Α. Κοτσακάς στο Πρώτο: Όρος συνοχής για τον συνολικό πολιτικό σχηματισμό ο Τσίπρας – To σύνθημα για αλλαγή προκάλεσε ανασφάλεια (audio)
«Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται» ανέφερε ο Αντώνης Κοτσακάς, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του κόμματος, ερωτηθείς από τον Θάνο Σιαφάκα, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας», πώς θα πορευτεί στο εξής ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την ηγεσία του.
«Εγώ ποτέ δεν υπήρξα χειροκροτητής ούτε στον Ανδρέα Παπανδρέου ούτε στον Αλέξη Τσίπρα. Από την άλλη όμως, ο Τσίπρας πήρε ένα κόμμα από το 3% και το πήγε εκεί που το πήγε. Σήμερα είναι όρος συνοχής ο Αλέξης Τσίπρας για το συνολικό πολιτικό σχηματισμό» επισήμανε ο κ. Κοτσακάς.
Ο συνολικός πολιτικός σχηματισμός πρέπει να οδηγηθεί σε ένα συνέδριο με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τον κ. Κοτσακά και σε αυτή την πορεία, «αυτόν τον οδικό χάρτη, ο μόνος που μπορεί να τον εγγυηθεί για να μην έχουμε φυγόκεντρες τάσεις, μας αρέσει δεν μας αρέσει, είναι ο Αλέξης Τσίπρας».
«Να πάμε σε ένα συνέδριο και εκεί, αφού προσδιορίσουμε την πολιτική μας πλατφόρμα, τι θέλουμε να κάνουμε, τότε να δούμε και ποιοι είναι εκείνοι που μπορούν να το κάνουν» περιέγραψε ο κ. Κοτσακάς.
Με αφορμή ένα άρθρο του στα Νέα, για τον Ανδρέα Παπανδρέου όπου σημείωσε πως “όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε σαν σύνθημα την αλλαγή, τότε η αλλαγή είχε θετική φόρτιση και δημιουργούσε προσμονή, τώρα όμως η αλλαγή ενεργοποιεί αισθήματα ανασφάλειας και φόβου”, ο κ. Κοτσακάς, ερωτήθηκε εάν ήταν, αυτό επομένως ένα λάθος σύνθημα από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Την δεκαετία του 80 ο κόσμος ήταν επιδεκτικός στο σύνθημα για “Αλλαγή”. Τώρα το σύνθημα “Αλλαγή” του προκαλούσε ανασφάλεια. Κάθε φορά είναι το τάιμινγκ» δήλωσε ο κ. Κοτσακάς, ενώ επισήμανε ότι το κόμμα, χωρίς να εξαιρεί και τον εαυτό του, δεν είχε κάνει την ανάλυση που έπρεπε.
Ειδικότερα, ως προς τι οδήγησε στο εκλογικό αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών και των δεύτερων, ο κ. Κοτσακάς, τόνισε πως, αυτό δεν ερμηνεύεται με τα εργαλεία που δίνει η πολιτική επιστήμη και η ιδεολογία.
«Πρέπει να το κατανοήσουμε όλοι, ότι στη χώρα μας έχει επισυμβεί κάτι πολύ πιο μεγάλο. Δηλαδή οι αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ, τα λάθη οι παραλείψεις που ακούω και περιγράφετε και αναπτύσσετε όχι εσείς προσωπικά όλοι στον δημόσιο διάλογο δεν αιτιολογούν σε καμία περίπτωση μια τόσο μεγάλη τέτοια διαφορά, μια τέτοια πτώση. Θα ήταν εύκολο λοιπόν, αλλά θα ήταν αποπροσανατολιστικό να πούμε φταίει η δήλωση του Κατρούγκαλου, φταίει η δήλωση της κ. Φωτίου, ακούω διάφορα τέτοια. Όλα αυτά μπορεί να δικαιολογούν μια ήττα, μια διαφορά των 5, των 8 βαθμών. Σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν τόσο μεγάλη ήττα» σημείωσε αρχικά ο κ. Κοτσακάς.
Αναλύοντας τι έφταιξε λοιπόν, ο κ. Κοτσακάς, επισήμανε ότι στη χώρα μας έγιναν δομικές αναταράξεις, δομικού χαρακτήρα και πως είναι κάτι πολύ πιο μεγάλο αυτό που έχει επισυμβεί. «Μέχρι σήμερα είχαμε στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας, μια βασική διαιρετική τομή. Η διαιρετική τομή που είχαμε όλοι και μας προσδιόριζε και μας προσανατόλιζε κιόλας ήταν το Αριστερά-Δεξιά. Τώρα με βάση αυτές τις εξελίξεις, εγώ τουλάχιστον έτσι το προσεγγίζω, φαίνεται ότι η διαιρετική τομή του Αριστερά-Δεξιά, έχει περιοριστεί. Φυσικά θα υπάρχει πάντα το αριστερά δεξιά όσο υπάρχουν ισχυροί και αδύναμοι εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι. Κατά τη γνώμη μου λοιπόν, δημιουργήθηκε παράλληλα με το Αριστερά-Δεξιά μια νέα ισχυρή διαιρετική τομή και πάνω σε αυτήν πρέπει να σκύψουμε. Είναι από τη μια μεριά ο φόβος, η ανασφάλεια, η ανάγκη για σταθερότητα και αυτό είναι διαταξικό. Διαπερνά ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, όλους τους πολίτες από την άκρα δεξιά μέχρι την άκρα αριστερά και από την άλλη είναι ο ριζοσπαστισμός, οι ανατροπές, οι αλλαγές, όλα αυτά. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι χρειάζεται πολύ πιο βαθύ ψάξιμο, για να ακούω εύκολα αποφθέγματα που μπορεί να δημιουργούν πρόσκαιρες εντυπώσεις» ανέφερε ο κ. Κοτσακάς.
«Το θέμα δεν είναι στον άξονα αριστερά δεξιά, τουλάχιστον κατ’ εμέ. Προσπαθώ να πω ότι αυτό που συνέβη, δηλαδή ότι φτωχοί άνθρωποι που δεν έχουν τίποτα να χάσουν, φοβήθηκαν μην χάσουν αυτό που δεν έχουν και συντάχτηκαν με την από εκεί πλευρά» συμπλήρωσε ο κ. Κοτσακάς, και υποστήριξε ότι αυτή είναι η κοινωνική διεργασία στην οποία πρέπει να μπει ο ΣΥΡΙΖΑ, να έχει αυτά τα χαρακτηριστικά.
Ως προς το πότε και πώς πρέπει να γίνει το Συνέδριο του κόμματος, ο κ. Κοτσακάς, σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάει σε μια βαθιά διεργασία συνεδριακού χαρακτήρα, σεβόμενος βέβαια τη συγκυρία, δεν μπορείς τον Αύγουστο να κάνεις συνέδριο και τον Οκτώβριο να έχεις αυτοδιοικητικές εκλογές».
«Συνέδριο πρέπει να γίνει αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά συνέδριο με σοβαρούς όρους. Πρέπει να διαμορφωθεί μια αλτερνατίβα, μια συνολική εναλλακτική που να έχει άρθρωση ιδεολογικά, πολιτικά, προγραμματικά και οργανωτικά» συμπλήρωσε ο κ. Κοτσακάς.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More