Α. Ρουπακιώτης στο Πρώτο: Θα είναι εξοργιστικό να σκεφτούμε ότι μπορεί να επηρεάσει η σκέψη ενός πρώην αντιεισαγγελέα τον Άρειο Πάγο (audio)
«Θα είναι εξοργιστικό να σκεφτούμε ότι μπορεί να επηρεάσει η σκέψη ενός πρώην αντιεισαγγελέα» ανέφερε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «To GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, για την απόφαση καλείται ο Άρειος Πάγος για το ΕΑΝ και τον πρώην αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που πρόκειται να ηγηθεί του κόμματος Κασιδιάρη.
«Το κόμμα το οποίο έχει φτιάξει αυτός, ΕΑΝ, προκαλεί και μια ιλαρότητα αλλά μην το πάρουμε αψήφιστα, γιατί αν σκεφτούμε τι πρέσβευαν και τι έλεγαν και ο Παπαδόπουλος και ο Παττακός, προκαλούσαν ιλαρότητα αλλά έδεσαν τον ελληνικό λαό για 7 χρόνια. Ακόμα και κάποιοι χρυσαυγίτικες κραυγές προκαλούσαν ιλαρότητα αλλά θανάτωσαν ανθρώπους, έθεσαν σε δοκιμασία θεσμούς. Συμπέρασμα, ναι μεν μπορεί να προκαλεί ιλαρότητα το κόμμα ΕΑΝ, ναι μεν προκαλεί ιλαρότητα το γεγονός αυτό που πάει να γίνει, ένα κόμμα που να το εκφράζει ένας πρώην αντιεισαγγελέας, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν είναι και επικίνδυνο. Κατά συνέπεια, αυτή τη διακινδύνευση σε βάρος του πολιτεύματος πιστεύω ότι θα την λάβει ή πρέπει να την λάβει υπόψιν το Α1 τμήμα» υπογράμμισε ο κ. Ρουπακιώτης.
«Το τι θα κάνει το Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου δεν μπορώ να γνωρίζω ούτε να προϊδεάσω. Εκείνο που πρέπει να διευκρινιστεί, είναι ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου σε αυτή τη διαδικασία δεν είναι δικαστική απόφαση, είναι διοικητικόμορφη απόφαση. Δεύτερον, ο τελευταίος νόμος 5019/2023 που ψηφίστηκε, δεν αναφέρεται κυρίως στο ιδεολογικό φάσμα ενός κόμματος για να εγκριθεί ή να μην εγκριθεί αλλά αναφέρεται στο αν συμμετέχουν στελέχη εγκληματικής οργάνωσης. Αυτό σημαίνει ότι εάν γινόταν δεκτή η άλλη πρόταση την οποία έχουν υποστηρίξει από πολλά χρόνια, οι καθηγητές Αλιβιζάτος, ο Σωτηρέλης ήταν πρώτος αλλά και η πρόταση των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης να έχει χαρακτηριστικά ιδεολογικά, να μην παρεξηγηθώ, εννοώ να κινούνται οι ιδέες εκείνες οι οποίες είναι αντίθετες προς το Σύνταγμα, όπως για παράδειγμα ο ρατσισμός, ο ναζισμός και τέτοια, τότε πλέον θα είχε ένα ευρύτερο πλαίσιο ο Άρειος Πάγος» συνέχισε ο κ. Ρουπακιώτης.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρώην υπουργός, πάντα υπάρχει μια προβληματική εφαρμογή με τον συνδυασμό των Άρθρων 29 και 51 του Συντάγματος. «Στην αξιολόγηση που θα κάνει, του όποιου κόμματος, της όποιας πρότασης το Α1 τμήμα έχει συμμετοχή και το δικαιοπολιτικό στοιχείο ή το συνταγματολογικό στοιχείο. Δεν μπορώ να γνωρίζω εγώ τι θα κάνει το πρώτο τμήμα, έχει ένα εύρος δυνατοτήτων» τόνισε.
Ερωτηθείς εάν έχει “οπλοστάσιο” o Άρειος Πάγος, ο κ. Ρουπακιώτης ήταν κατηγορηματικός. «Δεν λέει τίποτα αυτό. Διότι έχουμε μάθει και εσείς καλοπροαίρετα και εμείς όλοι που είμαστε τόσα χρόνια στον χώρο του δικαστικού συστήματος να νομίζουμε ότι αφού είναι αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, είναι ο άνθρωπος ο οποίος είναι βαθύτατα προσηλωμένος στο Σύνταγμα, στους νόμους, την πατρίδα και τα γνωστά, δεν είναι έτσι. Και το δικαστικό σύστημα έχει ανθρώπους όπως είναι όλη η κοινωνία και βαθιά που πιστεύουν στο Σύνταγμα και στους νόμους και σε όλες τις αξίες τις πανανθρώπινες αλλά και άλλοι που τις αρνούνται. Μπορεί να είναι πολύ λιγότεροι, μπορεί να είναι ελάχιστοι, μπορεί να είναι μετρημένοι, αλλά είναι ένα μέρος της κοινωνίας. Κατά συνέπεια, το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος πρώην αντεισαγγελέας αναλαμβάνει ακριβώς να ηγείται ενός σχήματος που ουσιαστικά θα καλύπτει ιδεολογικά και μια πολιτική προοπτική που αυτός ξέρει, αυτό που προϋπήρχε στη Χρυσή Αυγή ή υπάρχει ακόμα κατά πώς την προβάλλει ο Κασιδιάρης, αυτό δεν σημαίνει τίποτε. Έχουμε δει κι άλλους εισαγγελείς και άλλους αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρουπακιώτης.
Ο πρώην υπουργός, σημείωσε το δικαστικό σώμα είναι ένα μέρος της ελληνικής κοινωνίας και «έχει από όλα. Υπάρχει ένα ερώτημα. Με ποια κριτήρια γίνονται τόσο εύκολα Πρόεδροι Αρείου Πάγου, Αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου, αντιεισαγγελείς δεν τους διορίζει κυβέρνηση εκλέγονται μέσα από το σώμα. Και ο συγκεκριμένος αντιεισαγγελέας, παρότι δεν διορίζονται από τις κυβερνήσεις, όπως οι Πρόεδροι, οι Αντιπρόεδροι και ο Εισαγγελέας, δεν είναι τυχαίο ότι εκλέχτηκε σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέσα σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό κλίμα που είχε δημιουργήσει τότε η κυβέρνηση το 2006».
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More