Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βουλγαρία και η Ρουμανία ετοιμάζονται φέτος να εισαχθούν στη Σένγκεν

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ετοιμάζονται να δεχτούν τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία στο Σένγκεν φέτος, πρώτα με αεροπορικά σύνορα από τον Οκτώβριο, ακολουθούμενη από την κατάργηση των ελέγχων στα χερσαία σύνορα έως την 1η Ιανουαρίου, σύμφωνα με πηγές της EURACTIV.

Σύμφωνα με πηγές στη Σόφια, η Βουλγαρία έχει σοβαρές πιθανότητες, εάν ασκήσει διπλωματική πίεση και δείξει επιθυμία να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, να αποκτήσει ένταξη στη Σένγκεν ήδη από τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, με αεροπορικά σύνορα και την προοπτική πλήρους ένταξης με χερσαία σύνορα Ιανουάριος 2024.

Μέχρι πριν από ένα μήνα, το μεγαλύτερο εμπόδιο για την είσοδο της Βουλγαρίας στο Σένγκεν ήταν η αντίθεση από την Ολλανδία.

Η κυβέρνηση του Mark Rutte έχει δώσει άτυπα μηνύματα ότι εκτιμά τις προσπάθειες του βουλγαρικού κοινοβουλίου και των τεσσάρων τελευταίων κυβερνήσεων να ξεκινήσουν πραγματική δικαστική μεταρρύθμιση εισάγοντας έναν ανεξάρτητο μηχανισμό για τη διερεύνηση του γενικού εισαγγελέα, ο οποίος εγκρίθηκε στα τέλη Μαΐου.

Ο πρώην γενικός εισαγγελέας της Βουλγαρίας, Ιβάν Γκέσεφ, ο οποίος δεν είχε ιδιαίτερα καλή φήμη στις Βρυξέλλες, έγινε το πρώτο θύμα της νέας νομοθεσίας μετά την απόλυσή του την περασμένη εβδομάδα. Αναμένεται συνέχιση της κάθαρσης του δικαστικού συστήματος.

Ο δεύτερος σημαντικός λόγος για την άρση των εμποδίων για την ένταξη της Βουλγαρίας στο Σένγκεν είναι η εκλογή κυβέρνησης στη Σόφια, μετά από μια παρατεταμένη πολιτική κρίση κατά την οποία ο Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ διόρισε προσωρινή κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση αποτελείται από υπουργούς του συνασπισμού „Συνεχίζουμε την Αλλαγή„-„Δημοκρατική Βουλγαρία„, που υποστηρίζεται από το GERB, εκπροσωπούμενο από την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μαρίγια Γκάμπριελ.

Μεταξύ άλλων, η νέα κυβέρνηση δήλωσε την πρόθεσή της να αναθεωρήσει την πολιτική του Ράντεφ απέναντι στην Ουκρανία και αποφάσισε ότι η χώρα θα εκπροσωπηθεί στην επικείμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ από τον πρωθυπουργό Νικολάι Ντένκοφ και όχι από τον πρόεδρο.

Σύμφωνα με πηγές, οι Ευρωπαίοι εταίροι της χώρας ελπίζουν ότι οι μεγάλοι κοινοί στόχοι, συμπεριλαμβανομένων των στόχων της ένταξης Σένγκεν και της Ευρωζώνης, θα διατηρήσουν τον συνασπισμό ενωμένο.

Τον Ιούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει έκθεση στο πλαίσιο του Μηχανισμού Συνεργασίας και Επαλήθευσης, κατόπιν επιμονής της Ολλανδίας. Η έκθεση αναμένεται να είναι γενικά θετική, αναγνωρίζοντας την πολιτική βούληση για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Οι αντιρρήσεις της Αυστρίας για την επέκταση του Σένγκεν εν μέσω της προσφυγικής κρίσης δεν έχουν υποχωρήσει, αλλά η Βιέννη αναμένεται να σταματήσει να χρησιμοποιεί το βέτο της εάν απομονωθεί.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Αυστρία και η Ολλανδία εμπόδισαν την ένταξη της Βουλγαρίας στο Σένγκεν. Όσον αφορά τη Ρουμανία, μόνο η Αυστρία ήταν αντίθετη.

 Ο νέος πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Marcel Ciolacu, ανακοίνωσε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας σε συνέντευξή του στην EURACTIV ότι ζήτησε από τους υπουργούς του ένα σχέδιο για να πείσει την Αυστρία να άρει το βέτο της για την ένταξη της Ρουμανίας στο Σένγκεν.

Ο επόμενος μεγάλος στόχος των βουλγαρικών θεσμών είναι η ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη από την 1η Ιανουαρίου 2025.

Ενώ οι Κάτω Χώρες ζητούν από τις βουλγαρικές αρχές να αποδείξουν ότι καταπολεμούν τη διαφθορά και ότι δεν έχουν εγκαταλείψει τη δικαστική μεταρρύθμιση, τα αιτήματα της Αυστρίας φαίνονται πολύ πιο δύσκολο να εφαρμοστούν.

Ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ προσπάθησε σκληρά να βρει ευρωπαϊκά χρήματα για την κατασκευή φράχτη κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας, πρόταση που απέρριψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στις αρχές αυτού του μήνα, η εκτελεστική αρχή της ΕΕ χορήγησε νέα οικονομική βοήθεια στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία για την υλοποίηση πιλοτικών έργων που έχουν ήδη ξεκινήσει για τη διαχείριση των συνόρων. Η βοήθεια για τη Βουλγαρία ανέρχεται σε 45 εκατομμύρια ευρώ και για τη Ρουμανία – 10,8 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει την πρόοδο που σημειώθηκε τους τελευταίους τρεις μήνες και από τις δύο χώρες όσον αφορά τη συμμόρφωση με την πολιτική ασύλου και την επιστροφή των παράνομων μεταναστών, τη διαχείριση των συνόρων και τη διεθνή συνεργασία – πρόοδος που θα πρέπει να κατευνάσει τους φόβους της Αυστρίας ότι η Σόφια και το Βουκουρέστι δεν κάνουν αρκετά για την καταγραφή παράνομων μεταναστών.

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More