Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βιτσέντζος Κορνάρος: 470 χρόνια από τη γέννηση του δημιουργού του «Ερωτόκριτου» (video)

Ο Βιτσέντζος Κορνάρος, ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της κρητικής λογοτεχνίας γεννήθηκε στη Σητεία της Κρήτης στις 29 Μαρτίου 1553 (σε κάποιες πηγές ως ημερομηνία αναφέρεται η 26η Μαρτίου). Έργο του είναι ο Ερωτόκριτος, το εμβληματικό αυτό έμμετρο μυθιστόρημα που εξιστορεί τη ρομαντική ιστορία ανάμεσα σε δύο νέους, τον Ερωτόκριτο και την Αρετούσα.

Ο Βιτσέντζος Κορνάρος ήταν μικρότερος γιος της οικογένειας των Βενετοκρητών ευγενών του Ιάκωβου Κορνάρου και της Ζαμπέτας Ντεμέτζο. Τις πιο ασφαλείς πληροφορίες για την ταυτότητα του ποιητή, δίνει ο ίδιος στο τέλος του έργου, όπου αυτοπαρουσιάζεται: «Βιτσέντζος είν’ ο ποιητής και στη γενιά Κορνάρος, που να βρεθή ακριμάτιστος, σα θα τον παρη ο Χάρος. Στη Στείαν εγεννήθηκε, στη Στείαν ενεθράφη, εκεί ‘καμε κ’εκόπιασεν ετούτα που σας γράφει..». 

Ο Βιτσέντζος Κορνάρος πέθανε στον Χάνδακα (σημερινό Ηράκλειο) μετά τις 12 Αυγούστου 1613.

Με αφορμή τα 470 χρόνια από τη γέννηση του Βιτσέντζου Κορνάρου, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει ένα αφιέρωμα μέσα από τη σειρά εκπομπών «Περιπέτεια ενός ποιήματος» (παραγωγή 1989, σε σενάριο-σκηνοθεσία Γιάννη Σολδάτου-Αντώνη Κόκκινου).

ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΕΝΟΣ ΠΟΙΗΜΑΤΟΣ

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ-ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ  

Μέρος Πρώτο: «Από τον λαϊκό στον έντεχνο..»

Στο πρώτο μέρος του διμερούς αφιερώματος με τίτλο «Από τον λαϊκό στον έντεχνο..» παρουσιάζεται το κορυφαίο έργο της κρητικής λογοτεχνίας, όπως έχει διασωθεί στη λαϊκή μουσική παράδοση, από τον σπουδαίο λυράρη Κώστα Μουντάκη, και η μελοποίησή του από τον συνθέτη Νίκο Μαμαγκάκη.

Το κείμενο του έργου σχολιάζει στην εισαγωγή της εκπομπής ο Σπύρος Ευαγγελάτος, ο οποίος αναφέρεται και στην ταυτότητα του ποιητή Βιτσέντζου Κορνάρου που φέρνει ένα νέο στίγμα στην κρητική λογοτεχνία της εποχής. Ο Κώστας Μουντάκης αναφέρεται στον Ερωτόκριτο και τις 4 λαϊκές μουσικές παραλλαγές που υπάρχουν και ερμηνεύει με τη λύρα του απόσπασμα από το έργο. Στη συνέχεια, ο Νίκος Μαμαγκάκης μιλά για τη μελοποιημένη ποίηση στην Ελλάδα, για τη δυσκολία του «παντρέματος» ήχου και λόγου και για την δική του μελοποίηση του Ερωτόκριτου (με αφηγητή τον Μάνο Κατράκη). Προβάλλονται πλάνα από την όπερα του Ν.Μαμαγκάκη «Ερωτόκριτος και Αρετούσα» από την Ρωμαϊκή Αγορά (εκδήλωση στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Αθήνα-πολιτιστική πρωτεύουσα, 1985), ενώ περιλαμβάνεται τέλος, η ερμηνεία του Ερωτόκριτου από τον Γιώργο Ζωγράφο.

Ημερομηνία προβολής εκπομής: 9/02/1989

ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ – ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

ΕΝΤΕΧΝΟΣ…ΝΙΚΟΣ ΜΑΜΑΓΚΑΚΗΣ

Το δεύτερο μέρος του αφιερώματος  με τίτλο «Έντεχνος..Νίκος Μαμαγκάκης», εστιάζει στη μελοποίηση του Ερωτόκριτου από τον Νίκο Μαμαγκάκη. Προβάλλονται αποσπάσματα από την όπερα «Ερωτόκριτος και Αρετούσα» που παρουσιάστηκε στην Ρωμαϊκή Αγορά (στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Αθήνα-πολιτιστική πρωτεύουσα, 1985), στην οποία τραγουδούν οι Σπύρος ΣακκάςΝένα ΒενετσάνουΣαβίνα Γιαννάτου. Στην εκπομπή ερμηνεύουν ακόμη, απόσπασμα από τη μελοποίηση του Ερωτόκριτου-σε πλάνα κινηματογραφημένα για την εκπομπή – οι Γιάννης Σαμσιάρης και Πάνος Ζαχαρόπουλος.

Ο ίδιος ο συνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης μιλά για την δημιουργία της συγκεκριμένης όπερας, ενώ σχολιάζει τη μελωδική και ρυθμική μορφή του Ερωτόκριτου και την εξέλιξή του από τον Ν.Μαμαγκάκη και ο Μάνος Μουντάκης.  Για το κείμενο του Ερωτόκριτου μιλούν: ο Σπύρος Ευαγγελάτος, ο οποίος υπογραμμίζει πως ο Ερωτόκριτος είναι γραμμένος για να διαβάζεται, είναι από τη φύση του ένα είδος ακροάματος, και αναφέρεται στην ιστορία των παραστάσεων του έργου, από τις πρώτες λαϊκές διασκευές, έως και την διασκευή του Αμφι-θεάτρου, και ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο οποίος αναφέρεται στη γλώσσα του κειμένου.   Απόσπασμα από το κείμενο του Ερωτόκριτου διαβάζει τέλος,  η Έφη Βενιανάκη.

Ημερομηνία προβολής εκπομής: 16/02/1989

Σενάριο-σκηνοθεσία:

Αντώνης Κόκκινος-Γιάννης Σολδάτος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More