Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βολφάνγκο Πίκολι (ΤΕΝΕΟ Intelligence) στην ΕΡΤ: Ο επόμενος χειμώνας θα είναι πολύ πιο δύσκολος

Την πρόβλεψη πως ο επόμενος χειμώνας θα είναι πολύ πιο δύσκολος λόγω της μη διαθεσιμότητας ποσοτήτων φυσικού αερίου διατύπωσε ο Βολφάνγκο Πίκολι, Διευθυντής Ερευνών της εταιρείας εκτίμησης πολιτικού κινδύνου «ΤΕΝΕΟ Intelligence» μιλώντας στον Επίλογο και τον Απόστολο Μαγγηριάδη. Ο κ. Πίκολι που εδρεύει στο Λονδίνο υποστήριξε πως η Ευρώπη δεν θα καταφέρει να γλιτώσει την ύφεση και πως το μέγεθός της θα εξαρτηθεί από το πόσο δύσκολος θα είναι ο χειμώνας, ενώ υποστήριξε πως η Ελλάδα, λόγω των φετινών καλών οικονομικών επιδόσεων, ίσως γλιτώσει την ύφεση.

Αναλυτικά η συνέντευξη στην ΕΡΤ και στον Απόστολο Μαγγηριάδη:

Κύριε Πίκολι, είναι το Ηνωμένο Βασίλειο ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης; Τι πραγματικά πήγε στραβά;

Πολλά πήγαν στραβά. Από το δημοψήφισμα για το Brexit και μετά, είχαμε πέντε πρωθυπουργούς και επτά Υπουργούς Οικονομικών και συνεχίζουμε να μετράμε. Οπότε πρόκειται για μια ποικιλία αιτιών. Το Brexit είναι σίγουρα ένας παράγοντας, αλλά μόνο ένας. Η ανικανότητα της κυβέρνησης, η έλλειψη σχεδίου για την οικονομία και προφανώς οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όλοι σε κάθε άλλη χώρα, από την πανδημία μέχρι την ενεργειακή κρίση. Επομένως, πρόκειται για ένα μικτό σύνολο παραγόντων που παίζουν ρόλο.

Αναφέρατε το Brexit ως επιταχυντή για την καθοδική πορεία. Αυτοί που υποστήριζαν ότι η Βρετανία θα είχε έναν παγκόσμιο ρόλο απέτυχαν να προβλέψουν την αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία και την έλλειψη παραγωγικότητας της Βρετανίας, είναι αυτό ένα σημείο αναφοράς;

Το Brexit έχει προκαλέσει μόνιμη ζημιά στην δυνητική οικονομική παραγωγή αυτής της χώρας. Το Γραφείο Τήρησης Προϋπολογισμού έχει εκτιμήσει ότι η αξία της ανέρχεται σε τουλάχιστον 4% του ΑΕΠ, επομένως υπάρχει η ζημιά εκεί. Και όχι μόνο αυτό, νομίζω ότι η συζήτηση για το Brexit γίνεται τόσο τοξική που καθιστά δύσκολη ακόμη και την προσπάθεια κατάρτισης ενός σχεδίου σχετικά με το τι θα κάνουμε το επόμενο έτος. Η ιδέα μιας «παγκόσμιας Βρετανίας» ήταν ουσιαστικά ευσεβής πόθος στο τέλος της ημέρας εδώ, και η πραγματικότητα είναι ότι η χώρα αντιμετωπίζει τρομερές οικονομικές προκλήσεις. Έβλεπα ότι το think tank Resolution Foundation εκτιμά ότι το επόμενο έτος θα έχουμε 14 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, δηλαδή αύξηση κατά 3 εκατομμύρια από το 2021. Θα αντιμετωπίσουμε πολύ υψηλότερο χρέος από ενυπόθηκα δάνεια τα επόμενα δύο χρόνια. Και αυτή τη στιγμή σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών μόλις ανακοίνωσε στη φθινοπωρινή δήλωση ότι θα γίνει προσπάθεια να διορθωθεί η ζημιά που δημιούργησε η Λιζ Τρας. Αλλά η ουσία εδώ είναι ότι δεν υπάρχει ακόμα κανένα σχέδιο για την οικονομία που να κοιτάζει ουσιαστικά μπροστά.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις σας, η Ευρώπη θα πέσει σε ύφεση το 2023; Και ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα διαθέσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού;

Πρώτα απ’ όλα, θα ήθελα να πω ότι αυτό που είναι κρίσιμο εδώ είναι να υπογραμμίσουμε το επίπεδο της αβεβαιότητας, που σημαίνει ότι κάθε είδους οικονομική πρόβλεψη στις μέρες μας είναι σχεδόν τόσο καλή όσο και η πρόβλεψη του καιρού. Δεν ξέρουμε πού θα πάει η ιστορία της ενέργειας. Ο πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας συνεχίζεται και θα μπορούσε να κλιμακωθεί. Δεν ξέρουμε τι θα κάνει η κινεζική οικονομία το επόμενο έτος. Έτσι, έχοντας πει όλα αυτά, ναι, πιστεύω ότι η ευρωζώνη θα πέσει σε ύφεση το επόμενο έτος. Πιστεύω ότι η Γερμανία και η Ιταλία βρίσκονται ήδη ουσιαστικά σε ύφεση. Το ερώτημα είναι πόσο βαθιά θα είναι η ύφεση. Δεν νομίζω ότι θα είναι ιδιαίτερα βαθιά και παρατεταμένη. Τι μπορούν να κάνουν γι’ αυτό; Όχι πολλά, ειλικρινά, δεν υπάρχει πολύς δημοσιονομικός χώρος πια. Λίγες χώρες τον έχουν. Για μένα, η βασική δοκιμασία θα είναι η άνοιξη, ανάλογα με το πόσο άσχημος, πόσο σκληρός θα είναι ο χειμώνας και αν θα δούμε την άνοιξη ουσιαστικά μια νέα ώθηση για μια συντονισμένη πρωτοβουλία σε επίπεδο ευρωζώνης για την αντιμετώπιση του ενεργειακού ζητήματος, γιατί δεν νομίζω ότι θα δούμε πολλά να γίνονται σε αυτό το μέτωπο πριν περάσουμε το χειμώνα.

Πιστεύετε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση από την υπόλοιπη ΕΕ;

Σε κάποιο βαθμό, ναι, κυρίως επειδή φέτος είχαμε καλές οικονομικές επιδόσεις. Οπότε, βασικά, θα υπάρξει αντίκτυπος στο 2023. Είδατε επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβλέπει ότι η Ελλάδα θα έχει ανάπτυξη 1% το επόμενο έτος, ενώ η ευρωζώνη είναι γύρω στο 0,4-0,5%. Ελαφρώς καλύτερα η Ελλάδα, αλλά και πάλι, στο τέλος της ημέρας βρισκόμαστε όλοι στην ίδια βάρκα.

Και αν ο πόλεμος στην Ουκρανία τελειώσει ως εκ θαύματος, πιστεύετε ότι θα αντιμετωπίσουμε χαμηλότερες τιμές ενέργειας στην Ευρώπη;

Όχι, δεν το νομίζω. Στην πραγματικότητα πιστεύω ότι ο επόμενος χειμώνας θα είναι πολύ πιο δύσκολος, ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Φέτος, θα μπορέσουμε να αποθηκεύσουμε έως και 95%, 99% σε ορισμένες χώρες, επειδή υπήρχε ακόμα ρωσικό αέριο που ερχόταν. Πρώτα απ’ όλα, εξαρτάται από το πόσο άσχημος θα είναι ο χειμώνας. Αλλά δεύτερον, οι προμήθειες θα εξαντληθούν. Δεν υπάρχει νέα μεγάλη ποσότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου που να είναι διαθέσιμη πριν από το 2024 ή το 2025. Έτσι, το ξαναγέμισμα των αποθηκευτικών χώρων το επόμενο έτος θα είναι δύσκολο και όλα μπορούν να συμβούν όσον αφορά τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις. Είδατε τώρα, για παράδειγμα τι έγινε στις εγκαταστάσεις Freeport LNG στις ΗΠΑ. Αναγκάστηκαν να παρατείνουν τη συντήρηση. Οπότε κάθε είδους εξωτερικό σοκ θα κάνει το ενεργειακό ζήτημα και πάλι πολύ πιο δύσκολο. Έτσι, η φετινή χρονιά ήταν σε σύγκριση με την επόμενη χρονιά, κατά την άποψή μου, πραγματικά ευκολότερη.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More