Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βρετανία: Κεταμίνη και ψυχοθεραπεία για την αντιμετώπιση του αλκοολισμού, προτείνουν οι ερευνητές

Η χρήση ψυχεδελικών ουσιών παράλληλα με την ψυχοθεραπεία είναι ένας αναπτυσσόμενος τομέας της έρευνας, με την κεταμίνη, το MDMA και την ψιλοκυβίνη – το ενεργό συστατικό των «μαγικών» μανιταριών – μεταξύ των φαρμάκων που μελετώνται για την αντιμετώπιση προβλημάτων ψυχικής υγείας που κυμαίνονται από την κατάθλιψη έως τη διαταραχή μετατραυματικού στρες.

Τώρα, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Exeter στη Βρετανία, πρόκειται να δρομολογήσουν μια δοκιμή φάσης 3 ύψους 2,4 εκατομμυρίων λιρών, τη μεγαλύτερη του είδους της, για να διερευνήσουν τη χρήση της κεταμίνης στη θεραπεία της σοβαρής διαταραχής χρήσης αλκοόλ.

Η Σίλια Μόργκαν καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Exeter, η οποία ηγείται της νέας δοκιμής, δήλωσε ότι τα άτομα που είναι εθισμένα στο αλκοόλ, μπορεί να δυσκολεύονται να συμμετάσχουν σε ψυχολογικές παρεμβάσεις και ότι η κεταμίνη θα μπορούσε πιθανώς να τα βοηθήσει.

Η ομάδα που βρίσκεται πίσω από τη μελέτη «Ketamine for Reduction of Alcohol Relapse», ολοκλήρωσε προηγουμένως μια δοκιμή κατά την οποία διαπίστωσε ότι τα άτομα με σοβαρή διαταραχή χρήσης αλκοόλ στα οποία χορηγήθηκε κεταμίνη παράλληλα με ψυχοθεραπεία, είχαν περισσότερες πιθανότητες να απέχουν από το αλκοόλ έξι μήνες περισσότερο από εκείνους που έλαβαν το εικονικό φάρμακο.

Στη νέα κλινική δοκιμή η οποία θα διεξαχθεί σε επτά κέντρα του Βρετανικού Συστήματος Υγείας (NHS) θα συμμετάσχουν 280 άτομα με σοβαρή διαταραχή χρήσης αλκοόλ, τα οποία  θα χωριστούν σε δύο ομάδες. Τα άτομα της πρώτης ομάδας θα λάβουν τρεις ξεχωριστές εγχύσεις μιας πολύ χαμηλής δόσης κεταμίνης (0,01mg/kg), σε διάστημα ενός έως δύο μηνών. Πριν και μετά από κάθε δόση, τα άτομα θα συμμετάσχουν σε συνεδρίες χαλάρωσης και θα ενημερώνονται για τις βλαβερές συνέπειες του αλκοόλ. Στη δεύτερη ομάδα θα χορηγηθούν τρεις εγχύσεις μιας πολύ μεγαλύτερης δόσης κεταμίνης (0,8mg/kg), σε συνδυασμό με επτά συνεδρίες ψυχοθεραπείας.

«Στην προηγούμενη μελέτη, οι συμμετέχοντες βίωσαν αρκετά ασυνήθιστα πράγματα, όπως εξωσωματικές εμπειρίες», δήλωσε η Μόργκαν.

Η ερευνήτρια εξήγησε ότι τέτοιες εμπειρίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους συμμετέχοντες να αλλάξουν την προοπτική τους και να δουν τα προβλήματα με το αλκοόλ με διαφορετικό τρόπο. Ταυτόχρονα, η κεταμίνη προωθεί την ανάπτυξη νέων συνάψεων στον εγκέφαλο – μια επίδραση που πιστεύεται ότι κορυφώνεται 24 ώρες μετά τη λήψη της.

Η Μόργκαν τόνισε ότι η κεταμίνη χωρίς την ψυχοθεραπεία δεν θα βοηθήσει τα άτομα με προβλήματα αλκοολισμού, προσθέτοντας ότι η δοκιμή θα διεξαχθεί σε ασφαλείς και προσεκτικά ελεγχόμενες συνθήκες.

ΠΗΓΗ: Guardian

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More