Α. Σκέρτσος στο ΕΡΤΝews: Από το 2019 και μετά η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται διπλάσια από την ευρωπαϊκή
Στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, με έμφαση σε θέματα οικονομίας, αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή «Στο Κέντρο» (Γ. Κουβαράς).
Στο θέμα της οικονομίας και σχολιάζοντας ότι με βάση τα στοιχεία της Eurostat το μέσο διαθέσιμο εισόδημα στην Ελλάδα είναι χαμηλότερο κατά 28,3% σε σχέση με το 2010, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυξημένο κατά 28,6%,, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι κάνετε μία σύγκριση με μία χρονιά ορόσημο, αρνητικό ορόσημο που μας σημάδεψε όλους. Μας πόνεσε όλους πολύ. Ήταν η χρονιά της χρεοκοπίας, όπου τότε ανακαλύψαμε δυστυχώς ότι η οικονομία αναπτυσσόταν σε πήλινα πόδια.
Επομένως, η σύγκριση της οικονομίας και των εισοδημάτων με το 2010 νομίζω πως είναι άτοπη. Αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι να συγκρίνουμε την κατάσταση της οικονομίας σήμερα με το 2015, το 2019 και το πού θέλουμε να βρίσκεται τα επόμενα χρόνια. Κι εκεί θα διαπιστώσουμε ότι την περίοδο 2015 – 2019 η υπόλοιπη Ευρώπη αναπτυσσόταν με διπλάσιους ρυθμούς από την Ελλάδα.
Η Ελλάδα βίωσε ύφεση στα πρώτα χρόνια και μια πολύ αναιμική ανάπτυξη στα επόμενα. Ενώ από το 2019 και μετά, με την παρένθεση της πανδημίας προφανώς, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με διπλάσιο τουλάχιστον ρυθμό από την ευρωπαϊκή.
Έχουμε αντιστρέψει δηλαδή αυτή τη σχέση και προσπαθούμε αυτή τη στιγμή να μειώσουμε την απόσταση που μας χωρίζει από την υπόλοιπη Ευρώπη και να καλύψουμε το χαμένο έδαφος της κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας».
Επίσης δήλωσε πως: «Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με τα εισοδήματα στην κατάσταση που βρίσκονται. Και ο βασικός προεκλογικός στόχος και η δέσμευση του 2023 στις περασμένες εκλογές που έθεσε ο πρωθυπουργός ήταν η αύξηση των εισοδημάτων. Για να αυξηθούν τα εισοδήματα. Όμως αυτά δεν θα αυξηθούν με λεφτόδεντρα. Θα αυξηθούν με μια δυναμική ανάπτυξη και βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας.
Αυτό συμβαίνει; Η απάντηση είναι ότι συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Η οικονομία αναπτύσσεται, επαναλαμβάνω, με διπλάσιο ρυθμό από την υπόλοιπη Ευρώπη, άρα τρέχει ταχύτερα και αυτό είναι σημαντικό για να μειωθεί η απόσταση.
Έχουμε μια πιο παραγωγική οικονομία. Δεν αναπτύσσεται μόνο, όπως διαβάζω σε κάποιες εφημερίδες ή σε κάποιες κριτικές που γίνονται μόνο μέσω του τομέα του τουρισμού.
Προφανώς ο τουρισμός αναπτύσσεται με δυναμικό τρόπο, αλλά και η βιομηχανία και η μεταποίηση έχουν αυξήσει το μερίδιό τους στο εθνικό ΑΕΠ κατά δύο μονάδες, από 12% στο 14%. Παράγουμε και εξάγουμε περισσότερο. Έχουμε περισσότερες εξαγωγές τα τελευταία χρόνια. Έχουμε σχεδόν το 50 % του ΑΕΠ αυτή τη στιγμή προέρχεται από εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών.
Το εμπορικό έλλειμμα είναι ένα πιεστικό πρόβλημα το οποίο είναι και διαχρονικό και το οποίο μειώνεται τα τελευταία χρόνια, δηλαδή μειώνεται σταδιακά το εμπορικό μας έλλειμμα και μάλιστα στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε ως προσχέδιο την περασμένη εβδομάδα, προβλέπουμε ότι οι εξαγωγές μας την επόμενη χρονιά θα αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό από τις εισαγωγές».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του σχετικά με τις δημοσκοπήσεις, τόνισε ότι: «Κατ’ αρχάς μελετούμε κάθε δημοσκόπηση μαθαίνουμε και γινόμαστε καλύτεροι μέσα από τις δημοσκοπήσεις. Προφανώς δεν αμφισβητούμε τα δεδομένα τα οποία προκύπτουν από τις έρευνες αυτές. Προσωπικά θεωρώ ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν κάθε λόγο να είναι απαιτητικοί από τα κόμματα που τους εκπροσωπούν και από την κυβέρνηση και από τα υπόλοιπα κόμματα.
Έχουμε ταλαιπωρηθεί ως πολίτες πολύ τα προηγούμενα χρόνια. Την προηγούμενη δεκαετία έχουμε μείνει πάρα πολύ πίσω. Τα στοιχεία τα οποία παραθέσατε εν μέρει, εξηγούν γιατί είναι απαιτητικοί οι πολίτες και απαιτούν να πάμε ταχύτερα, καλύτερα, πιο αποτελεσματικά και πιο δίκαια. Αυτό είναι το αίτημα των πολιτών».
Ο κ. Σκέρτσος δήλωσε πως: «το 2023 η κυβέρνηση εξελέγη με ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 41% και με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο υλοποιεί απαρέγκλιτα από τότε. Και δεν μπορώ να δεχτώ την κριτική περί κυβερνητικής μεταρρυθμιστικής κόπωσης ή αρρυθμίας, γιατί το πρώτο δωδεκάμηνο ο πρωθυπουργός τα ανέφερε εξαντλητικά στην ομιλία του πριν από ένα μήνα στη ΔΕΘ.
Έχουν συντελεστεί, ψηφιστεί και υλοποιούνται μεταρρυθμίσεις που δεν είχαν γίνει για πολλές δεκαετίες από αυτή την κυβέρνηση Και να πούμε μερικές. Έχουμε τη μεταρρύθμιση της επιστολικής ψήφου, έχουμε τη μεταρρύθμιση των μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, έχουμε τη μεγάλη μεταρρύθμιση ως προς την επιλογή
ανεξάρτητων διοικήσεων για τους μεγάλους οργανισμούς του Δημοσίου μέσω του ΑΣΕΠ. Έχουμε τη μεγάλη μεταρρύθμιση του Δικαστικού χάρτη».
Επίσης είπε ότι: «Το χρέος μειώνεται ραγδαία κατά 55 μονάδες ως ποσοστό του ΑΕΠ τα τελευταία 4 χρόνια το 2020 και η πρόβλεψη του προϋπολογισμού ότι θα μειωθεί το 2025 κατά 5 5,5 επιπλέον μονάδες και ως το 2027 θα έχει μειωθεί στο 130 με 133 %. Θα είμαστε για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη.
Υπάρχουν κι άλλοι σημαντικοί στόχοι, όμως υπάρχει ο στόχος της πλήρους ψηφιοποίησης του ελληνικού Δημοσίου. Ήδη έχουμε πετύχει κάποια σημαντικά ψηφιακά βήματα που έχουν βελτιώσει και διευκολύνει σημαντικά τη ζωή των πολιτών. Δεν αρκούμαστε σε αυτά. Πρέπει να έχουμε ένα πλήρως ψηφιακό κράτος, να έχουμε υψηλές ταχύτητες διαδικτύου, να μπορούν δηλαδή οι Έλληνες να χαίρονται και στο σπίτι και στην εργασία, το διαδίκτυο και την προσβασιμότητα σε υψηλές ταχύτητες».
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More