Βόλος: Εγκαινιάστηκε το Μουσείο Τύπου
Ένα πλούσιο αρχειακό υλικό, μέσα από το οποίο καταγράφεται η ιστορία του Τύπου της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας αποτελεί από σήμερα, κτήμα της τοπικής κοινωνίας, με τα εγκαίνια του Μουσείου Τύπου που τελέστηκαν από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού, κ.κ. Ιγνάτιο, παρουσία – μεταξύ άλλων – του Γ.Γ. Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, κ. Δημήτρη Γαλαμάτη, του βουλευτή του ΚΚΕ, κ. Βασίλη Μεταξά, του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κώστα Αγοραστού, της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων, κ. Δωροθέας Κολυνδρίνη, του πρώην νομάρχη και δημάρχου Βόλου, κ. Πάνου Σκοτινιώτη κ.α.
Το όραμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας και Εύβοιας πήρε σάρκα και οστά και στεγάζεται, στα παλιά γραφεία της Ένωσης, στην οδό Δημητριάδος 261 με Φιλελλήνων, στον Βόλο. Το παρών στη σημερινή εκδήλωση έδωσαν εκπρόσωποι των Ενώσεων Συντακτών της χώρας, μεταξύ των οποίων και η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, η οποία μάλιστα, προχώρησε σε μια σημαντική δωρεά προς το νεοσύστατο Μουσείο. Παρέδωσε την σειρά των “Ελληνικών Χρονικών”, της εφημερίδας που εξέδιδε ο Ιωάννης – Ιάκωβος Μάγερ μέχρι την ημέρα που σκοτώθηκε , κατά τη διάρκεια της εξόδου. Πρόκειται για ανάτυπο του 1840. Τα πρωτότυπα υπάρχουν στην ΕΣΗΕΑ και στην Βουλή των Ελλήνων. Η επανέκδοση αυτή, του 1840, είναι σπάνια, καθώς υάρχουν ελάχιστα κομμάτια σε όλη την Ελλάδα.
«Ψυχή» του Μουσείου είναι ο γραμματέας της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Μάκης Μπαλλής, ενώ σημαντική βοήθεια προσέφερε το μέλος της, Τριαντάφυλλος Γαβρινιώτης. Στον χαιρετισμό του, ο κ. Τσιγκλιφύσης ευχαρίστησε τα άτομα που συνέβαλαν στη δημιουργία αυτού του Μουσείου, με δωρεές του, όπως: τον εκδότη της εφημερίδας «Ταχυδρόμος» κ. Γιώργο Πώποτα και τον ιδιοκτήτη τυπογραφείου στον Βόλο, κ. Νίκο Χαλαστάρα για την προσφορά σπουδαίου υλικού, τον εκδότη της εφημερίδας «Θεσσαλία», κ. Βασίλη Δανό για τη δωρεά τυπογραφικών στοιχείων, τον συλλέκτη αρχειακού υλικού κ. Νίκο Μαστρογιάννη, την πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου και τα Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και του Μορφωτικού της Ιδρύματος για τη δωρεά παλαιών εφημερίδων. Επίσης, ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κώστα Αγοραστό για την ένταξη του Μουσείου σε ειδικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.
Φιλοδοξία, να λειτουργήσει ως φορέας πολιτισμού, γνώσης αλλά και ψυχαγωγίας, παρέχοντας τη δυνατότητα ταυτόχρονα σε ιστορικούς, ερευνητές, φοιτητές αλλά και μαθητές, να γνωρίσουν πτυχές της τοπικής ιστορίας όπως αυτές αναδεικνύονται μέσα από τα πολλά και σπάνια εκθέματα.
Μεταξύ των εκθεμάτων είναι εφημερίδες που κυκλοφόρησαν στη Θεσσαλία από το 1881 μέχρι σήμερα, εφημερίδες και έντυπα από τη Στ. Ελλάδα,, ενώ για πρώτη φορά υπάρχει και παρουσιάζεται μία πλήρης καταγραφή των ημερήσιων και εβδομαδιαίων εφημερίδων που κυκλοφόρησαν αυτά τα 140 χρόνια. Περισσότεροι από 360 τίτλοι εφημερίδων στους τέσσερις νομούς. Περίπου 200 από αυτές τις εφημερίδες υπάρχουν στις προθήκες του Μουσείου, δείχνοντας την πορεία του θεσσαλικού Τύπου, καταγράφοντας τις συνθήκες μέσα από τις οποίες αυτές οι εφημερίδες και οι εργαζόμενοι σ’ αυτές αγωνίσθηκαν και δέθηκαν με τις τοπικές κοινωνίες.
Οι παλαιότεροι θα βρουν και θα θυμηθούν τη Διάπλαση των Παίδων, την Εφημερίδα των Παίδων, αλλά και τα περιοδικά της δεκαετίας του 1920 και μετά, που αποτελούσαν τη συντροφιά κάθε οικογένειας.
Στις προθήκες του Μουσείου παρουσιάζονται ακόμη χειρόγραφα, όπως έργα του Γιάννη Κορδάτου αλλά και ποιήματα του μεγάλου της βολιώτικης δημοσιογραφίας, Τάκη Οικονομάκη, ντοκουμέντα της τοπικής ιστορίας, σπάνιες ελληνικές και ξενόγλωσσες εκδόσεις από τον 19ο αιώνα κ.ά.
Στις βιβλιοθήκες του Μουσείου φιλοξενούνται πάνω από 300 αρχειοθετημένοι τόμοι τοπικών κυρίως εφημερίδων, καθώς και περίπου 1800 βιβλία.
Στο χώρο έχει στηθεί ένας παλιός πάγκος τυπογραφείου με τον υλικό εξοπλισμό για τη σελιδοποίηση και εκτύπωση εφημερίδων, όπως μεταλλικά τυπογραφικά στοιχεία κάθε μεγέθους, συνθετήρια, κόφτες μετάλλων, μεταλλικά κλισέ κ.λ.π., ενώ εκτίθενται αντικείμενα που ήταν οι «βοηθοί» του δημοσιογράφου στην καθημερινή μάχη με την είδηση.
Για τους μικρούς επισκέπτες του Μουσείου υπάρχουν και εκπαιδευτικά βίντεο μικρής διάρκειας, με θέματα σχετικά με το αντικείμενο του Μουσείου, όπως η ιστορία της εκτύπωσης, ο Γουτεμβέργιος με το πιεστήριό του και τα κινητά τυπογραφικά στοιχεία, ο τρόπος που γινόταν το χαρτί, η επανάσταση της λινοτυπικής μηχανής, το έργο των πρωτοπόρων του ελληνικού Τύπου Ρήγα Βελεστινλή, Άνθιμου Γαζή και Θεόκλητου Φαρμακίδη κ.ά.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More