Βουλή: Σφοδρή αντιπαράθεση με επίκεντρο δήλωση του υφυπουργού Παιδείας
«Φωτιές» άναψε στη Βουλή αναφορά του υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου ότι η δικτατορία δεν έπεσε λόγω εσωτερικής αντίστασης, αλλά υπό το βάρος της κυπριακής τραγωδίας.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα, κάνοντας λόγο για ύβρεις και ανιστόρητο αφήγημα με τον κ. Συρίγο να μην παίρνει λέξη πίσω από όσα είπε.
«Δεν απέχω ούτε κεραίας απ΄όσα είπα με σεβασμό σε όλους τους γενναίους που αντιστάθηκαν στη δικτατορία», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Οι εθιμοτυπικές πορείες του ΣυΡιζΑ στην πρεσβεία των ΗΠΑ είναι τόσο ανατρεπτικές που καταλήγουν σε ταβέρνες να τρώνε παϊδάκια».
Ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έκανε λόγο για ανιστόρητο αφήγημα και απαράδεκτη ύβρη: «Οι προσπάθειες για να ξαναφτιάξετε την ιστορία για εκείνη την περίοδο για να φτιάξετε ένα εύπεπτο αφήγημα και το μεταπολιτευτικό πανεπιστήμιο είναι άκρως απαράδεκτη, είναι ύβρις για αυτήν την αίθουσα. Είναι απολύτως ανιστόρητο λυπάμαι πάρα πολύ. Η επταετία ήταν κατάστικτη από μαζικές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις».
Προσβλητική χαρακτήρισε την παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης: «Υπήρχανε εξορίες κυνηγητά των δημοκρατικών και των αριστερών κι εσείς έρχεστε εδώ για να ξαναγράψετε την ιστορία. Διαχωρίζω τη θέση σας από αυτήν της Νέας Δημοκρατίας μετά το 1974 και τον Κωσταντίνο Καραμανλή. Είναι τομή αυτό που κάνετε, το οποίο άρχισε από τον Αντώνη Σαμαρά, τον Λάος και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν μπορείτε εσείς να προσβάλλετε τις αξίες που εμπνέουν ακόμα την νέα γενιά και τους ανθρώπους αυτό του τόπου. Να ανασκευάσετε».
«Δεν γίνεται να αμφισβητείτε τους αγώνες απέναντι στη χούντα», σχολίασε η Νάντια Γιαννακοπούλου από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Θα περιμένουμε να ακούσουμε το για το τι εννοούσε για τον μύθο του πολυτεχνείου και μετά θα τοποθετηθούμε γιατί κανείς δεν μπορεί να αμφισβητεί τους αγώνες του ελληνικού λαού απέναντι στην χούντα».
Από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο Χάρης Καστανίδης έθεσε θέμα παραβίασης του κώδικα δεοντολογίας των βουλευτών: «Δεν υπάρχει πολιτικός μύθος κύριε υπουργέ. Υπάρχει ιστορία αυτού του τόπου, την οποία πρέπει όλοι να σεβόμαστε. Ελπίζω να αναγνωρίσετε το ολίσθημα σας».
Οργισμένη ήταν κι η αντίδραση του Θανάση Παφίλη από το ΚΚΕ: «Το να σας πω ότι δεν ντρέπεστε είναι λίγο. Πολύ λίγο γιατί τα είπατε όλα συνειδητά. Και επειδή είστε καθηγητής του Πανεπιστημίου θέλω να σας πω να διαβάζετε και λίγο ιστορία. Η αντίσταση στην χούντα άρχισε αμέσως με την κήρυξη της δικτατορίας και πήρε πάρα πολλές μορφές. Και δεν ήτανε μια στιγμή του πολυτεχνείου, ήταν αποτέλεσμα. Και να μην ανοίξω το στόμα μου και το ότι έγιναν πολύ που ήταν στην χούντα. Έγιναν πρόεδροι και διοικητές. Νομίζετε κύριε Συρίγο με αυτά τα ανιστόρητά τα οποία λέει ότι θα βάλτε φρένο στο φοιτητικό κίνημα είστε βαθιά νυκτωμένος. Γελασμένος. Γιατί ακόμη και τα συνθήματα του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρα».
Οργισμένη και η παρέμβαση του Κλέωνα Γρηγοριάδη από το ΜέΡΑ25: «Να σας θυμίσω τα Μέγαρα. Ο πατέρας μου απετάχθη τα ξημερώματα από το ναυτικό, και ήξεραν ότι τους αντιστέκεται και δεν ήταν παράγοντας ένας τυχαίος αξιωματικός ήταν. Για 1,5 χρόνο που έμεινε προφυλακισμένος, οι γείτονες που ήταν δεξιοί μας έτρεφαν εκ περιτροπής κ. υπουργέ. Έτσι έζησα εγώ και και η αδερφή μου για 1,5 χρόνο κ. υπουργέ».
Διαστρέβλωση των λεγομένων του για αλλαγή της ατζέντας κατήγγειλε ο Άγγελος Συρίγος που υποστήριξε πως αυτό που ανέφερε ήταν ότι το Πολυτεχνείο προσέλαβε μυθικές διαστάσεις μετά το 1974.
«Είναι προφανές ότι ένας τέτοιος λόγος ενοχλεί την αντιπολίτευση, διότι αναφέρθηκα ρητώς και σας το λέω ότι το καθεστώς δεν έπεσε από την αντίδραση του λαού αλλά υπό το βάρος της κυπριακής τραγωδίας. Όλη αυτή η προσπάθεια διαστρέβλωσης αυτό που είπα, είναι σαφές ότι στοχεύει σε ένα μόνο πράγμα. Να αλλάξουμε την συζήτηση με το παρόν νομοσχέδιο, να πάμε και να αρχίσουμε να λέμε, πόσοι αντιστάθηκαν στην χούντα και πόσοι όχι».
Διαβάστε επίσης: Δεύτερη μέρα συζήτησης στην Ολομέλεια του ν/σ για τα ΑΕΙ – Ομιλίες πολιτικών αρχηγών
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More