Βρετανία: Εξέργεση εναντίον Ρίσι Σούνακ από Τζόνσον και Τρας με αφορμή την αιολική ενέργεια
Ο Μπόρις Τζόνσον και η Λιζ Τρας συμμετέχουν σε μία εξέγερση των Τόρις που υποστηρίζει τα αιολικά πάρκα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Στις πρώτες τους μεγάλες παρεμβάσεις μετά την αποχώρηση τους από την Ντάουνινγκ Στριτ, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί ζήτησαν να σταματήσει η απαγόρευση των χερσαίων αιολικών πάρκων.
Και οι δύο υπέγραψαν μία τροπολογία στο Νομοσχέδιο για την Αναβάθμιση και την Ανάπλαση, λίγες μέρες αφότου η κυβέρνηση του κυρίου Σούνακ επλήγη από έτερη εξέγερση των Τόρις για την ίδια νομοθεσία. Το νομοσχέδιο έχει σχεδιαστεί για να επιταχύνει την οικοδόμηση, η οποία είναι κρίσιμη για την αναπτυξιακή ατζέντα του Ρίσι Σούνακ.
Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί έχουν τεταμένες σχέσεις με τον κ. Σούνακ.
Οι υποστηρικτές του κ. Τζόνσον θεωρούν ότι ο Σούνακ ήταν αυτός που κατάφερε το “θανατηφόρο” πλήγμα στην πρωθυπουργία του παραιτούμενος από την θέση του Υπουργού Οικονομικών.
Επιπλέον, η Λιζ Τρας και ο κ. Σούνακ συγκρούστηκαν επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της κούρσας για την ηγεσία των Τόρις.
Δεν είναι σύνηθες στη Βρετανία για πρώην ηγέτες να αντιτίθενται στους διαδόχους τους, αλλά προηγήθηκε η Τερέζα Μέι που με αφορμή το partygate είχε ασκήσει κριτική στον κ. Τζόνσον.
Ο Μπόρις Τζόνσον υπέγραψε την τροπολογία υπέρ των χερσαίων αιολικών πάρκων, που κατέθεσε ο Σάιμον Κλαρκ, παρόλο που ο ίδιος είχε υποστηρίξει την απαγόρευση, η οποία ισχύει από το 2015, κατά τα τρία χρόνια της θητείας του.
Η κυρία Τρας είπε ότι ήθελε να τερματίσει την απαγόρευση όταν ήταν πρωθυπουργός, ώστε εν μέσω κρίσης η Βρετανία να αποκτήσει ενεργειακή ανεξαρτησία.
Η εξέγερση εναντίον του πρωθυπουργού Σούνακ φαίνεται ότι είναι ακόμη πιο σοβαρή – όχι μόνο επειδή προσέλκυσε την υποστήριξη δύο πρώην πρωθυπουργών, αλλά επειδή θεωρείται πιο πιθανό οι Εργατικοί να υποστήριζαν μέτρα για την προώθηση της χερσαίας αιολικής ενέργειας.
Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, συνολικά 18 Συντηρητικοί βουλευτές είχαν υπογράψει την τροπολογία.
Ο Μάικλ Γκόουβ, Υπουργός Αναβάθμισης, θα πρέπει τώρα να αναθεωρήσει το Εθνικό Πλαίσιο Πολιτικής Σχεδιασμού για να επιτρέψει στα τοπικά συμβούλια να χορηγούν νέες άδειες αιολικής ενέργειας στην ξηρά, κάτι που είναι ένα σημαντικό ζήτημα για τους Τόρις και κυριότερα, δεν υπήρχε στο κυβερνητικό πρόγραμμα του 2019 με το οποίο εκλέχτηκε η παρούσα κυβέρνηση παρόλο που άλλαξε πολλές φορές ηγεσία και υπουργούς.
Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More