Παρασκευή, 3 Οκτωβρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αττική: Πάνω από 3.600 μαθητές χωρίς μεταφορά λόγω ελλείψεων στα σχολικά λεωφορεία

ÁÈÇÍÁ-Áóôõíïìéêïß ôçò Ôñï÷áßáò, ðñáãìáôïðïéïýí åëÝã÷ïõò óå ó÷ïëéêÜ ëåùöïñåßá, ðïõ ìåôáöÝñïõí óÞìåñá ôïõò ìáèçôÝò óôá ó÷ïëåßá ôïõò.(EUROKINISSI-ÃÅÙÑÃÉÁ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÕ)

Περισσότερα από 3.600 παιδιά στην Περιφέρεια Αττικής παραμένουν χωρίς δωρεάν μετακίνηση προς τα σχολεία τους, παρότι πληρούν τα κριτήρια. Πρόκειται για 252 δρομολόγια που ακόμα δεν έχουν ενεργοποιηθεί, με αποτέλεσμα οι οικογένειες να καλούνται να καλύψουν το κενό με δικά τους μέσα, συχνά εις βάρος της εργασίας και της καθημερινότητάς τους.

Η κατάσταση πλήττει ιδιαίτερα μαθητές από ειδικά σχολεία, μουσικά και καλλιτεχνικά, που πολλές φορές μένουν εκτός σχολείου, λόγω της αδυναμίας πρόσβασης. Υπάρχουν αναφορές για παιδιά που ξυπνούν από τις 5 το πρωί και χρησιμοποιούν έως και 4 μέσα μαζικής μεταφοράς για να φτάσουν στο σχολείο τους.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής, Φίλιππος Φλουσκούνης, μιλώντας στο ΕΡΤnews επισημαίνει ότι το πρόβλημα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, καθώς οι ιδιώτες μεταφορείς που αναλαμβάνουν τις μετακινήσεις, συχνά δίνουν προτεραιότητα στον τουρισμό, εγκαταλείποντας ακόμη και εν ενεργεία συμβάσεις με τα σχολεία. «Πιθανόν να μην τους συμφέρει να αφήσουν οι πράκτορες τον τουρισμό και για αυτό να μην έχουν ξεκινήσει ακόμα», τόνισε ενδεικτικά και πρόσθεσε ότι για το λόγο αυτό απαιτούνται κρατικά σχολικά λεωφορεία.

Αποτέλεσμα είναι οι γονείς και οι μαθητές να βρίσκονται σε συνεχή αβεβαιότητα, χωρίς σαφή ενημέρωση για το πότε θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια.

Η Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας Αττικής, Έρρικα Μπερζεράκου παραδέχεται τις καθυστερήσεις, σημειώνοντας ότι έχουν γίνει τρεις διαγωνιστικές διαδικασίες και διαπραγματεύσεις, χωρίς όμως ακόμη να καλυφθεί το σύνολο των αναγκών. Τονίζει ότι η Περιφέρεια δεν νομοθετεί, αλλά εφαρμόζει το ισχύον νομικό πλαίσιο, διαχειριζόμενη τα κονδύλια του Υπουργείου. Παρόλα αυτά, η αδυναμία να δοθεί συγκεκριμένη ημερομηνία επίλυσης εντείνει την ανησυχία γονιών και μαθητών.

Η ανάγκη για δημόσιο φορέα μεταφοράς μαθητών και αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου κρίνεται πλέον επιτακτική. Χωρίς κεντρικό σχεδιασμό και κρατική ευθύνη, η μεταφορά των μαθητών θα συνεχίσει να εξαρτάται από την κερδοφορία των ιδιωτών, με τα σχολικά κουδούνια να ηχούν χωρίς μαθητές.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More