Βασιλόπιτα μαρεγκάτη από τον Δ. Μακρυνιώτη (video)
Ο Δημήτρης Μακρυνιώτης φτιάχνει στην κουζίνα της εκπομπής «Στούντιο 4» λαχταριστή βασιλόπιτα μαρεγκάτη.
Υλικά:
4 μεσαία αυγά
250 γρ. βούτυρο αγελάδος Lurpak
400 γρ. ζάχαρη
300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
100 γρ. πούδρα-αλεύρι αμυγδάλου
1 κ.γ κανέλα
1/2 κ.γ γαρύφαλλο
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
50 ml κονιάκ
150 γρ. αποξηραμένα φρούτα ή ξηρούς καρπούς
Ζάχαρη άχνη για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
Χωρίζουμε τα αυγά σε ασπράδια και κρόκους. Στον κάδο του μίξερ με το σύρμα, βάζουμε τα ασπράδια μαζί με 20-40 γρ. ζάχαρη από τα 400 γρ. της συνταγής μας.
Αναδεύουμε σε μεσαία ταχύτητα, μέχρι να γίνει μια σφιχτή μαρέγκα. Βάζουμε την μαρέγκα σε ένα μπολ. Στον κάδο του μίξερ, βάζουμε το βούτυρο μαζί με την ζάχαρη και ανακατεύουμε με το φτερό μέχρι να αφρατέψουν καλά. Συνεχίζοντας το ανακάτεμα, προσθέτουμε σιγά σιγά τους κρόκους. Αμέσως μετά, προσθέτουμε το αλεύρι μαζί με την πούδρα αμυγδάλου και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το κονιάκ και τα αποξηραμένα φρούτα. Τέλος, προσθέτουμε την μισή μαρέγκα και ανακατεύουμε με μια μαρίζ και αμέσως μετά την υπόλοιπη, ανακατεύοντας για τελευταία φορά. Αδειάζουμε σε ταψί 22-24, που πριν έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο, στους 170-180 βαθμούς, στον αέρα, για περίπου 50 λεπτά. Μόλις η βασιλόπιτα είναι έτοιμη, την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και την αναποδογυρίζουμε. Τέλος, όταν κρυώσει εντελώς, την πασπαλίζουμε με άφθονη ζάχαρη άχνη.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More