Α. Συρίγος και Κ. Γαβρόγλου μιλούν στην ΕΡΤ για τη συνεργασία ξένων πανεπιστημίων με ελληνικά – Τι ισχύει για Γέιλ και Χάρβαρντ (video)
Για την έλευση τριάντα κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στην Ελλάδα και τη συνεργασία με ΑΕΙ της χώρας μας και τις αντιδράσεις από την αντιπολίτευση μίλησαν στην ΕΡΤ ο Άγγελος Συρίγος, υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και πρώην υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.«Δεν υπάρχει συνεργασία αυτή τη στιγμή και με τα 30 πανεπιστήμια. Υπήρξε επίσκεψη και κάποια από αυτά προχώρησαν σε συμφωνίες. Οι συμφωνίες είναι τριών τύπων, είτε είναι θερινά προγράμματα κοινά, τα οποία θα τρέξουν με Αμερικανούς φοιτητές και Έλληνες φοιτητές στην Ελλάδα, είτε είναι δυνατότητα σε κυρίως μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές να πάνε να σπουδάσουν χωρίς να πληρώνουν δίδακτρα στα αμερικάνικα πανεπιστήμια ή να παρακολουθήσουν για ένα εξάμηνο ή για δώδεκα μήνες», εξήγησε ο κ. Συρίγος.
Δεν είναι θέμα επικοινωνιακού σόου οι συνεργασίες με ξένα πανεπιστήμια
«Οποιαδήποτε συνεργασία των ξένων πανεπιστημίων με τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι κάτι το θετικό, αλλά δεν είναι ένα θέμα επικοινωνιακού σόου» επισήμανε, από την πλευρά του κ. Γαβρόγλου. Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό μέχρι στιγμής δεν έχει υπογραφεί ακόμη τίποτα και δεύτερον έχει γίνει γνωστό το περιεχόμενο αυτών των συνεργασιών.
«Όπως καλά θα γνωρίζει ο κ. υφυπουργός εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχει μια συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Κολούμπια και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το αποτέλεσμα ήταν ότι δεν μπορέσαμε να στείλουμε ούτε έναν, διότι δεν μπόρεσαν να βρεθούν τα λεφτά να πάει στο εξωτερικό» ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου εξηγώντας ότι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης εστιάζουν στην επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης από την κυβέρνηση.
«Υπάρχει επικοινωνιακή διάσταση και κρύβει δυστυχώς την τεράστια επιτυχία των ελληνικών πανεπιστημίων που μέχρι τώρα και συνεργασίες είχαν με ξένα πανεπιστήμια και κόσμο στέλναμε εκεί και κόσμος ερχόταν απ’ έξω», υποστήριξε ο κ. Γαβρόγλου.
Τριάντα αμερικανικά πανεπιστήμια έρχονται τον Νοέμβριο για να συνεργαστούν με ελληνικά
Μιλώντας στις «Συνδέσεις» ο κ. Γαβρόλου διευκρίνισε ότι μετά από τις συναντήσεις που είχε ο ίδιος με τους εκπροσώπους των αμερικανικών πανεπιστημίων διαπίστωσε ότι δεν ήταν καθόλου ενημερωμένοι για την πραγματικότητα των ελληνικών πανεπιστημίων. «Η πραγματικότητα είναι σήμερα ότι (τα πανεπιστήμια) δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τις βασικές και ανελαστικές τους δαπάνες. Ο αριθμός του διδακτικού προσωπικού είναι τόσο μικρός που δεν μπορούν οι άνθρωποι να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Έχουμε να κάνουμε με πανεπιστήμια που είναι στα όρια της επιβίωσης. Προφανώς και είναι χρήσιμη η συνεργασία», δήλωσε στην ΕΡΤ.
Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Παιδείας, ορισμένοι εκπρόσωποι δεν ήξερανε καν ότι διαθέτουμε στη χώρα μας αγγλόφωνα μεταπτυχιακά προγράμμας. «Ήρθαν σε ένα περιβάλλον που δεν γνώριζαν πραγματικότητες, αρνητικές και θετικές, οπότε θα ξανασκεφτούν πάρα πολύ τους όρους συνεργασίας», συμπλήρωσε.
Τα αμερικανικά πανεπιστήμια είναι επιχειρήσεις
«Τα αμερικανικά πανεπιστήμια δεν το κρύβουν εδώ και πολλές δεκαετίες ότι είναι και επιχειρήσεις», είπε.
Απαντώντας στις τοποθετήσεις του κ. Γαβρόγλου ο κ. Συρίγος είπε ότι δεν είναι ακριβές ότι δεν υπεγράφη καμία συμφωνία: «Υπεγράφησαν πολλές συμφωνίες, ειδικά με το Γέιλ που λέει ότι ο φοιτητής δεν πληρώνει τα δίδακτρα έξι μηνών ή ενός έτους, τα οποία για ένα έτος ανέρχονται γύρω στα 65.000 – 70.000 ευρώ», διευκρίνισε ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Και όπως είπε, οι περισσότεροι που συμμετείχαν στην αποστολή των 30 αμερικανικών πανεπιστημίων ήταν Έλληνες ή ελληνικής καταγωγής που έχουν τελειώσει ελληνικά πανεπιστήμια και ξέρουν πολύ καλά τι συμβαίνει.
«Η Νομική Σχολή “τρέχει” ένα πρόγραμμα με το Χάρβαρντ για το καλοκαιρινό πρόγραμμα, το οποίο δεν έχει κόστος για εκείνους που συμμετέχουν» ανέφερε σχετικά μη παραλείποντας να μιλήσει για προγράμματα συνεργασιών που ήδη υπάρχουν μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών πανεπιστημιακών σχολών.
Κέρδος για την πατρίδα μας όσοι οφεληθούν
Και όπως υποστήριξε, ένα ποσοστό από τα έσοδα των σχολών πηγαίνει για υποτροφίες, συμπληρώνοντας ότι «ή θα μείνουμε κλειστοί στον εαυτό μας και θα λέμε είμαστε ευχαριστημένοι ή θα ανοίξουμε». Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, «οι πενήντα, εκατό ή διακόσιοι που θα ωφεληθούν είναι ένα κέρδος για την πατρίδα μας».
Δείτε επίσης:
Ο πρόεδρος του Κολούμπια στην ΕΡΤ: Φτιάχνουμε ένα Παγκόσμιο Κέντρο Γνώσης στην Ελλάδα με την απίθανη Ιστορία
Ν. Κεραμέως για συνεργασία με αμερικανικά πανεπιστήμια: Ανοίγουν ορίζοντες για τους Έλληνες φοιτητές (video)
Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More