Βραζιλία: «Ακλόνητη δημοκρατία» το σύνθημα στην μαύρη επέτειο «απόπειρας πραξικοπήματος»
«Ακλόνητη δημοκρατία»: κάτω από αυτό το σύνθημα, ο Λούλα ντα Σίλβα προεδρεύει τη Δευτέρα (8/1) της πρώτης επετείου των επιθέσεων από ακροδεξιούς υποστηρικτές εναντίον των κεντρικών γραφείων ορισμένων θεσμών της Βραζιλίας, μιας «απόπειρας πραξικοπήματος» που αποδίδει στον προκάτοχό του Jair Bolsonaro, που υπόκειται σε μια δικαστική έρευνα, γράφει το AFP.
Μετά την επιστροφή στην προεδρία πέρυσι, ο ηγέτης της αριστεράς Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα πρόκειται να εξάρει την εθνική «ενότητα» σε μια τελετή που έχει προγραμματιστεί στο κοινοβούλιο της Μπραζίλια, παρουσία των επικεφαλής των κύριων θεσμών.
Στις 8 Ιανουαρίου 2023, μια εβδομάδα μετά την τελετή των εγκαινίων για την τρίτη θητεία, χιλιάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στην Πλατεία Τριών Δυνάμεων στο κέντρο της Μπραζίλια, της πρωτεύουσας που ιδρύθηκε το 1960 και μιας μοντερνιστικής μνημειακής πόλης που χτίστηκε από τον Βραζιλιάνο αρχιτέκτονα Oscar Niemeyer.
Αμφισβητώντας την ήττα του ειδώλου τους στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2022, οι Μπολσονάριοι παρτιζάνοι επιτέθηκαν στα κτίρια της Προεδρίας, του Κογκρέσου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου, απαιτώντας στρατιωτική επέμβαση. Έπιπλα, έργα τέχνης έγιναν στόχο: η ζημιά ήταν κολοσσιαία.
«Νομίζω ότι υπάρχει ένα άτομο άμεσα υπεύθυνο, που τα σχεδίασε όλα αυτά και που, σαν δειλός, πήγε να κρυφτεί φεύγοντας από τη Μπραζίλια: ο πρώην πρόεδρος της χώρας», δήλωσε την Παρασκευή ο Λούλα ντα Σίλβα στα βραζιλιάνικα μέσα Metropoles.
Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο οποίος βρισκόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες την ημέρα των επιθέσεων, «έφυγε και άφησε τους υφισταμένους του να πραγματοποιήσουν» αυτό που ο ίδιος ήθελε, κατηγόρησε.
Ο ηγέτης της δεξιάς και ακροδεξιάς, στην εξουσία από το 2019 έως το 2022, βρίσκεται στο στόχαστρο δικαστικής έρευνας ως πιθανός υποκινητής αυτών των επιθέσεων.
Περίπου τριάντα ταραξίες έχουν ήδη καταδικαστεί για διάφορα εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της απόπειρας πραξικοπήματος, σε ποινές φυλάκισης έως και 17 ετών.
Τους μήνες που προηγήθηκαν των εκλογών, ο Ζαΐρ Μπολσονάρο δυσφημούσε συνεχώς το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, τροφοδοτώντας υποψίες για νοθεία που διαδόθηκε ευρέως από τους συμμάχους του, κάτι που τον Ιούνιο του αφαίρεσε για οκτώ χρόνια το δικαίωμα του εκλέγεσθε για διάδοση ψευδών πληροφοριών. Ωστόσο, αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη για τις επιθέσεις.
Οι διαδηλωτές πήγαν στη Μπραζίλια μετά από κάλεσμα «κοινωνικών δικτύων που δεν είναι δικά μας» για μια ενέργεια που «καταδικάσαμε από την αρχή», είπε στο CNN Brasil το Σάββατο.
“Αυτή δεν ήταν ποτέ συμπεριφορά δεξιών ανθρώπων (…). Ήταν μια παγίδα που έστησε η αριστερά”, επέμεινε, αρνούμενος κάθε απόπειρα πραξικοπήματος και καταγγέλλοντας χειραγώγηση.
Οι επιθέσεις της 8ης Ιανουαρίου, που θυμίζουν την εισβολή στο Καπιτώλιο δύο χρόνια νωρίτερα στην Ουάσιγκτον από υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ (πολιτικό μοντέλο για τον Ζαΐρ Μπολσονάρο), ήταν το αποκορύφωμα των αυξημένων εντάσεων στη Βραζιλία.
Έκτοτε, ένα πιο ειρηνικό και πολιτισμένο κλίμα επικράτησε στη δημόσια συζήτηση, ακόμη κι αν μια πόλωση παρόμοια με έναν «πολιτιστικό πόλεμο» επιμένει σε μεγάλα κοινωνικά ζητήματα, από την οπλοφορία μέχρι την άμβλωση.
Ο Λούλα ντα Σίλβα θα προεδρεύσει αυτής της επίσημης τελετής στο Black Room, μια τεράστια αίθουσα δεξιώσεων του Κογκρέσου που έχει λεηλατηθεί από διαδηλωτές.
Αν και η κυβέρνηση, οι αξιωματούχοι του κοινοβουλίου, οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου και άλλοι στρατιωτικοί ηγέτες πρόκειται να παραστούν στην τελετή, η ανακοινωθείσα απουσία ορισμένων προσωπικοτήτων της δεξιάς δείχνει ότι η «ενότητα» που εξάρει ο Λούλα ντα Σίλβα είναι ακόμα μακριά.
Αυτή είναι ιδιαίτερα η περίπτωση του ισχυρού κυβερνήτη της πολιτείας του Σάο Πάολο, Ταρσίσιο ντε Φρέιτας, ο πρώην υπουργός του Μπολσονάρο που συχνά παρουσιάζεται ως εν δυνάμει πρόεδρος έκανε γνωστό ότι κάνει διακοπές στην Ευρώπη.
Περίπου 2.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν γύρω από τα σημεία εξουσίας στη Μπραζίλια τη Δευτέρα, ακόμη κι αν οι αρχές δεν αναμένουν μεγάλες διαδηλώσεις.
Η τελετή θα είναι γεμάτη σύμβολα, με την παρουσίαση έργων τέχνης που υπέστησαν την οργή των διαδηλωτών και έκτοτε έχουν αποκατασταθεί.
Θα παρουσιαστεί μια ταπετσαρία του Βραζιλιάνου καλλιτέχνη και τοπιογράφου Roberto Burle Marx, η οποία βανδαλίστηκε και σκίστηκε από έναν τοίχο της Γερουσίας.
Κλεμμένο από την έδρα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, θα επιστραφεί επίσης ένα αντίγραφο του Συντάγματος του 1988 – το κείμενο που υιοθέτησε η χώρα για να γυρίσει σελίδα της στρατιωτικής δικτατορίας (1964-1985).
Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου
Πηγή: Agerpres.ro
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More