Βιογραφία του Πάπα Φραγκίσκου: Παραίτηση μόνο για σοβαρούς λόγους σωματικής υγείας – Οι Βρυξέλλες φαίνεται να θέλουν να τυποποιήσουν τα πάντα
Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής
Η Corriere della Sera δημοσιεύει σήμερα αποκλειστική προεπισκόπηση της πολυαναμενόμενης βιογραφίας του Πάπα Φραγκίσκου, η οποία φέρει τίτλο “Life. Η ιστορία μου μέσα στην Ιστορία” και που αναμένεται να δει τα φώτα της δημοσιότητας στις 19 Μαρτίου.
Το εκτενέστερο απόσπασμα, το οποίο πρωτοστατεί στο ηλεκτρονικό πρωτοσέλιδο της Ιταλικής εφημερίδα, αναφέρεται σε πολλά σημεία ενδιαφέροντος της ζωής του 87χρονου αργεντίνικου Ποντίφικα Φραγκίσκου.
Από την καταγωγή των παππούδων του Μπεργκόλιο, Ιταλοί μετανάστες από την περιφέρεια Πεδεμόντιο που μετέβησαν στην Αργεντινή και παραλίγο να πεθάνουν σε σκάφος που βυθίστηκε, μέχρι την αγάπη του για τις Ιταλικές ταινίες των Φελίνι και Ντε Σίκα, από μικρός ο Χόργε Μπεργκόλιο λάτρεψε ιδιαίτερα τα Ιταλικά τραγούδια “O sole mio” και το “Dove sta Zazà”, δείχνοντας μια βαθιά Ιταλική ρίζα.
Η ιστορία του Πάπα δεν ήταν πάντα ριζομένη στην θρησκεία. Στο βιβλίο προκύπτει πως κρίσιμο σημείο της παιδείας του ήταν “μια κομμουνίστρια δασκάλα”, αλλά και ο ρόλος του στην φυγή και διάσωση ιερέων κατά τη διάρκεια του γκόλπε στην Αργεντινή.
Επίσης, όπως ο ίδιος είχε πει, όταν ήταν νέος είχε μια σχέση, και κάποια στιγμή, ενώ είχε ξεκινήσει το σεμινάριο, γνώρισε ένα κορίτσι. “Για μια εβδομάδα ήταν δύσκολο να προσευχηθώ. Όμως ευτυχώς πέρασε…” γράφει ο Μπεργκόλιο.
Ο Πάπας Φραγκίσκος διηγείται και για όταν οι Αμερικάνοι είχα ρίξει τις πυρηνικές βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι. “Η χρήση της ατομικής ενέργειας για πολεμικούς σκοπούς αποτελεί έγκλημα κατά του ανθρώπου, κατά της αξιοπρέπειάς του και κατά κάθε δυνατότητας για ένα μέλλον στην κοινή μας πατρίδα. Είναι κάτι ανήθικο!” τονίζει ο Μπεργκόλιο.
Ο Ποντίφικας Φραγκίσκος μαζί με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Πανθρησκευτική Συνάντηση στη Ρώμη τον Οκτώβριο 2021 (AP Photo/Gregorio Borgia)
Τάμα στην Παναγία να μην ξανακοιτάξει ποτέ τηλεόραση
Στη βιογραφία του, ο Φραγκίσκος γράφει πως το 1990, ενώ έβλεπε τηλεόραση “μεταδόθηκαν κάποιες όχι και τόσο ευχάριστες σκηνές, για να το θέσω ήπια, κάτι που σίγουρα δεν ήταν καλό για την καρδιά. Τίποτα τολμηρό, για όνομα του Θεού, αλλά μόλις επέστρεψα στο δωμάτιο είπα στον εαυτό μου: ‘ Ένας ιερέας δεν μπορεί να βλέπει αυτά τα πράγματα’ “. Και έτσι έκανε τάμα στην Παναγία να μην ξανακοιτάξει ποτέ τηλεόραση.
Ο Πάπας γράφει και για άλλα θέματα, όπως τον Covid-19. “Όταν έφτασε η πρώτη δόση (εμβολίου) στο Βατικανό, έκανα αμέσως κράτηση και στη συνέχεια έκανα και τα αναμνηστικά εμβόλια και, δόξα τω Θεώ, δεν μολύνθηκα ποτέ”.
Στο βιβλίο, ο Μπεργκόλιο υπογραμμίζει εκ νέου την θέση του υπέρ της ζωής και κατά της άμβλωσης (“όσοι τάσσονται υπέρ είναι πληρωμένοι δολοφόνοι, εκτελεστές!”). Αναφέρεται επίσης και στα ομόφυλα ζευγάρια: “Φαντάζομαι μια μητέρα Εκκλησία που αγκαλιάζει και καλωσορίζει τους πάντες, ακόμη και εκείνους που αισθάνονται λάθος και εκείνους που έχουν κριθεί από εμάς στο παρελθόν. Σκέφτομαι τους ομοφυλόφιλους ή τους τρανσέξουαλ που αναζητούν τον Κύριο και αντ’ αυτού έχουν απορριφθεί ή εκδιωχθεί. Είναι σωστό αυτοί οι άνθρωποι που ζουν το δώρο της αγάπης να μπορούν να έχουν νομική κάλυψη όπως όλοι οι άλλοι” γράφει ο Πάπας Φραγκίσκος.
Σημαντική και η αναφορά στην εγγύτητάς του προς τον Πάπα Βενέδικτο, κάτι το οποίο συζητήθηκε πολύ στο περιβάλλον της Καθολικής Εκκλησίας. “Αποφασίσαμε από κοινού ότι θα ήταν καλύτερο γι’ αυτόν να μη ζει κρυμμένος, όπως είχε αρχικά υποθέσει, αλλά να βλέπει ανθρώπους και να συμμετέχει στη ζωή της Εκκλησίας” τονίζει ο Μπεργκόλιο. “Δυστυχώς, αυτό ήταν λίγο χρήσιμο, διότι δεν έλειψαν οι διαμάχες σε δέκα χρόνια και αυτό μας πλήγωσε και τους δύο”.
Ο Μπεργκόλιο τονίζει επίσης πως αν ακολουθούσε όλα όσα λέγονται και γράφονται γι’ αυτόν “θα έπρεπε να πηγαίνει στον ψυχολόγο μια φορά την εβδομάδα”. Όμως η εφημερίδα μεταδίδει πως “πληγώθηκε από εκείνους που έγραψαν ότι ‘ο Φραγκίσκος καταστρέφει τον παπισμό’ “.
“Υπάρχουν πάντα εκείνοι που προσπαθούν να φρενάρουν τη μεταρρύθμιση, εκείνοι που θα ήθελαν να παραμείνουν κολλημένοι στις ημέρες του Πάπα-βασιλιά” υπογραμμίζει ο Μπεργκόλιο.
“Δεν βλέπω προϋποθέσεις για παραίτηση, μόνο εάν παρουσιαζόταν σοβαρό σωματικό εμπόδιο”
Η βιογραφία του Πάπα περνάει και από το μείζον, πολυσυζητημένο θέμα της ενδεχόμενης παραίτησής του. “Νομίζω ότι το Πέτρινο λειτούργημα είναι ad vitam ( εφ όρου ζωής ) και επομένως δεν βλέπω προϋποθέσεις για παραίτηση. Τα πράγματα θα άλλαζαν αν παρουσιαζόταν ένα σοβαρό σωματικό εμπόδιο, και σε αυτή την περίπτωση έχω ήδη υπογράψει στην αρχή του ποντιφικού μου αξιώματος την επιστολή με την παραίτηση που έχει κατατεθεί στη Γραμματεία του Κράτους” σημειώνει ο Πάπας.
“Εάν συνέβαινε αυτό, δεν θα αποκαλούσα τον εαυτό μου επίτιμο Πάπα, αλλά απλώς επίτιμο επίσκοπο Ρώμης, και θα μετακόμιζα στην Santa Maria Maggiore για να επιστρέψω στο να είμαι εξομολογητής και να μεταφέρω τη θεία κοινωνία στους ασθενείς. Αλλά αυτό είναι μια μακρινή υπόθεση, διότι πραγματικά δεν έχω τόσο σοβαρούς λόγους για να σκεφτώ μια παραίτηση. Κάποιος όλα αυτά τα χρόνια ίσως ήλπιζε ότι αργά ή γρήγορα, ίσως μετά από μια νοσηλεία, θα έκανα μια τέτοια ανακοίνωση, αλλά δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος: δόξα τω Κυρίω, χαίρω καλής υγείας και, Θεού θέλοντος, υπάρχουν πολλά σχέδια που πρέπει ακόμη να υλοποιηθούν” γράφει ο Ποντίφικας.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen (αριστερά) και ο Ποντίφικας Φραγκίσκος σε αναπηρικό αμαξίδιο (δεξιά) (πηγή: Twitter @vonderleyen)
“Οι Βρυξέλλες φαίνεται να θέλουν να τυποποιήσουν τα πάντα”
Ο Χόργε Μπεργκόλιο μιλά επίσης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία “κάθε λαός φέρνει τον δικό του πλούτο, τη δική του κουλτούρα, τη δική του φιλοσοφία και πρέπει να είναι σε θέση να τα διατηρήσει, εναρμονισμένος στις διαφορές του”. Γεγονός για το οποίο μίλησε στη Βουδαπέστη “γιατί ελπίζω ότι αυτά τα λόγια θα ακουστούν τόσο από τον Ούγγρο πρωθυπουργό Viktor Orbán, ώστε να καταλάβει ότι υπάρχει πάντα τόσο μεγάλη ανάγκη για ενότητα, όσο και από τις Βρυξέλλες -που φαίνεται να θέλουν να τυποποιήσουν τα πάντα- ώστε να σεβαστούν την ουγγρική μοναδικότητα”.
Τέλος, ο Πάπας Φραγκίσκος κάνει έκκληση στους νέους γιατί “ο χρόνος τελειώνει, δεν μας απομένουν πολλά για να σώσουμε τον πλανήτη”. Καλεί λοιπόν τους νέους να “κάνουν θόρυβο”, χωρίς όμως να καταφεύγουν στη βία και χωρίς να “καταστρέφουν έργα τέχνης”, όπως για παράδειγμα έγινε πρόσφατα με το κίνημα ακτιβιστών της Τελευταίας Γενιάς.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More