Βρετανοί επιστήμονες θεράπευσαν ασθενή που νοσούσε με COVID-19 επί 411 ημέρες
Βρετανοί ερευνητές ανακοίνωσαν σήμερα (04/11) ότι θεράπευσαν έναν άνδρα ο οποίος νοσούσε από COVID-19 επί 411 ημέρες.
Η συνεχής λοίμωξη από τον κορονοϊό-η οποία διαφέρει από την μακρά COVID και τις επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις- εμφανίζεται σε μικρό αριθμό ασθενών οι οποίοι έχουν ήδη εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Αυτοί οι ασθενείς μπορεί να βγαίνουν θετικοί για μήνες ή και χρόνια με τη λοίμωξη να «καραδοκεί όλο αυτό το διάστημα», δήλωσε ο Λιούκ Σνελ, γιατρός που ειδικεύεται στις λοιμώδεις νόσους στο Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust.
Οι λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα επειδή περίπου οι μισοί ασθενείς έχουν επίμονα συμπτώματα, όπως φλεγμονή των πνευμόνων, δήλωσε ο Σνελ στο AFP.
Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Clinical Infectious Diseases», μια ομάδα ερευνητών στο Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust και στο King’s College του Λονδίνου εξηγεί πώς κατόρθωσε να θεραπεύσει τον 59χρονο ασθενή, αποκωδικοποιώντας το γενετικό υλικό του ιού που τον είχε μολύνει, ώστε να βρουν την κατάλληλη θεραπεία.
Ο άνδρας, ο οποίος έχει εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω μεταμόσχευσης νεφρού, μολύνθηκε με τον ιό τον Δεκέμβριο του 2020 και συνέχισε να βγαίνει θετικός μέχρι τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.
Για να εξακριβώσουν αν ο ασθενής είχε μολυνθεί πολλές φορές ή αν επρόκειτο για μία επίμονη λοίμωξη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια ταχεία γενετική ανάλυση με την τεχνολογία αλληλούχισης με νανοπόρους.
Η εξέταση, η οποία μπορεί να δώσει αποτελέσματα σε μόλις 24 ώρες, έδειξε ότι ο άνδρας είχε μολυνθεί με μια πρώιμη μορφή της παραλλαγής B.1, η οποία επικρατούσε στα τέλη του 2020, αλλά έκτοτε έχει αντικατασταθεί από νεότερα στελέχη. Επειδή έφερε αυτή την πρώιμη μορφή της παραλλαγής, οι ερευνητές του χορήγησαν έναν συνδυασμό των μονοκλωνικών αντισωμάτων casirivimab και imdevimab της Regeneron.
Όπως και οι περισσότερες άλλες θεραπείες με αντισώματα, η θεραπεία δεν χρησιμοποιείται πλέον ευρέως επειδή είναι αναποτελεσματική έναντι νεότερων παραλλαγών όπως η Όμικρον. Ωστόσο, ο συνδυασμός αυτός θεράπευσε με επιτυχία τον άνδρα.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν διάφορες τέτοιες θεραπείες για να προσπαθήσουν να σώσουν και έναν 60χρονο άνδρα τον Αύγουστο, ο οποίος είχε μολυνθεί από τον Απρίλιο. Ωστόσο, καμία δεν λειτούργησε.
«Πραγματικά πιστεύαμε ότι θα πέθαινε», δήλωσε ο Σνελ.
Έτσι, η ομάδα αποφάσισε να του χορηγήσει μέσω ρινικού σωλήνα, δύο αντιιικές θεραπείες που δεν είχαν χρησιμοποιηθεί προηγουμένως μαζί -το Paxlovid και το remdesivir, σύμφωνα με μια προδημοσιευμένη μελέτη.
«Παραδόξως, ο ασθενής θεραπεύτηκε και ίσως αυτός να είναι πλέον ο τρόπος αντιμετώπισης αυτών των πολύ δύσκολων επίμονων λοιμώξεων», δήλωσε ο Σνελ.
ΠΗΓΗ: Medicalxpress
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More