“ΒΡΙΣΗΙΣ 2022”: Αυτή είναι η μελέτη ανάταξης των πληγεισών, από τη φωτιά, περιοχών Βρίσας- Βατερών (video)
H παρουσίαση του σχεδίου μελέτης “ΒΡΙΣΗΙΣ 2022” για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην πληγείσα περιοχή Βρίσας, Βατερών και Σταυρού Λέσβου μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2022 έγινε την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022 στην αίθουσα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Πρόκειται για μελέτη που εκπονείται από μία πολυπληθή επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου υπό την επίβλεψη του Καθηγητή του Τμήματος Γεωγραφίας, κ. Κώστα Καλαμποκίδη.
Τριάντα έξι καθηγητές, συνεργάτες και φοιτητές συνεργάζονται από την επομένη κιόλας μέρα της κατάσβεσης της πυρκαγιάς καταγράφοντας όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για την εκπόνηση της μελέτης που έχει ως απώτερο στόχο την συνολική ανάταξη και ανασυγκρότηση της καμένης περιοχής.
Ανάλογη μελέτη από μέλη του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της επιστημονικής ομάδας (υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή κ. Χρήστου Ζερεφού της Ακαδημίας Αθηνών) είχε εκπονηθεί και μετά την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε τη Χίο το 2012 και εφαρμόστηκε στη χάραξη του σχεδιασμού για την ανασυγκρότηση της καμένης περιοχής.
Το εξαιρετικής ποιότητας και υψηλής αισθητικής φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής Βρίσας, Βατερών και Σταυρού στο νησί της Λέσβου υπέστη σημαντικότατες ζημίες από την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου, πέντε χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ της 12ης Ιουνίου 2017.
Οι αλλεπάλληλες αυτές φυσικές καταστροφές “πλήγωσαν” και περιόρισαν δραστικά το τοπικό περιβαλλοντικό, οικιστικό, παραγωγικό, κοινωνικό, οικονομικό και τουριστικό κεφάλαιο της περιοχής.
Η πυρκαγιά έκαψε έκταση περίπου 25.000 στρεμμάτων σε μία ζώνη μήκους 6 και πλάτους 5 χιλιομέτρων, με περίμετρο 25 χιλιόμετρα. Από την καμένη περιοχή το 1/3 περίπου καλυπτόταν από δάσος, το 1/4 από φυσικούς βοσκότοπους και το υπόλοιπο τμήμα από καλλιέργειες και ελαιώνες. Το ποσοστό του αστικού χώρου που επλήγη ανέρχεται περίπου στο 1% της συνολικής έκτασης.
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (με τους συνεργαζόμενους συναδέλφους επιστήμονες και άλλων φορέων όπως το ΕΚΠΑ, το ΓΠΑ και ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), στα πλαίσια των εφαρμοσμένων, ερευνητικών και επιστημονικών δραστηριοτήτων του (Τμήματα Γεωγραφίας, Περιβάλλοντος, Ωκεανογραφίας & Θαλασσίων Βιοεπιστημών, Κοινωνιολογίας και Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας), ανταποκρινόμενο στις εξαιρετικά κρίσιμες συνθήκες που επικρατούν στη σεισμόπληκτη περιοχή Βρίσας, Βατερών και Σταυρού Λέσβου μετά και την καταστροφική πυρκαγιά της 23/7/2022, πρόκειται να συντάξει εθελοντικά και να υποβάλει τον Ιούνιο του 2023 αυτή την πιλοτική μελέτη εφαρμογής με αντικείμενο την απογραφή, έρευνα, ανάλυση και χαρτογράφηση της ευρύτερης περιοχής.
Κρίνεται ότι είναι υψίστης σημασίας η εν γένει καταγραφή και παρακολούθηση της υφιστάμενης κατάστασης, προκειμένου οι αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες να σχεδιάσουν μία σειρά από ενέργειες για την υλοποίηση των απαραίτητων τόσο βραχυπρόθεσμων όσο και μεσο-μακροπρόθεσμων μέτρων αποκατάστασης, και συνολικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της πληγείσας περιοχής.
Μεταξύ αυτών και πολλών άλλων, είναι επίσης αναγκαία και κρίσιμη η κοινωνικοοικονομική στήριξη και ανάταξη αυτής της εθνικά και πολλαπλά ευαίσθητης νησιωτικής περιοχής της ελληνικής περιφέρειας για την επιβίωση, τη συγκράτηση και τη μελλοντική προσέλκυση και επανένταξη μονίμων κατοίκων στον τόπο αυτό.
Θα χρησιμοποιηθούν επίγειες, εναέριες, δορυφορικές, χωρικές και πληροφορικές τεχνικές για τον καθορισμό και την ανάλυση της συμπεριφοράς της πυρκαγιάς (ιστορικό, ανάφλεξη, εξάπλωση, ένταση, αντίσταση ελέγχου), της σφοδρότητας καύσης (η οποία επηρεάζει τη διαβρωσιμότητα του εδάφους στις λεκάνες απορροής και τη βιωσιμότητα της βλάστησης των καμένων εκτάσεων), της θνησιμότητας και της αποκατάστασης (φυσικής αναγέννησης/ αναδάσωσης) από τη φωτιά στα δασικά, περιαστικά (περιοχές μίξης δάσους-οικισμού) και αγροτικά οικοσυστήματα της πληγείσας περιοχής.
Επίσης, θα αναλυθούν χωρικά και θεματικά μία πληθώρα από κρίσιμα ζητήματα όπως αγροτικής ανάπτυξης και οικονομίας (γεωργία, κτηνοτροφία, ελαιοκομία), διαχείρισης υδατικών πόρων, μεταπυρικής εδαφικής διάβρωσης, υποδομών, πολεοδομικού σχεδιασμού και τοπικής ανάπτυξης.
Οι δράσεις
Το ερευνητικό αντικείμενο του έργου, το οποίο αφορά την ολοκληρωμένη μελέτη για την αποκατάσταση της πληγείσας περιοχής Βρίσας-Βατερών-Σταυρού Λέσβου από την καταστροφική πυρκαγιά με την αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής, θα υλοποιηθεί μέσω μίας σειράς ερευνητικών εργασιών και οκτώ δράσεων οι οποίες ενδεικτικά έχουν ως εξής:
ΠΡΩΤΗ ΔΡΑΣΗ – Οικολογία και Διαχείριση Πυρκαγιών
(Καλαμποκίδης, Παλαιολόγου, Ρούσσου, Βασιλάκος, Αναστασίου, Σκράπαρης, Ξανθόπουλος, Αριανούτσου, Καζάνης)
– Περιγραφή της εξέλιξης και της σφοδρότητας της πυρκαγιάς, καθώς και των δυσκολιών που παρατηρήθηκαν.
– Διερεύνηση της περιοχής μίξης δάσους – οικισμού (Wildland-UrbanInterface).
– Μεταπυρική αποκατάσταση, φυσική αναγέννηση, θνησιμότητα και αναδάσωση.
ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΡΑΣΗ – Υδατική Οικονομία, Διάβρωση και Πλημμύρες
(Γαγάνης, Κοντός, Τζωράκη, Χατζηβασιλείου, Σιάρκος, Ανδρεάδης, Σαχτούρης)
– Υπολογισμός και αποτίμηση της αναμενόμενης επικινδυνότητας διάβρωσης ως αποτέλεσμα της πυρκαγιάς.
– Εκτίμηση και μετριασμός του πλημμυρικού κινδύνου.
– Προτάσεις χωροθέτησης αντιπλημμυρικών έργων.
ΤΡΙΤΗ ΔΡΑΣΗ – Αγροτικά Θέματα
(Κίζος, Tscheulin, Παλαιοπάνης)
– Συνέπειες της πυρκαγιάς στο αγροτικό κεφάλαιο της πληγείσας περιοχής με εξαγωγή προκαταρκτικών συμπερασμάτων από την πυρκαγιά και υποβολή βασικών προτάσεων για τη στήριξη, την ανασυγκρότηση και τη θωράκιση της περιοχής με έμφαση στον ελαιώνα. Στο πλαίσιο της έρευνας όπως τόνισε ο πτυχιούχος Γεωγράφος και μέλος της επιστημονικής ομάδας, Ραφαήλ Παλαιοπάνης, υιοθετήθηκε ο όρος Ελαιώνας Βρίσας συμπεριλαμβάνοντας το τρίπτυχο Άνθρωπος – Τόπος – Προϊόντα.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά συμπεράσματα η καμένη έκταση του ελαιώνα ανέρχεται στα 5.500 στρ. με 65.000 περίπου ελαιόδεντρα. Το 80% από αυτά έχει υποστεί μικρότερες ή μεγαλύτερες βλάβες, ενώ υπήρξε μικρή απώλεια ζωικού κεφαλαίου και εξοπλισμού.
Οι συνέπειες σχετίζονται με την άμεση και μακροπρόθεσμη απώλεια εισοδήματος, την απώλεια έμμεσων εισοδημάτων από την καλλιέργεια των κτημάτων καθώς και τη διατάραξη συνολικά της τοπικής οικονομίας.
Οι προτάσεις ανασυγκρότησης ομαδοποιούνται σε 5 άξονες:
1ος: Εφαρμογή άμεσων μέτρων αποζημιώσεων και ενισχύσεων εστιασμένων στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής.
2ος: Παροχή τεχνικών συμβουλών για την καλλιέργεια των καμένων κτημάτων και την ανασύσταση του ελαιώνα.
3ος: Ορθή διαχείριση των υδατικών πόρων της περιοχής και κατασκευή εγγειοβελτιωτικών έργων (καλλιέργεια πηγών, ενεργοποίηση γεωτρήσεων, κατασκευή δεξαμενών, φράγμα Λαγκάδας).
4ος: Εκτίμηση επικινδυνότητας, αντιπλημμυρική και αντιπυρική θωράκιση, προστασία από φυσικούς εχθρούς. Αντιμετώπιση του Ελαιώνα ως πλουτοπαραγωγικού πόρου.
5ος: Δράσεις προβολής και ανάδειξης τοπικών προϊόντων.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αναλυτικές προτάσεις ανά άξονα έχουν κατατεθεί δημόσια, στους αρμόδιους τοπικούς φορείς καθώς και στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο νησί.
ΤΕΤΑΡΤΗ ΔΡΑΣΗ – Χωρική Ανάλυση
(Καβρουδάκης, Καλλονιάτης)
– Ανάλυση του οδικού δικτύου και του ανάγλυφου της περιοχής Βατερών-Βρίσας για την ιεράρχηση και αξιολόγηση των σημαντικών σημείων (κόμβων) σχετικά με δράσεις εκκένωσης πληθυσμού από κατοικημένες περιοχές και υποστήριξη των επιχειρήσεων. – Μελέτη για τη δυνατότητα εγκατάστασης έξυπνων συσκευών χρήσης Internet of Things (IoT) τεχνολογιών στην περιοχή των Βατερών για εποπτεία φυσικών καταστροφών.
ΠΕΜΠΤΗ ΔΡΑΣΗ – Χωροταξικός Αναπτυξιακός Σχεδιασμός
(Αναγνώστου, Σιδηρόπουλος, Τάταρης, Πελέκου, Γκουγκούλιος)
– Ρύθμιση-διαχείριση της γραμμικής ανάπτυξης του οικισμού των Βατερών και αξιοποίηση των δυνατοτήτων για πύκνωση και οργάνωση του κεντρικού τομέα του πολεοδομικού ιστού, καθώς και ειδικός αναπτυξιακός σχεδιασμός μίας στοχευμένης επέκτασης των ορίων του οικισμού.
– Ανάπτυξη και οργάνωση των βασικών υποδομών και δικτύων του οικισμού και διασύνδεση τους με τα ευρύτερα δίκτυα της περιοχής, υπάρχοντα και νέα.
– Προσπάθειες αξιοποίησης, ανάδειξης αλλά και διαφύλαξης των περιβαλλοντικών πλεονεκτημάτων της περιοχής.
ΕΚΤΗ ΔΡΑΣΗ – Ανάδειξη Φυσικής-Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Βιώσιμη Τοπική Ανάπτυξη
(Ζούρος, Βαλιάκος, Λαμπρακόπουλος, Αντωνάκης, Αναγνώστου, Πελέκου, Μαραγκουδάκης, Παρασκευόπουλος, Γκουγκούλιος)
– Γεωλογική – γεωμορφολογική κληρονομιά και ανάδειξη της.
Καταγραφή, διερεύνηση, ανάδειξη και αξιοποίηση της παράδοσης, πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορίας του οικισμού της Βρίσας.
– Σχεδιασμός και εφαρμογή ποιοτικής κοινωνικής έρευνας για την προώθηση ενός δικτύου συνεργασίας μεταξύ Πολιτείας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Κοινωνικών Οργανώσεων και Πολιτών, και την ενίσχυση συναισθημάτων κοινοτισμού για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος ως βασικού παράγοντα τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.
Την παρουσίαση έκανε ο Καθηγητής Φυσικής Γεωγραφίας στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με εξειδίκευση στη γεωμορφολογία – γεωτεκτονική και Διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου κ. Νίκος Ζούρος.
ΕΒΔΟΜΗ ΔΡΑΣΗ – Διαδικτυακή Χαρτογραφία
(Σουλακέλλης, Βασιλάκος, Τάταρης, Παπαδοπούλου, Προεστάκης)
– Χαρτογράφηση επιλεγμένων περιοχών ενδιαφέροντος με τη χρήση των Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ/ Drones) με πολυφασματικό αισθητήρα και LIDAR.
– Δωρεάν παροχή απαιτούμενων ψηφιακών και χαρτογραφικών γεωγραφικών δεδομένων και πληροφοριών της πληγείσας περιοχής που θα παραχθούν με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
– Θεματικοί χάρτες όλων των παραμέτρων και των αποτελεσμάτων του έργου.
ΟΓΔΟΗ ΔΡΑΣΗ – Θέματα Επικοινωνίας και Προβολής
(Καλλονιάτης, Λαχουρή)
– Για να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή διάχυση του έργου, το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας είναι υπεύθυνο (ως επισπεύδον τμήμα) για την προβολή σε συνεργασία με την ΕΡΤ (ως χορηγού επικοινωνίας) αλλά και με τα υπόλοιπα τοπικά ΜΜΕ.
Επιτροπή Παρακολούθησης του Ερευνητικού Έργου
Για την καλύτερη παρακολούθηση και την απρόσκοπτη εκτέλεση του ερευνητικού έργου, καθώς και την απαιτούμενη συνεργασία με την Πολιτεία και τους αρμόδιους τοπικούς φορείς συστήνεται 8-μελής Επιτροπή Παρακολούθησης, η οποία αποτελείται από:
• Τέσσερις εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Αιγαίου
(Καθηγητές Κώστας Καλαμποκίδης, Νίκος Σουλακέλλης, Νίκος Ζούρος και Ανδρέας Τρούμπης), και
• Τέσσερις εκπροσώπους από την τοπική κοινωνία της πληγείσας περιοχής:
– Ευαγγελία Πελέκου (Αρχιτέκτων Μηχανικός Δήμου Μυτιλήνης– Αντιπρόεδρος Συλλόγου Σεισμοπαθών Βρίσας)
– Θόδωρος Βαλσαμίδης (Περιφερειακός Σύμβουλος Βορείου Αιγαίου)
– Κώστας Σταυρινός (Πρόεδρος Συλλόγου Βρισαγωτών Αθηνών), και
– Παπά-Στρατής Κακάμπουρας (Εφημέριος Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Αμπελικού – Επικεφαλής Ομάδας Εθελοντισμού και Αλληλεγγύης “Η Άμπελος”).
Η Επιτροπή Παρακολούθησης είναι δυνατό να πλαισιώνεται και από ειδικό προσωπικό, κατά περίπτωση, το οποίο έχει εξειδικευμένη γνώση του αντικειμένου της μελέτης.
Οι εισηγήσεις των εκπροσώπων αυτοδιοίκησης – φορέων
Την παρουσίαση της Μελέτης από όλους τους παρευρισκόμενους συνεργάτες του έργου παρακολούθησαν ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπαθών Βρίσας, Νίκος Γκουγκούλιος, η πρόεδρος του Σωματείου Εθελοντών Πυροσβεστών, Πελαγία Μαλαμά, ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Δημήτρης Μαλλιαρός, η Γενική Γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Βρισαγωτών Λέσβου Αθήνας, Κατερίνα Σκιά, ο Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης της Βρίσας, Βαγγέλης Πετρέλλης, η Αναπληρώτρια του Διευθυντή Δασών Ν. Λέσβου Λίνα Γρημπυλάκου εκ μέρους του Διευθυντή, Φώτη Κράλη, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Λέσβου, Παναγιώτης Κυπριωτέλλης, ο Υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, Δημήτρης Μενεμενλής, ο πατήρ Στρατής Κακάμπουρας από το Σωματείο Εθελοντών “Άμπελος” και κάτοικοι των πληγεισών περιοχών.
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Καθηγητής Δημήτρης Παπαγεωργίου, εκ μέρους της Πρυτάνισσας, Καθηγήτριας Χρυσής Βιτσιλάκη.
Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, εξήρε τον κ. Καλαμποκίδη και την επιστημονική ομάδα για την εκπόνηση αυτής της μελέτης και ιδιαίτερα το πνεύμα της εθελοντικής προσφοράς στην υλοποίηση της.
Η μελέτη, μπορεί να αποτελέσει πολύτιμη βοήθεια στην προσπάθεια μίας συνολικής ανάταξης της πληγείσας περιοχής με ρόλο σημαντικό, ενταγμένο σε ένα στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο για ολόκληρη τη Νήσο Λέσβο. Θέλω να σας ανακοινώσω ότι ήδη η Περιφέρεια έκανε την πρώτη ανάθεση ύψους 350.000 ευρώ για την αποκατάσταση της περιοχής, τόνισε ο κ. Μουτζούρης.
Ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, επεσήμανε πόσο σημαντική μπορεί να καταστεί η μελέτη για τη χάραξη πολιτικών στη πληγείσα περιοχή και ζήτησε να του αποσταλεί η μελέτη προκειμένου να πιέσει και εκείνος από την πλευρά του προς την κατεύθυνση της υλοποίησης.
Ο πατήρ Στρατής Κακάμπουρας, εκπροσωπώντας τους εθελοντές Πυροσβέστες του Αμπελικού “Η Άμπελος” τόνισε την ανάγκη κατασκευής δεξαμενών στην περιοχή της Ρογκάδας από όπου ξεκίνησε και η φωτιά, προκειμένου τα πυροσβεστικά οχήματα να μην χάνουν πολύτιμο χρόνο στον ανεφοδιασμό τους. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στη Ρογκάδα δεν υπάρχει ούτε μία δεξαμενή αν και υπάρχει νερό, με αποτέλεσμα ο ανεφοδιασμός να καθυστερεί αρκετά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην εξέλιξη της πυρκαγιάς.
Η Πρόεδρος του Σωματείου Εθελοντών Πυροσβεστών Πελαγία Μαλαμά, εξήρε και εκείνη από την πλευρά της το έργο της επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και αναφέρθηκε στον ρόλο των εθελοντών πυροσβεστών στην κατάσβεση της πυρκαγιάς καθώς και στη συγκρότηση κλιμακίου εθελοντών πυροσβεστών Πολιχνίτου, ενώ έκανε και ειδική μνεία στον ρόλο των Δημήτρη Βελούτσο και Μπάμπη Πετρέλλη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Εθελοντών Πλωμαρίου στην έναρξη της όλης αυτής εθελοντικής προσπάθειας. Επίσης αναφέρθηκε σε όλους εκείνους τους παράγοντες που βοηθούν τα μέγιστα στην κατάσβεση μίας πυρκαγιάς όπως ύπαρξη και σωστή λειτουργία των δεξαμενών, λειτουργία γεννητριών σε περίπτωση διακοπής της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, σήμανση του δικτύου των δασικών δρόμων κ.α.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπαθών Βρίσας, Νίκος Γκουγκούλιος, ο οποίος βοήθησε τα μέγιστα τους καθηγητές στη συγκέντρωση των στοιχείων, εξήρε το έργο της επιστημονικής ομάδας και σημείωσε την ανάγκη η μελέτη αυτή να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την άσκηση στοχευμένων πολιτικών για την ολιστική ανάταξη και ανασυγκρότηση της περιοχής.
Επίσης, η Κατερίνα Σκιά, εκ μέρους του Συλλόγου Βρισαγωτών Αθήνας επεσήμανε ότι θα στηρίξει το έργο της επιστημονικής ομάδας και ζήτησε ενημέρωση για κάθε βήμα που θα ακολουθήσει προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ανασυγκρότησης της περιοχής.
Ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Δημήτρης Μαλλιαρός, επεσήμανε την άριστη συνεργασία της Πολιτικής Προστασίας με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, εξήρε το έργο της επιστημονικής ομάδας και τόνισε ότι σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας εξετάζει η χρήση των έξυπνων συσκευών στην έγκαιρη εκκένωση οικισμών λόγω φωτιάς ή άλλων καταστροφών.
Η Λίνα Γρημπυλάκου, εκ μέρους της Διεύθυνσης Δασών Λέσβου, ανέφερε τις ενέργειες σε ό,τι αφορά την πρόληψη και την αποκατάσταση των πυρκαγιών από την υπηρεσία της, ενώ ενημέρωσε ότι οι μελέτες για την αντιδιαβρωτική/ αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής βρίσκονται σε εξέλιξη, και με τη βοήθεια ψηφιακών και χαρτογραφικών γεωγραφικών δεδομένων και πληροφοριών από την επιστημονική ομάδα του Καθηγητή Νίκου Σουλακέλλη.
Κάτοικοι της περιοχής, μεταξύ των οποίων ήταν και ο γιατρός, Νίκος Μαυρουδής, τόνισαν την ανάγκη εκτός από τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για την αποκατάσταση της περιοχής, ευχαριστώντας ιδιαίτερα την επιστημονική ομάδα για την υλοποίηση της μελέτης, να δοθεί βάρος στην προστασία του φυσικού πλούτου της περιοχής προκειμένου να μην συμβεί ξανά τέτοιας έκτασης καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή της Βρίσας, των Βατερών και του Σταυρού.
Ο Υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Ρόδου κ. Δημήτρης Μενεμενλής, τόνισε ότι η εξαγωγή συμπερασμάτων στο πλαίσιο της μελέτης θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συνεπειών μίας καταστροφικής φωτιάς, όπως αυτή που έπληξε τη Βρίσα, τα Βατερά και τον Σταυρό, τον περασμένο Ιούλιο.
Την επιστημονική ομάδα συγκροτούν:
Κ. Καλαμποκίδης, Ν. Σουλακέλλης, Ν. Ζούρος, Δ. Καβρουδάκης, Σπ. Αναγνώστου, Γ. Σιδηρόπουλος, Α. Κίζος, Τ. Tscheulin, Ό. Ρούσσου, Χ. Βασιλάκος, Π. Παλαιολόγου, Χ. Καλλονιάτης, Π. Γαγάνης, Θ. Κοντός, Ο. Τζωράκη, Η. Σιάρκος, Μ. Μαραγκουδάκης, Δ. Παρασκευόπουλος, Μ. Αριανούτσου, Δ. Καζάνης, Γ. Ξανθόπουλος, Γ. Τάταρης, Ε. Παπαδοπούλου, Σ. Προεστάκης, Π. Αναστασίου, Μ. Σκράπαρης, Θ. Χατζηβασιλείου, Ό. Ανδρεάδης, Σ. Σαχτούρης, Α. Λαμπρακόπουλος, Μ. Αντωνάκης, Ρ. Παλαιοπάνης, Η. Βαλιάκος, Ε. Πελέκου, Ν. Γκουγκούλιος και Δ. Λαχουρή.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More