Α. Μπλίνκεν: Επισκέφτηκε την Τουρκία – Στην ατζέντα τα F16 και η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην Τουρκία και οι συναντήσεις του με τον Τούρκο πρόεδρο, τον ομόλογό του υπουργό Εξωτερικών και τον επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.
Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, Γιάννης Μανδαλίδης: «Πριν λίγη ώρα έληξε και η συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Α. Μπλίνκεν με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ενδιαφέρον στοιχείο ήταν ότι στη συνάντηση αυτή συμμετείχε και ο αρχηγός των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, ο Ιμπραήμ Καλίν. Αυτί το συνηθίζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Και πριν διοριστεί ο Χακάν Φιντάν, υπουργός Εξωτερικών, συνήθιζε αυτό το δίδυμο, δηλαδή Φιντάν -Καλίν, να το έχει πάντα μαζί του. Και είναι, ήταν οι άνθρωποι πάντα ειδικών αποστολών του Τούρκου προέδρου.
Να πούμε ότι η συνάντηση του Α. Μπλίνκεν η με τον Τούρκο ομόλογο του Χακάν Φιντάν διήρκησε περίπου δύο ώρες.
Αρκετά μακρά συνομιλία είχαν οι δύο υπουργοί, σύμφωνα με πληροφορίες που δίνουν οι Τούρκοι, δίνουν οι τουρκικές αρχές, ο Τούρκος υπουργός ζήτησε από τον Αμερικανό ομόλογό του, είπε ότι περιμένει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να βοηθήσουν να ολοκληρωθεί επιτέλους η διαδικασία για την αγορά των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 από την Τουρκία, ενώ για το θέμα της Σουηδίας είπε ότι η τελική απόφαση εναπόκειται στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.
Να υπενθυμίσουμε ότι το θέμα έχει περάσει από την Επιτροπή Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, όμως εκκρεμεί και η έγκριση της Ολομέλειας, η οποία θα συνέλθει στις 16 Ιανουαρίου μετά τις διακοπές για την Πρωτοχρονιά.
Και φυσικά υπάρχει και μια υπογραφή, η τελευταία υπογραφή από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Κατά τα άλλα, η τουρκική πλευρά έστειλε μήνυμα στην αμερικανική πλευρά, ότι δεν θέλει εντάσεις στη Μαύρη Θάλασσα, ότι η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες ώστε να υπάρχει απρόσκοπτη ροή των τροφίμων, δηλαδή των σιτηρών στην πραγματικότητα, που παράγονται από τη Ρωσία και την Ουκρανία στις παγκόσμιες αγορές, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις εξελίξεις στη Γάζα, γύρω από τον πόλεμο στη Γάζα, ένα θέμα που υπάρχει σοβαρή διαφωνία στον άξονα Άγκυρας – Ουάσινγκτον.
Και εκεί η τουρκική πλευρά ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός, να προωθηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια και λύση δύο κρατών».
Συνέχισε λέγοντας πως: «Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα σαφώς είναι ότι οι δύο πλευρές διαφωνούν στο θέμα του Ισραήλ.
Το κλίμα στην Τουρκία, όχι μόνο από την πλευρά του Τύπου ή της κοινής γνώμης, αλλά και επισήμως από την τουρκική κυβέρνηση, είναι ξεκάθαρα ενάντια στην αμερικανική πολιτική έναντι του Ισραήλ και σαφώς αυτό βαρύνει τις σχέσεις.
Από εκεί και πέρα, σαφώς όλο το προηγούμενο διάστημα υπάρχει, είναι εμφανής η αμερικανική δυσαρέσκεια για τη σχέση της Τουρκίας με τη Χαμάς, που άλλωστε η τουρκική πλευρά δεν έχει κάποιο λόγο, δεν φροντίζει και να κρύβει τη φιλική της διάθεση προς τη Χαμάς.
Οι πληροφορίες ότι υπήρξαν υπήρχαν οικονομικές συναλλαγές της Χαμάς με έδρα την Τουρκία είναι και παλιές και να υπενθυμίσουμε ότι η αμερικανική πλευρά έχει επιβάλει κυρώσεις σε συγκεκριμένα πρόσωπα που διαμένουν στην Τουρκία, είτε είναι Τούρκοι πολίτες είτε είναι ξένοι υπήκοοι, γιατί ακριβώς χειρίζονται το οικονομικό χαρτοφυλάκιο της Χαμάς».
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More