Αστήρ 1923: Ένας αιωνόβιος σύλλογος – ποδοσφαιρικός «μετανάστης»
«Ποδοσφαιρικός μετανάστης» από του Γκύζη στου Ζωγράφου ο σημερινός Αστέρας Ζωγράφου, αλλά όπως συμβαίνει συχνά και σε άλλους τομείς της ζωής, όταν «παντρεύονται» η δημιουργικότητα των «μεταναστών» και των «γηγενών», προκύπτουν πάντα θετικά αποτελέσματα. Έτσι ο Αστήρ Αθηνών που ιδρύθηκε το 1923 με αριθμό μητρώου Ε.Π.Ο. το έξη (6) και συνεχίζει στις μέρες μας ως Αστέρας Ζωγράφου, μπορεί να περηφανεύεται ότι το «μπόλιασμα» που έγινε πέτυχε και κρατάει τη ρίζα του γερή. Bεβαίως είναι και ιδρυτικό μέλος της ΕΠΣΑ. Πρόσφατα στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια ζωής του σωματείου, όπου βραβεύτηκαν παλιές δόξες του συλλόγου, ανακοινώθηκε η διοργάνωση φιλανθρωπικών αγώνων και σειράς εκδηλώσεων. Παρουσιάστηκε επίσης και ο ύμνος του συλλόγου σε σύνθεση Νίκου Ξένου, στίχους Πέτρου Μαρμαρινού (ο νυν πρόεδρος) και ερμηνεία Βαγγέλη Κονιτόπουλου.
Από την πρώτη περίοδο ζωής και δράσης του συλλόγου, όταν ήταν ακόμα ανεπίσημο σωματείο, σταχυολογήσαμε κάποιες ενδεικτικές αναφορές.
Την 1η Αυγούστου 1926 ο «Αθλητικός Κόσμος», γράφει ότι «την παρελθούσαν Κυριακήν», στο γήπεδο του Παναθηναϊκού στις 10πμ ο Αστέρας κέρδισε τον Εθνικό με 4-2.
Η σύνθεση του Αστέρα ήταν: Σταμούλης Άγγελος, Μαρτινέγκος Ιωάννης, Γεωργιάδης Βασίλης, Σφακιανός Μηνάς, Χατζηδάκης Γιώργος, Καρβελάς Κώστας, Κτώνας, Κουτιώτης Δημήτρης,Ντούρας Ανδρέας, – αρχηγός, Αλεξανδρής Θεόδωρος και Β. Ζιμόπουλος.
Στις 29 Αυγούστου 1926 ο «Αθλητικός Κόσμος» αναφέρεται σε αγώνα που έγινε «την παρελθούσαν Κυριακήν», μεταξύ Αστέρα – Ολυμπιακού στο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Ώρα έναρξης 9πμ και διαιτητής ο Γεώργιος Στεφανόπουλος. Στο ημίχρονο το σκορ ήταν 0-0 και στην επανάληψη ο Αστέρας πέτυχε τέσσερα τέρματα και κέρδισε τον αγώνα.
Η σύνθεση ήταν: Σταμούλης Άγγελος Μαρτινέγκος Ιωάννης, Βασίλης Γεωργιάδης, Δημήτριος Χατζηδάκης, Φιλόστρατος Θράπας, Δημήτριος Κουμιώτης, Βασίλης Κουλόπουλος, Ανδρέας Ντούρας – αρχηγός, Ιωάννης Στεφάνου και Θεόδωρος Αλεξανδρής.
Το ίδιο έντυπο με ημερομηνία 5 Σεπτεμβρίου 1926, γράφει ότι «την παρελθούσαν Κυριακήν», στο γήπεδο του Παναθηναϊκού , ο Αστέρας αντιμετώπισε τον Ηρακλή (όχι της Θεσσαλονίκης, αλλά τοπική ομάδα της Αθήνας), με διαιτητή τον κ. Σαρή που ήταν παίκτης του Αθηναϊκού, με τελικό αποτέλεσμα 8-0 υπέρ του Αστέρα.
Η σύνθεση: Σταμούλης Άγγελος, Μαρτινέγκος Ιωάννης, Γεωργιάδης Βασίλης, Κ. Λεώνης, Μ. Βασιλείου, Δ. Καζατζόγλου, Δημήτριος Κουμιώτης, Βασίλης Κουλόπουλος, Ανδρέας Ντούρας – αρχηγός, Χρ. Αρμάγος και Αλεξανδρής Θεόδωρος.
15-8-1926 ΑΘΛ.ΚΟΣΜΟΣ, ο Αστέρας με τη σύνθεσή του
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στο γήπεδο του Παναθηναϊκού διεξάγονταν εκείνη την εποχή αγώνες αρκετών σωματείων και λόγω και της μη ύπαρξης προβολέων, ξεκινούσαν νωρίς το πρωί, όπως γίνεται και στην εποχή μας σε γήπεδα που φιλοξενούν αγώνες τοπικών πρωταθλημάτων με συστεγαζόμενα σωματεία.
αγώνες με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό τη δεκαετία του ’70
Στην ιστορία του συλλόγου διαβάζουμε ότι: «Ο “ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ” με έδρα την περιοχή του Ζωγράφου στην Αθήνα, ιδρύθηκε το 1965 και αποτελεί τη συνέχεια του ιστορικού ποδοσφαιρικού συλλόγου “ΑΣΤΗΡ ΑΘΗΝΩΝ” (έτος ίδρυσης το 1923), ο οποίος μετακόμισε από του Γκύζη στου Ζωγράφου και συγχωνεύτηκε με τον “Α.Ο. ΖΩΓΡΑΦΟΥ” (έτος ίδρυσης 1947).
Ο Ποδοσφαιρικός Όμιλος “ΑΣΤΗΡ ΑΘΗΝΩΝ” ήταν ιστορικό ποδοσφαιρικό σωματείο της Αθήνας, με έδρα τη συνοικία του Γκύζη. Ιδρύθηκε το 1923 με χρώματα το μπλε και το άσπρο και έμβλημα το αστέρι. Υπήρξε ένα από τα πρώτα αναγνωρισμένα σωματεία της ΕΠΟ, με Αριθμό Μητρώου Ε.Π.Ο. το έξη (6).
Ο “ΑΣΤΗΡ ΑΘΗΝΩΝ”η και “ΑΣΤΗΡ ΓΚΥΖΗ” όπως αναφερόταν ξεκίνησε την επίσημη αγωνιστική του δράση στα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ. Αθηνών από την περίοδο 1928-29. Αγωνίστηκε για πολλά χρόνια στο κορυφαίο πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας της Ε.Π.Σ Αθηνών όπως και στα πρωταθλήματα της Β΄ Εθνικής κατηγορίας.
Ο “Α.Ο. ΖΩΓΡΑΦΟΥ” ιδρύθηκε το 1947 με τμήματα ποδοσφαίρου και καλαθοσφαίρισης. Η ποδοσφαιρική του ομάδα για πολλά χρόνια πρωταγωνίστησε στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ Αθηνών.
Στα τέλη του 1965 και μεσούσης της περιόδου 1965-66 αποφασίστηκε η συγχώνευση του ποδοσφαιρικού τμήματος του “Α.Ο. ΖΩΓΡΑΦΟΥ”, με το ποδοσφαιρικό τμήμα του “ΑΣΤΗΡ ΑΘΗΝΩΝ” η οποία έλαβε χώρα επίσημα με το τέλος της περιόδου, δημιουργώντας τον “ΑΣΤΕΡΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ”». Το σημερινό δημοτικό γήπεδο το γνωστό «Γρηγόρης Λαμπράκης», προέκυψε από δωρεά Δημάρχου και μεγαλοκτηματία, καθώς και πολύ προσωπική εθελοντική εργασία για τη διαμόρφωσή του από παίκτες και φίλους της ομάδας.
Οι συνταγματάρχες και το «καψόνι» της μη ανόδου
Δυστυχώς ο Αστέρας δεν έμεινε αλώβητος, όπως και πολλά άλλα σωματεία, από τις παρεμβάσεις της δικτατορίας στον αθλητισμό, καθώς αν και το 1967 κέρδισε μέσα στα γήπεδα την άνοδό του στη Β’ Εθνική κατηγορία, τα χουντικά «νομικά» κατασκευάσματα την απαγόρευσαν (ακολουθήθηκε πολιτική γενικών αναδιαρθρώσεων με απολύτως ελαστικά κριτήρια για να εξυπηρετηθούν οι στόχοι της δικτατορίας στον αθλητισμό – θέμα στο οποίο έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές) με αποτέλεσμα η ομάδα να μην κάνει το άλμα και να χάσει παίκτες της οι οποίοι πήραν μεταγραφή σε ομάδες Α’ Εθνικής. Κάνουμε μία ακόμα παρένθεση και θυμίζουμε ότι και το θεσμικό πλαίσιο των μεταγραφών η δικτατορία το είχε κάνει λάστιχο. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ομάδας και παλιός παίκτης της ομάδας Πέτρος Μαρμαρινός, μιλώντας στην εκδήλωση των 100 χρόνων; «Δεν άρεσε στο καθεστώς το χρώμα της ομάδας».
Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016 Νέα Ιωνία-Αστέρας Ζωγράφου 2-0Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011 Ελευθερούπολη-Αστέρας Ζωγράφου 2-2
Το 1973 ο «ΑΣΤΕΡΑΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ» στέφεται Πρωταθλητής Αθηνών, ωστόσο όμως στη συνέχεια συμμετείχε στο Πρωτάθλημα ανόδου όπου έχασε την πολυπόθητη άνοδο στη Β΄ Εθνική εκτός από τα τοπικά πρωταθλήματα της Αθήνας, θήτευσε στο Εθνικό Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα (Γ΄ Εθνική) και στη Δ΄ Εθνική. Σήμερα αγωνίζεται στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΑ. Όπως αναφέρει ο σύλλογος στην ιστορία του: «Από τις τάξεις του βγήκαν παίκτες μεγάλης αξίας όπως Μακρής, Λινοξυλάκης, Πετρόπουλος, Κλάψης, Μάντζαρης, Ροδίτσας, Γιούργας, Παπαδημητρίου, Βέργος, Μωραϊτέλης, Τακτικός, Ι. Κυπριτίδης, Κ. Κυπριτίδης, Μαρμαρινός, Καρκοβίρης, Σαψονίδης, Σβορώνος, Γαζής, Κάμπας, Κακιούσης, που τίμησαν τη φανέλα του συλλόγου και κάποιοι ακόμα και τη φανέλα της Εθνικής Ομάδος».
Στις μέρες μας ο Αστέρας Ζωγράφου αγωνίζεται στη Β’ ΕΠΣΑ στοχεύοντας την άνοδο στα σαλόνια» της Α’ ΕΠΣΑ, ενώ στις υποδομές του έχει 150 παιδιά και όπως δήλωσε ο πρόεδρός του: «Το ποδόσφαιρο στις αλάνες με δυνάμωσε για να μπω στο στίβο της ζωής και αυτή τη φιλοσοφία θέλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά των ακαδημιών μας».
Πηγή φωτο: φωτο εποχής αρχείο ομάδας, έγχρωμες αγωνιστικές αρχείο Ν. Μπράτσου
Έρευνα: Νάσος Μπράτσος
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More