Βρετανία: Οι «Νέοι» εργατικοί του Κιρ Στάρμερ καλπάζουν προς μεγάλη νίκη στις έδρες και μικρές αλλαγές στις πολιτικές
Τα τελευταία δεδομένα για τις επερχόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές στη Βρετανία στις 4 Ιουλίου, η διαφαινόμενη μεγάλη νίκη του Εργατικού Κόμματος τόσο στα ποσοστά, όσο κυρίως στις έδρες -λόγω του πλειοψηφικού μονοεδρικού εκλογικού συστήματος- και η αναμενόμενη καταβαράθρωση των Συντηρητικών μετά την 14χρονη παραμονή τους στην εξουσία, οι λόγοι για τους οποίους η διακυβέρνηση των δύο μεγάλων βρετανικών κομμάτων διαρκεί πάντα πολλά έτη πριν υπάρξει αλλαγή, το ποιοι θα είναι οι «Νέοι Εργατικοί» του Κιρ Στάρμερ και τι αλλαγές πολιτικής αναμένονται στα μεγάλα εσωτερικά ζητήματα της χώρας και τις διεθνείς σχέσεις της είναι ζητήματα που αναπτύσσονται στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» (Α ’Πρόγραμμα, Σάββατα και Κυριακές 12.00-13.00) Προσκεκλημένος για την παρουσίαση και ανάλυσή τους είναι ο Άρης Γεωργόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Δημοσίου και Ευρωπαϊκού Δικαίου, της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Nottingham.
Εάν επιβεβαιωθούν οι περισσότεροι δημοσκόποι στη Βρετανία, οι Εργατικοί θα έχουν την 4η Ιουλίου μια ιστορική πλειοψηφία 256 βουλευτών, τη μεγαλύτερη από οποιαδήποτε μεταπολεμική κυβέρνηση, ενώ ο αριθμός των βουλευτών των Τόρις θα ολισθήσει δραματικά, με ανώτερα στελέχη των Συντηρητικών να κινδυνεύουν να χάσουν τις έδρες τους, όπως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και τα ¾ των μελών της κυβέρνησής του. Βάση επίσης σχεδόν όλων των δημοσκοπήσεων, οι Εργατικοί εξακολουθούν να προηγούνται έναντι των Συντηρητικών με 18%- 20%. ( Δημοσκόπηση IPSOS Εργατικοί 43%, Συντηρητικοί 25%, Reform UK 12%, Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 10%, Πράσινοι 6%, SNP 3%, Plaid Cymru 1%, Άλλοι 1%) . Οι Εργατικοί δείχνουν να αυξάνουν το ποσοστό τους (σε σχέση με το 2019) σε όλη τη χώρα, κυρίως δε στη Σκωτία και τη Βορειοανατολική Αγγλία, ενώ οι Συντηρητικοί χάνουν ψήφους σε όλες τις περιφέρειες, ιδίως στην ανατολική και νότια Αγγλία». Η δημοσκόπηση της IPSOS δείχνει ωστόσο ότι, σε 117 έδρες θα δοθεί μάχη στήθος με στήθος Συντηρητικών και Εργατικών. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των αναποφάσιστων ψηφοφόρων θα μπορούσε να αλλάξει το εκλογικό αποτέλεσμα υπέρ των Τόρις. Όμως, βάση ενός εξελιγμένου συστήματος υπολογισμού που ακολουθεί η IPSOS, οι έδρες για τα δύο μεγάλα κόμματα, με εκτιμήσεις ανώτερου και κατώτερου αριθμού, προβλέπονται ως εξής: Εργατικοί 453 (με εύρος 439 έως 462 θέσεων) -Συντηρητικοί 115 (με εύρος από 99 έως 123 έδρες).
Πάντως, αν τελικά επικρατήσουν οι Εργατικοί, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, θα κερδίσουν την εξουσία μετά 14 συνεχή χρόνια που την κατείχαν οι Συντηρητικοί (στη αρχή σε συνασπισμό με τους Φιλελεύθερους). Και πριν από αυτό οι Συντηρητικοί έκαναν 13 χρόνια για να απομακρύνουν τους Εργατικούς από την εξουσία το 2010, οι οποίοι με τη σειρά τους χρειάστηκαν 18 χρόνια (!) για να αποκαθηλώσουν τους Τόρις. Και πριν από αυτές τις κυβερνητικές περιόδους, η παραμονή των δύο κομμάτων στην εξουσία ήταν συνήθως μακροχρόνια ήδη μετά τον β παγκόσμιο πόλεμο. Ο κ. Γεωργόπουλος ερωτάται για το πως εξηγείται μια τέτοια ιδιαιτερότητα της Βρετανίας, με την ύπαρξη πολυετών πολιτικών κύκλων και κατά πόσον οι λόγοι έχουν να κάνουν με κοινωνικοπολιτικές τάσεις που διαρκούν, αν είναι κυρίως απόρροια του εκλογικού συστήματος ή τι άλλο ;
Επίσης, το 1997 ο Μπλερ κέρδισε τους Συντηρητικούς που βρίσκονταν στην εξουσία από το 1979 και την πρώτη νίκη της Θάτσερ, παρουσιάζοντας το πρόσωπο των «Νέων Εργατικών» και δημιουργώντας ένα καινούργιο σοσιαλφιλεύθερο μοντέλο που πήρε το όνομα «Μπλερισμός». Στον κ. Γεωργόπουλο τίθεται το ερώτημα αν οι Εργατικοί του Κιρ Στάρμερ του 2024 θα είναι τελικά μια αναπροσαρμογή αυτού του μοντέλου, 27 χρόνια μετά κι αν πρόκειται να υπάρξουν αξιοσημείωτες αλλαγές στις πολιτικές τους για την οικονομία, την υγεία, άλλες κοινωνικές πολιτικές, την ενέργεια, το περιβάλλον κλπ.
Συζητείται, επίσης, το τι αναμένεται να γίνει με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. Η προαναφερόμενη δημοσκόπηση δίνει τις εξής προβλέψεις για τις έδρες των υπολοίπων κομμάτων, κατά πολύ ως αποτέλεσμα του προαναφερόμενου εκλογικού συστήματος : Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 38 (με εύρος 35 έως 48 εδρών), Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) 15 (με εύρος 13 έως 23 θέσεων), Plaid Cymru 4 –Eθνικιστικό Κόμμα Ουαλίας (με εύρος από 2 έως 5 θέσεις), Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ 3 (με εύρος από 3 έως 10 θέσεις), Πράσινοι 3 (με εύρος από 0 έως 4 θέσεις).
Τέλος, η συζήτηση με τον κ. Γεωργόπουλο ολοκληρώνεται με το τι θα σημάνει μια κυβερνητική αλλαγή από τους Τόρις στους σημερινούς Εργατικούς σε σχέση με την εξωτερική πολιτικής Βρετανίας. Ποια θα είναι η περαιτέρω διαχείριση του Brexit και των σχέσεων με την ΕΕ, των δεσμών με τις ΗΠΑ, τι θα γίνει με την ιδέα της Global Brittan (Παγκόσμιας Βρετανίας) που ξεκίνησε ο Μπορίς Τζόνσον και κατά πόσον θα συνεχιστεί η θερμή υποστήριξη της Ουκρανίας και η σκληρή σύγκρουση με τη Ρωσία.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More