περίπτωση ήταν 10 χρόνια. Ο καινούριος Ποινικός κώδικας αυτά τα 10 χρόνια τα έκανε 8 χρόνια. Παράλληλα, όμως, έβαλε μια σοβαρά αυστηρή διάταξη που κατήργησε το θεσμό της μετατροπής. Και αυτό το έκανε και το έκαναν και οι τρεις επιτροπές, δηλαδή και η αρχική Επιτροπή Μανωλεδάκη και ενδιάμεση υπό την προεδρία μου και η τελική υπό τον Αργυρόπουλο που έκανε τον νόμο γιατί είχαμε το προηγούμενο της απόφασης για τις φωτιές στην Ηλεία».

«Το δικαστήριο δεν εξάντλησε τα όρια της αυστηρότητας που μπορούσε για αυτή την ποινή-Πρέπει να κινηθεί με ταχύτητα φωτός για να μην υπάρξει παραγραφή». Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο κ. Μαρκής στο δημοσιογράφο «η συνολική ποινή είναι μέχρι οκτώ χρόνια. Θα μπορούσε η μετατροπή να είναι πολύ αυστηρότερη. Όσον αφορά τώρα τους κατηγορούμενους, όχι δεν θα μπορούσαν να εκτίσουν την ποινή τους. Δηλαδή, θα έπρεπε να ξεκινήσουμε από τη σκέψη ότι τα αδικήματα όλα για τα οποία καταδικάστηκαν οι άνθρωποι αυτοί είναι αδικήματα που τελέστηκαν εξ αμελείας, ανεξαρτήτως του μεγάλου αριθμού των θυμάτων (…)». Τέλος, ερωτηθείς για το πώς η δικαιοσύνη μπορεί να ακούσει την οργή των συγγενών των θυμάτων από εδώ και στο εξής και το αν υπάρχει ο κίνδυνος παραγραφής, σοβαρός κίνδυνος παραγραφής ως προς την άσκηση έφεσης ή και αναίρεσης, ο κ. Βασίλης Μαρκής ανέφερε «αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Θα πρέπει αυτό που λένε όσοι είναι υπεύθυνοι, δηλαδή η πρόεδρος που θα συντάξει την απόφαση, ο εισαγγελέας που θα προσδιορίσει την υπόθεση, να κινηθούν έτσι με ταχύτητα φωτός προκειμένου να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, το οποίο θα είναι τραγικό για τη συνολική έννομη τάξη της χώρας μας. Αν λοιπόν, μέσα σε δύο χρόνια δεν μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία και την έκδοση μιας τελικής αμετάκλητης απόφασης, ο κίνδυνος είναι άμεσος. Χρειάζεται συνειδησιακή κινητοποίηση, θα έλεγα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένας τέτοιος κίνδυνος».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More