Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αρχέγονες και σπάνιες φυλές ελληνικών βοοειδών

Ένας αγροτικός ορεινός οικισμός, φιλοδοξεί να γίνει το καταφύγιο και το εκτροφείο για φυλές ζώων που δεν βρίσκονται πλέον στους αγρούς και τα δάση.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βαγγέλης Μητρούσιας ανέβηκε σε  υψόμετρο 270 μ., ανατολικά της Καλαμπάκας πίσω από τα Μετέωρα για να δει την οικόσιτη πανίδα που υπήρχε στην Ελλάδα πριν από χιλιάδες χρόνια.

Ο Τάκης Δήμου, εκτροφέας σπάνιων φυλών ζώων θεωρεί εαυτόν ιδιοκτήτη μιας σύγχρονης κιβωτού των ζώων. Και αυτό γιατί προσπαθεί να διασώσει τις σπάνιες φυλές των ζώων ως άλλος Νώε. Αν και ο δικός του κατακλυσμός, που λέγεται σύγχρονη κτηνοτροφία, δεν αναμένεται να τελειώσει σύντομα.

Επί 40 χρόνια δουλεύει στην Αύρα Τρικάλων με αρχέγονες φυλές βοοειδών, που υπήρχαν στον ελλαδικό χώρο προ 12.000 ετών, δηλαδή από την αγροτική επανάσταση,  σπάνιες και αυτόχθονες. Όνοι και άλογα της Σκύρου, άλογα της Θεσσαλίας, μαύροι χοίροι, αίγες Καρύστου και μικρόσωμες αγελάδες της φυλής τύπου Κατερίνης, εκτρέφονται σε έναν τεράστιο βοσκότοπο ιδιωτικό και κοινόχρηστο.

Το κρέας τους εκτιμάται ως εξαιρετικό και σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε το πανεπιστήμιο του Μπάρι προς 12ετίας, διαπιστώθηκε η περιεκτικότητα σε ωφέλιμα Ωμέγα, ενώ το γάλα περιέχει καζείνη 1, όχι την 2 που είναι επιβλαβής, εξηγεί ο κ. Δήμου.

Πριν από 35 χρόνια οι ειδικοί έλεγαν ότι τα ζώα αυτά είναι προσαρμοσμένα στο περιβάλλον. Τώρα διαπιστώνεται ότι αυτά τα ζώα έχουν διατηρήσει το περιβάλλον, διότι λόγω της βόσκησης και των μετακινήσεων τους διατηρούν την χλωρίδα της περιοχής. Όταν ένα λιβάδι, μια έκταση βοσκής εγκαταλείπεται τότε χάνονται και πολλά είδη φυτών.

Σε μια εποχή τροφικής ανεπάρκειας που σηματοδοτεί ο υπερπληθυσμός στον πλανήτη και οι τεχνολογικές εξελίξεις με κρέατα από εκτυπωτή, πολλοί θα αναζητήσουν με νοσταλγία την βουκολική ζωή και όσα προσφέρει.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More