«Βυθίζονται» οι δείκτες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές
Σημαντικές πτωτικές τάσεις καταγράφουν σήμερα (3/4/25), οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς οι σαρωτικοί δασμοί των ΗΠΑ σε περισσότερες από 180 χώρες έχουν προκαλέσει «καταιγίδα» πωλήσεων κάθε μορφής κινητού περιουσιακού στοιχείου σε παγκόσμιο επίπεδο.
Του Παντελή Μάνου
Οι αναλυτές ανησυχούν ότι τα εμπορικά μέτρα του Ντόναλντ Τραμπ θα πλήξουν τη διεθνή οικονομία, προκαλώντας επιβράδυνση ή και ύφεση.
Η κυβέρνηση Tραμπ φαίνεται να είναι πιο τιμωρητική από τους προηγούμενους υπολογισμούς των οικονομολόγων της Deutsche Bank.
Η βρετανική Barclays αναφέρει ότι οι δασμοί και η περαιτέρω αύξηση της αβεβαιότητας στην εμπορική πολιτική μειώνουν περαιτέρω τις οικονομικές προοπτικές στην Ευρώπη και αυξάνουν τον κίνδυνο ύφεσης το δεύτερο εξάμηνο του 2025.
H γερμανική τράπεζα Commerzbank σημειώνει ότι ο πραγματικός δασμός των ΗΠΑ, δηλαδή τα δασμολογικά έσοδα ως ποσοστό της συνολικής αξίας των εισαγωγών, είναι πιθανό να αυξηθεί σε περίπου 20%, δηλαδή κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες. Αν αυτό εφαρμοστεί, τότε θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη αύξηση δασμών στην παγκόσμια ιστορία.
Η UBS εκτιμά ότι οι δασμοί του Tραμπ είναι μεγαλύτεροι από ό,τι αναμενόταν και δεν έχουν τιμολογηθεί από τους επενδυτές.Τέλος, ο ολλανδικός χρηματοοικονομικός οίκος ING επισημαίνει ότι μόλις έγινε πραγματικότητα ο χειρότερος οικονομικός εφιάλτης της Ευρώπης. Ένας ανταποδοτικός δασμός 20% στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τις ΗΠΑ θα βλάψει συνολικά την ΕΕ και θα επιδεινώσει τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ευρωζώνης.
Πάντως, οι δασμοί που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ αναμένεται «να επηρεάσουν αρνητικά τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά
0,3% έως 0,4% το πρώτο έτος», δήλωσε στο Bloomberg ο κεντρικός τραπεζίτης της Ελλάδας .
«Η καθοδική πορεία του πληθωρισμού αναμένεται να συνεχιστεί», υποστήριξε. Επομένως, «κατά την άποψή μου οι πρόσφατες εξελίξεις δεν αποτελούν εμπόδιο για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων τον Απρίλιο», συμπλήρωσε ο Γιάννης Στουρνάρας .
«Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών της Ελλάδας στις ΗΠΑ είναι περίπου το 4,5% των συνολικών εξαγωγών της χώρας, επομένως οι άμεσες επιπτώσεις δεν αναμένεται να είναι σημαντικές. Ωστόσο, η ελληνική οικονομία θα επηρεαστεί έμμεσα από τις αρνητικές επιπτώσεις στην αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης», τονίζει ο κ. Στουρνάρας.
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο DAX30 υποχωρεί κατά 2,38%, στο Παρίσι, ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει πτώση σε ποσοστό 3,07%, στη Μαδρίτη, ο κύριος δείκτης κινείται χαμηλότερα κατά 1,68% και το Μιλάνο καταγράφει απώλειες σε ποσοστό κατά 0,85% ενώ στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημειώνει πτώση κατά 1,52%.
Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές αξίας περίπου 200 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε κάτω από τις 1700 μονάδες καταγράφοντας πτώση σε ποσοστό σχεδόν 2%.
ΟΜΟΛΟΓΑ
Σημαντικές πτωτικές τάσεις εμφανίζουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.
Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται πτωτικά κατά 6 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 2,66%. Παράλληλα, η απόδοση του 10ετούς γαλλικού ομολόγου παρουσιάζει μείωση κατά 4 μονάδες βάσης, στο 3,39%. Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου κινείται χαμηλότερα κατά 3 bps στο 3,78%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου υποχωρεί κατά 3 μονάδες βάσης, στο 3,31% και της Πορτογαλίας κυμαίνεται στο
3,19%, με πτώση κατά 2 μονάδες βάσης, ενώ, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού παρουσιάζει μείωση κατά 3 μονάδες βάσης, στο 3,46%.
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ – ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ
Ισχυρές πτωτικές τάσεις παρουσιάζουν, έως αυτή την ώρα, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.
Το αμερικανικό αργό εμφανίζει μεγάλες απώλειες κατά 6,98%, στα 66,73 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με αντίστοιχη κάθετη πτώση 6,38%, «προσγειώνεται» στα $ 70,17.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει μεγάλες απώλειες έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γιεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα κινείται στο 1,1128 δολ./ευρώ ενώ με το ιαπωνικό βρίσκεται στα 145,65 γιεν/δολ.
Με σημαντικές απώλειες διαπραγματεύεται ο χρυσός, με τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου να κινούνται στα 3085,80 δολ./ουγκιά.Την ίδια στιγμή, το ασήμι κινείται σημαντικά χαμηλότερα και υποχωρεί στα 32 δολάρια ανά ουγκιά.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More