Α. Σκέρτσος στο Πρώτο: Η οικονομία θα αντέξει το σοκ του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης με το μείγμα δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων (audio)
«Το μείγμα των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων δίνει τις προϋποθέσεις για να αντέξει αυτό το μεγάλο σοκ που υφίσταται η ελληνική οικονομία λόγω του ρωσο-ουκρανικού πολέμου και της ενεργειακής κρίσης» επισήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Η Σωστή Ώρα» με τον Μάκη Προβατά και την Νατάσα Μπαστέα, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.
Ο κ. Σκέρτσος αναφέρθηκε στο «τεράστιο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων» που περιλαμβάνει περίπου 31 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, από το ταμείο ΕΣΠΑ σχεδόν 22 δισ. ευρώ και τους πόρους από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, που συνολικά αθροίζουν δημόσιες επενδύσεις της τάξης των 80 δισ. ευρώ ενώ ταυτόχρονα έχουν αυξηθεί σημαντικά και οι μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις αλλά και οι μικρότερες.
«Βλέπουμε μια σιωπηλή επανάσταση η οποία δυστυχώς δεν τραβάει τα φώτα της δημοσιότητας στις δομές της οικονομίας. Αυτή την στιγμή η ελληνική οικονομία είναι μια πολύ πιο εξωστρεφής και εξαγωγική από ό,τι ήταν πριν 10-15 χρόνια. Ένα από τα διαρθρωτικά προβλήματά μας ήταν ότι εισάγουμε περισσότερο και δεν εξάγουμε τόσο πολύ. Αυτή την στιγμή όντως παραμένουν υψηλές οι εισαγωγές αλλά έχει διπλασιαστεί το μερίδιο των εξαγωγών στο συνολικό ΑΕΠ της χώρας. Από 20% εξαγωγές που είχαμε το 2010, αυτή την στιγμή έχουμε 40% μερίδιο εξαγωγών στο ΑΕΠ της χώρας μας. Έχει συμβεί χάρη στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, μια στροφή της ελληνικής οικονομίας» είπε ο κ. Σκέρτσος.
Η δημιουργία του «κυβερνητικού πάρκου» θα αποφέρει 40 δισ. κοινωνικό μέρισμα
Ο κ. Σκέρτσος, σε ερώτηση σχετικά με το σχέδιο μετεγκατάστασης 9 υπουργείων στο χώρο της παλιάς ΠΥΡΚΑΛ, στην περιοχή του Υμηττού, σημείωσε πως ήδη βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και στις αρχές του 2023 θα βγει σε διαγωνισμό το ΣΔΙΤ για την δημιουργία του κυβερνητικού πάρκου. Από τα 60 εκατ. ευρώ έξοδα για μισθώματα και για τις κοινόχρηστες δαπάνες, θα εξοικονομηθούν τουλάχιστον 40 ετησίως.
«Εκτιμούμε ότι οι ανάγκες για τις πληρωμές διαθεσιμότητας που θα πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο του ΣΔΙΤ θα είναι 19 εκατ. ετησίως, ενώ σήμερα δίνουμε 60 εκατ. ετησίως. Συνεπώς υπάρχει ένα κοινωνικό μέρισμα 40 εκατ. ευρώ που θα μπορεί να αξιοποιηθεί για κοινωνικές παρεμβάσεις» υπογράμμισε ο κ. Σκέρτσος.
Δεν παρασυρόμαστε από τις ρητορικές εξάρσεις της Τουρκίας
Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο Υπουργός Επικρατείας δήλωσε «παρακολουθούμε πάντα με προσοχή, νηφαλιότητα και ψυχραιμία της ρητορικές εξάρσεις του Προέδρου της Τουρκίας, νομίζω ότι γίνονται για εσωτερική κατανάλωση, δεν πρέπει να παρασυρόμαστε». Ο κ. Σκέρτσος συνέχισε επισημαίνοντας «εμείς έχουμε την δική μας σταθερή γραμμή, πιστεύουμε στην ειρηνική επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και ταυτόχρονα κάνουμε την δουλειά μας και θωρακίζουμε την αμυντική και αποτρεπτική ικανότητα της χώρας. Το έχουμε κάνει με πολύ εμφατικό τρόπο τα τελευταία χρόνια, έχουμε επενδύσει σε εξοπλισμούς έχουμε αναβαθμίσει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να προστατεύσει τα σύνορα της χώρας μας ο ελληνικός στρατός, η αεροπορία, το ναυτικό μας και ταυτόχρονα έχουμε πετύχει μέσα από τις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού στα διεθνή φόρα, την διεθνοποίηση του τουρκικού αναθεωρητισμού και την σύνδεσή του και τον ρεβιζιονισμό που έχουμε δει να συμβαίνει δυστυχώς και στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο». Παράλληλα, τόνισε πως η διεθνής θέση της χώρας έχει βελτιωθεί και αναβαθμιστεί σημαντικά τα 3 τελευταία χρόνια.
Ανακοινώσεις στην ΔΕΘ από τον Πρωθυπουργό για φθηνότερη στέγη
Λίγο πριν την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς και την ώρα που η εύρεση στέγης για τους φοιτητές μετατρέπεται σε γολγοθά για τις οικογένειες, ο κ. Σκέρτσος ερωτηθείς σχετικά με την κατάσταση στην αγορά ακινήτων, παραδέχθηκε ότι ισχύει πως τα τελευταία χρόνια λόγω της γενικότερης οικονομικής ανάπτυξης οι τιμές έχουν ανοδική πορεία. Αυτό που συμβαίνει, σύμφωνα με τον Υπουργό Επικρατείας είναι ότι πολλά ακίνητα που είναι κενά ή διαθέσιμα αξιοποιούνται στο πλαίσιο της τουριστικής ανάπτυξης ή της ζήτησης που προκύπτει από την αυξημένη τουριστική κίνηση και αυτό μειώνει τα διαθέσιμα ακίνητα της χώρας ειδικά για τους νεότερους και αυξάνει τις τιμές.
«Είναι ένα υπαρκτό κοινωνικό πρόβλημα και μας έχει απασχολήσει πολύ. Αυτό που έχουμε κάνει είναι να καταγράψουμε με πολύ πιο συστηματικό τρόπο για πρώτη φορά ίσως στην σύγχρονη μεταπολιτευτική ιστορία, την δημόσια ακίνητη περιουσία του κράτους. Αυτό συνδέεται και με το ζήτημα της φθηνότερης στέγης. Αυτό που πρέπει να συμβεί για να πέσουν οι τιμές των ακινήτων είναι να αυξηθεί η προσφορά ακινήτων. Στην Ελλάδα έχουμε πολλά ακίνητα τα οποία είναι κλειστά. Αν βελτιώσουμε τις συνθήκες των ακινήτων αυτών, να μπορέσουμε να τα κάνουμε επανακατοικήσιμα αυτό θα αυξήσει τα ακίνητα και θα ρίξει τις τιμές. Συνεπώς μια σοβαρή πρόταση και αντιμετώπιση του προβλήματος είναι πώς θα αυξήσουμε την προσφορά των ακινήτων και σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε» ανέφερε ο κ. Σκέρτσος και συμπλήρωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο θα γίνουν σημαντικές ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό στην ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More