«Βράζει» ο αραβικός κόσμος για την αιματοχυσία στο νοσοκομείο της Γάζας – Σε πετρελαϊκό εμπάργκο καλεί τις μουσουλμανικές χώρες το Ιράν
Σφοδρές αντιδράσεις τόσο στον αραβικό κόσμο όσο και στη Δύση προκάλεσε το αιματοκύλισμα στο νοσοκομείο στη Γάζα. Το Ιράν κάλεσε τις μουσουλμανικές χώρες να επιβάλουν πετρελαϊκό εμπάργκο στο Ισραήλ, ενώ σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το κέντρο της Κωνσταντινούπολης κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά του Ισραήλ.
Στην Τεχεράνη καίνε σημαίες του Ισραήλ έξω από τις πρεσβείες Γαλλίας και Βρετανίας και ο υπουργός Εξωτερικών καλεί τον αραβικό κόσμο σε πετρελαϊκό εμπάργκο εναντίον του Ισραήλ.
«Η εξαγωγή πετρελαίου στο Ισραήλ και οποιοδήποτε συνεργασία υπάρχει ανάμεσα σε Ισλαμικά κράτη και το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει άμεσα» λέει ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν.
Στον Λίβανο η Χεζμπολάχ κάλεσε σε μέρα οργής με τα επεισόδια έξω από την αμερικανική πρεσβεία να συνεχίζονται μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης και μια νέα γενιά να ξεσηκώνεται για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων.
Απ’ άκρη σε άκρη ο αραβικός και μουσουλμανικός κόσμος βράζει μετά την αιματοχυσία στο νοσοκομείο Aλ Αχλί της Γάζας.
Το ταξίδι του προέδρου Μπάιντεν τορπιλίζεται πριν καν το Air Force One προσγειωθεί στο Τελ Αβίβ.
Με το θυμό να πλημμυρίζει τη Δυτική όχθη και αποδέκτης να είναι και ο Αμπάς, γίνεται ο πρώτος που αποχωρεί από την τετραμερή με τον Aμερικανό πρόεδρο. Το ίδιο κάνουν αργότερα Ιορδανία και Αίγυπτος, σημειώνοντας ότι δεν μπορούν να συνομιλήσουν για τίποτα άλλο εκτός από τον τερματισμό του πολέμου. Η υψηλού ρίσκου προσπάθεια Μπάιντεν επισκιάζεται.
«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με εσάς και τους εταίρους σε όλη την περιοχή για να εμποδίσουμε περισσότερες τραγωδίες για αθώους πολίτες» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
«Αυτός θα είναι ένας διαφορετικός τύπος πολέμου, διότι η Χαμάς είναι ένα διαφορετικό είδος εχθρού. Ενώ το Ισραήλ προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες αμάχων, η Χαμάς προσπαθεί να μεγιστοποιήσει τις απώλειες αμάχων» τόνισε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Η φιλόδοξη επίσκεψη περιορίζεται σε συμμετοχή του Αμερικανού προέδρου στο πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ και συναντήσεις με τις οικογένειες των ομήρων, ενώ ο Μπλίνκεν έχει άλλη μία τηλεφωνική με τον Αμπάς στον οποίο εξέφρασε τη στήριξη στον παλαιστινιακό λαό και υπογράμμισε ότι δεν τον εκπροσωπεί η Χαμάς.
Η τραγωδία στο νοσοκομείο της Γάζας φέρνει σε δύσκολη θέση και τον Ερντογάν και τις προσπάθειές του να μεσολαβήσει για τους ομήρους μιλώντας στη Χαμάς.
Με αντλίες νερού και δακρυγόνα επιχείρησε η τουρκική αστυνομία να απομακρύνει τους χιλιάδες εξαγριωμένους διαδηλωτές έξω από το ισραηλινό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, όπου ένα άτομο πέθανε λόγω ανακοπής. Το Ισραήλ κάλεσε τους πολίτες να φύγουν από την Τουρκία και η Άγκυρα κήρυξε τριήμερο πένθος για το χτύπημα στο Αλ Αχλί.
«Το χτύπημα ενός νοσοκομείου με γυναίκες, παιδιά και αθώους πολίτες είναι το τελευταίο παράδειγμα των επιθέσεων του Ισραήλ που στερούνται των πιο βασικών ανθρωπιστικών αξιών. Καλώ όλη την ανθρωπότητα να αναλάβει δράση για να σταματήσει αυτή η πρωτοφανής θηριωδία στη Γάζα» ανέφερε σε ανάρτησή του ο Τούρκος πρόεδρος.
Για το μεσανατολικό συνομίλησαν μεταξύ άλλων Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ με τον Ρώσο πρόεδρο να μιλά για τραγωδία και να ζητεί ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις: «ελπίζω πραγματικά ότι αυτό που έγινε θα είναι ένα σήμα ότι αυτή η σύγκρουση πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατό».
Την περιοδεία του συνέχισε και ο Γερμανός καγκελάριος συναντώντας στο Κάιρο τον πρόεδρο Σίσι από όπου τόνισε ότι στηρίζει την αποκλιμάκωση.
Η ΕΡΤ στην πρώτη γραμμή του πολέμου
Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στο Ισραήλ, Ευτυχία Πενταράκη, ανέφερε ότι μετακινήθηκε από την Σντερότ στην πόλη Μπερ Σεβά καθώς, όπως είπε, δεν είναι καθόλου ασφαλές να μείνει κάποιος το βράδυ στη Σντερότ. Συνήθως το βράδυ σταματάνε οι ρουκέτες από την πλευρά της Γάζας ενώ αρχίζουν οι βομβαρδισμοί από την πλευρά των Ισραηλινών, είπε ακόμα η δημοσιογράφος.
Όλη την ημέρα το βαρύ πυροβολικό, αλλά και τα άρματα μάχης έριχναν διαρκώς κατά στόχων της Χαμάς και στη βόρεια Γάζα και σε άλλα σημεία της. Εκεί που έχουν στρέψει όλοι το ενδιαφέρον τους είναι στο αν οι 100.000 περίπου άμαχοι που έχουν μείνει μέσα στη Γάζα θα μετακινηθούν καθώς ανακοινώθηκε ανθρωπιστική βοήθεια που θα μπει από την Αίγυπτο για να περάσουν τα φορτηγά με τρόφιμα, νερό και φάρμακα για τους ανθρώπους που βρίσκονται στα νότια της Γάζας. Οι οδηγίες των Ισραηλινών είναι να κατευθυνθούν δυτικά από τη Χαν Γιουνίς καθώς εκεί θα λάβουν όλη την ανθρωπιστική βοήθεια.
«Ανθρωπιστική βοήθεια από το Ισραήλ προς τη Γάζα θα επιτραπεί μόνο εάν απελευθερωθούν οι όμηροι» αποφάσισε το υπουργικό Συμβούλιο του Ισραήλ και ζητά να μπει ο Ερυθρός Σταυρός στη Λωρίδα της Γάζας για να διαπιστώσει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι όμηροι. Όπως διεμήνυσαν από το υπουργικό Συμβούλιο η ανθρωπιστική βοήθεια που θα επιτραπεί να περάσει από το πέρασμα της Ράφα θα μπλοκαριστεί αμέσως εάν διαπιστωθεί πως θα καταλήξει στη Χαμάς.
Αποστολή: Ευτυχία Πενταράκη, Κάμερα: Κάρλος Ρούβιο, Ήχος: Παναγιώτα Δερβιτσιώτη/ Ρεπορτάζ: Μαρία Αλεξάκη
Σχετικά Άρθρα: Η ΕΡΤ στο εμπόλεμο Ισραήλ – Αύξηση της πόλωσης από όλες τις πλευρές
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More