Β. Βαμβακάς στο Πρώτο: Σε ρόλο κομπάρσου τα πολιτικά κόμματα – Έχουν χάσει τη δυνατότητα να κινητοποιούν πολίτες – Γίνονται ουρά στα social (audio)
Στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα μίλησε ο Βασίλης Βαμβακάς, Καθηγητής Κοινωνιολογίας της Επικοινωνίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Σε ρόλο κομπάρσου τα πολιτικά κόμματα – Έχουν χάσει τη δυνατότητα να κινητοποιούν πολίτες – Γίνονται ουρά στα social
Συνομιλώντας με το δημοσιογράφο στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας», του ενημερωτικού ραδιοφώνου της ΕΡΤ, αναφερόμενος στα πολιτικά κόμματα ο κ. Βαμβακάς υπογράμμισε «Νομίζω ότι έχουν χάσει εδώ και πολύ καιρό, όχι τώρα, τη δυνατότητα να κινητοποιούν πρωτογενώς τους πολίτες, όλα τα κόμματα. Δηλαδή, τουλάχιστον αυτό από το ‘15 και ύστερα, ακόμα περισσότερο μπορούμε να το πούμε μετά το δημοψήφισμα, δηλαδή την τελευταία δεκαετία βλέπουμε μια πολύ μεγάλη δυσκολία των κομμάτων και ειδικά των αντιπολιτευόμενων κομμάτων όλου του φάσματος, να κινητοποιήσουν πολίτες για οποιαδήποτε μεγάλη μορφή διαμαρτυρίας. Άρα, το γεγονός, του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, το οποίο μετά από αρκετό καιρό γίνεται αντικείμενο πλέον μιας θυμικής έντονης έκρηξης, αυτό γίνεται κυρίως μέσα από τα social media και από τα social media αυτό σιγά σιγά βέβαια διαχέεται και στους πολιτικούς φορείς, τα κόμματα και τα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία προσπαθούν με τον δικό τους τρόπο να το κεφαλαιοποιήσουν, κάτι το οποίο πολλές φορές γίνεται με άκομψες μεθόδους, αλλά που είναι μέσα στο πλαίσιο του πολιτικού παιχνιδιού. Είμαστε λοιπόν, στην εποχή που τα social media διαμορφώνουν σίγουρα συνθήκες πολιτικής κινητοποίησης (…). Η πολιτική αντιπαράθεση πλέον έχει αλλάξει πεδίο και έχει αλλάξει και κλίμακα έντασης νομίζω σε πολύ μεγάλο βαθμό».
Ο πολιτικός ορθολογισμός σε πολλές περιπτώσεις μοιάζει να είναι συνυφασμένος με παθογένειες και πολιτικαντισμούς
Αυτό σημείωσε έπειτα, ο Καθηγητής Κοινωνιολογίας της Επικοινωνίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τονίζοντας συγχρόνως «Δυστυχώς ή ευτυχώς, η έννοια του πολιτικού ορθολογισμού ή ρεαλισμού, όπως θέλετε ας το ονομάσουμε, ταυτίζεται για ένα μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης με αυτές τις υπολογιστικές μορφές πολιτικής, που συνήθως είναι ωφελιμιστικές για το ίδιο το πολιτικό σύστημα, τους πολιτικούς φορείς, τα πολιτικά πρόσωπα και όχι για τους υπόλοιπους, για τους πολίτες (…). Δεν λέω ότι αυτό είναι κάτι σωστό, αλλά πάντως είναι κάτι το οποίο υπάρχει και γι’ αυτό οι πλατείες συνήθως έρχονται αντιμέτωπες με αυτή τη λογική. Τώρα, αν αυτό θα οδηγήσει σε έναν ανορθολογισμό-ακόμα μεγαλύτερο αίτημα-δηλαδή να ξεφύγουμε από κάθε λογική ρεαλιστικής αντιμετώπισης της πραγματικότητας, κάτι που συνέβη τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης ή θα πάμε σε ένα άλλο αίτημα, το οποίο θα είναι ένα αίτημα να δούμε τα πράγματα κατάματα και να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες του παρόντος και του παρελθόντος, αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα (…)».
Υπάρχει διεθνώς ένα αίτημα λαϊκό και κοινωνικό για έναν ηγέτη καταφερτζή – Αυτό είναι επικίνδυνο και ίσως το δούμε και στην Ελλάδα
«Δυστυχώς υπάρχει αυτή η τάση και δεν είναι ελληνική μόνο. Είναι διεθνής και θα έλεγα, ότι για κάποιο λόγο νομίζω ότι υπάρχει ένα αίτημα λαϊκό και κοινωνικό για έναν ηγέτη καταφερτζή ουσιαστικά, που με κάποιο τρόπο τα έχει καταφέρει στη ζωή του, είτε επιχειρηματικά, όπως είπατε, είτε για άλλους λόγους. Και θα τα καταφέρει με έναν μαγικό τρόπο και στην άσκηση εξουσίας και κυβερνητικής εξουσίας. Αυτό προφανώς είναι πολύ επικίνδυνο. Δεν ξέρουμε που θα μας οδηγήσει, γιατί βασίζεται στην απαξίωση, όπως είπατε, των παλιών θεσμικών και παραδοσιακών ιδεολογικών φορέων πολιτικών. Αλλά είναι ένα γεγονός και μπορεί να το δούμε και στην Ελλάδα να συμβαίνει. Το είδαμε ως ένα βαθμό στην περίοδο της οικονομικής κρίσης. Μπορεί να το ξαναδούμε, δεν είναι απίθανο, διότι, για ένα διάστημα από το ‘15 και ύστερα τουλάχιστον, νομίζω ότι η ελληνική κοινωνία δεν θέλει κάτι τέτοιο. Έχει καταλάβει ότι δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Δεν μπορεί να βρεθεί ένας νέος μάγος ο οποίος θα τα λύσει όλα δια μαγείας τα προβλήματα. Αλλά εάν επαναλαμβάνω, τα κόμματα αυτά που μπορούν και έχουν ασκήσει εξουσία δεν δουν αυτή την περίεργη λαϊκή έκρηξη που συμβαίνει, μπορεί να έχουμε πάλι δυσάρεστες εκπλήξεις» κατέληξε ο κ. Βαμβακάς στο τέλος της εκπομπής.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More