Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βόλος: “Ανάσα» για Ορφανοτροφείο η ένταξη στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό ρύθμισης οφειλών-Δύσκολα θα αποφύγει εκποίηση ακινήτων

Προσωρινή ανάσα αποτελεί για το Ορφανοτροφείο Βόλου η ένταξή του στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, όμως τα τρέχοντα έξοδα παραμένουν, όπως και αυτά ένταξής του στο νέο νομικό καθεστώς λειτουργίας αυτών των ιδρυμάτων. Την ίδια στιγμή τα έσοδα από τις δωρεές έχουν μειωθεί κατά 60% μετά τα γεγονότα στην Κιβωτό του Κόσμου, η μοναδική επιχορήγηση που λαμβάνει από το κράτος είναι 7.000 ευρώ από τα κρατικά λαχεία και έτσι η διοίκηση προσανατολίζεται στην εκποίηση ακίνητης περιουσίας.

Αυτά προκύπτουν από τη σημερινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο πρόεδρος του Ορφανοτροφείου Βόλου, Κώστας Θεοδώρου, ο οποίος ευχαρίστησε τους κ.κ. Αθανάσιο Λιούπη και κ. Τριαντόπουλο για τη συμβολή τους στην ένταξη του Ιδρύματος στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Επιπλέον παρατήρησε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η πρόταση του πρωθυπουργού να σπάσει στα δύο το υπουργείο Εργασίας.

Ειδικότερα ο κ. Θεοδώρου τόνισε ότι «το ίδρυμα χωρίς κρατική επιχορήγηση δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει. Άρα, αυτό που πετύχαμε με τον εξωδικαστικό δεν θα αποδώσει. Ήμουν αντίθετος χρόνια και δεν πούλησα ακίνητα του ιδρύματος, αλλά θα πρέπει να το κάνω γιατί αλλιώς δεν θα μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα”. Ζήτησε την συμπαράσταση τωνβουλευτών που εξελέγησαν. «Ανέλαβα πρόεδρος για να βοηθήσω και να ενώσω. Κάνω μία έκκληση σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό να συνεχίσουν να μας βοηθούν. Στον εξωδικαστικό υπάρχουν 240 δόσεις των 1713,40 στον ΕΦΚΑ και 675,63 στην Εφορία, μηνιαίως. Το συνολικό ποσό με τόκους και προσαυξήσεις ανέρχεται σε 576,000 ευρώ γι΄αυτό και θα υπάρξει εκποίηση ακινήτων για να πληρώνονται οι δόσεις, το κόστος λειτουργίας το καθημερινό αλλά και οι 30.000 το χρόνο που απαιτούνται για τη λειτουργία του Ιδρύματος ως Ν.Π.Π.Π.», διευικρίνισε.

Σημειώνεται ότι πλέον και το Ορφανοτροφείο του Βόλου μετά την υποβολή μίας σειράς δικαιολογητικών, 38 τον αριθμό, θα υπαχθεί στο νέο νομικό καθεστώς και θα γίνει Νομικό Πρόσωπο Προστασίας Παιδιού και δεν θα λειτουργεί με βασιλικό διάταγμα όπως και άλλα ιδρύματα. Στο πλαίσιο αυτό όμως θα πρέπει να προσλάβει εξειδικευμένο προσωπικό, ορκωτό λογιστή, νομικό κ.α. Αυτό σημαίνει αύξηση των λειτουργικών εξόδων κατά 30.000 ευρώ το χρόνο.

Το ίδρυμα με το νέο αυτό καθεστώς έχει δικαίωμα να πάρει μέχρι 20 παιδιά και κάθε παιδί να βρίσκεται στη Διαύγεια για πιθανή αναδοχή. Επιπλέον το Ίδρυμα θα λαμβάνει την άδεια λειτουργίας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και θα ελέγχεται από ειδική επιτροπή κάθε χρόνο για τη σωστή του λειτουργία. Αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 16 παιδιά από 6-18 ετών.

«Είμαστε σε οριακό σημείο γιατί δεν είναι μόνο αυτά τα οικονομικά που ανέφερα, αλλά και αυτά που θα τρέξουν τώρα. Δηλαδή νέος ΕΝΦΙΑ 20.000 ευρώ, ο φόρος εισοδήματος για τα ενοίκια κλπ. Άρα είναι δύσκολο να καλυφθούν αυτά. Από τη μια ζητούν έναν εθελοντή να έιναι εδώ και να βοηθά και από την άλλη στήνουν ένα Ίδρυμα ως επιχείρηση» τόνισε. Τέλος ανέφερε ότι η γραφειοκρατία έχει αποτρέψει να δοθεί ένα ακίνητο που δωρήθηκε στο ίδρυμα από μία 25χρονη που απεβίωσε για να δοθεί στην πρώτη κοπέλα που θα παντρεύονταν το 2004 και πλέον «είμαστε στο 2023 και η εφορία περιμένει απάντηση από το υπουργείο Οικονομικών για το αν θα μας δώσει την έγκριση παραχώρησης».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More