Απόηχοι- Αναβιώνοντας το ηχητικό τοπίο του 19ου αιώνα
Μέσα στην οχλοβοή του χρόνου, όλα χάνονται και η μυθογραφία αναλαμβάνει να γεμίσει τα κενά της μνήμης.
Την προσπάθεια να αναβιώσουν οι ήχοι μιας πόλεως που εξελίχθηκε μέσα στο πολιτισμικό συνονθύλευμα μιας εκπεσούσας αυτοκρατορίας, παρουσιάζει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασιλική Μαχαίρα.
Το Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά” Ξάνθης, συνθέτει ήχους του σήμερα, για να αποδώσει αυτό που εικάζεται ότι επικρατούσε στην Ξάνθη τον 19ο αιώνα.
Οι επισκέπτες της παλιάς πόλεως της Ξάνθης με μια εφαρμογή στο κινητό θα μπορούν να ακούσουν το προϊόν που επιμελήθηκα οι υπεύθυνοι του προγράμματος.
Η Δρ. Δέσποινα Τσιαφάκη, Αρχαιολόγος, Συντονίστρια του έργου και Διευθύντρια Ερευνών στο Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά”/ΙΕΛ Ξάνθης, λέει πως το έργο αποσκοπεί στην αναβίωση του παρελθόντος παραδοσιακών οικισμών με την αναπαράσταση ηχοτοπίων. Ανθρωπογενείς και φυσικοί ήχοι ενώνονται για να αποδώσουν μια ηχητική μυθοπλασία, που χάρη στην τεχνολογία δίνει την ψευδαίσθηση του διάχυτου και όχι της κάθε μιας πηγής από την οποία έχουν συντεθεί.
Ένας τρόπος αντίληψης μιας άλλης εποχής. Αξιοποιήθηκαν ιστορικές πηγές για να δοθεί αίσθηση του πραγματικού και έτσι «ο αποδέκτης παίρνει μια γεύση από την γλωσσολαλιά που επικρατούσε από τις διάφορες ομάδες αστών που χρησιμοποιούσαν την λόγια γλώσσα και απλούς ανθρώπους με την δημώδη ξανθιώτικη διάλεκτο».
Η Νατάσα Μιχαηλίδου, Αρχαιολόγος- Μουσειολόγος- Ξεναγός, ερευνήτρια στο Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά”/ΙΕΛ Ξάνθης, εξηγεί ότι η εφαρμογή ολοκληρώνεται σταδιακά και σύντομα, έως το τέλος του χρόνου, η περιήγηση στην πόλη θα γίνεται και μέσα από ηχοτοπία.
Φυσικά έως το 1890 δεν υπήρχαν φωνογράφοι ή φωτογραφικές μηχανές για να αποτυπώσουν ήχους και εικόνες. Γκραβούρες και πίνακες ζωγραφικής, που όμως αποτυπώνουν την πλούσια φαντασία των καλλιτεχνών, καθώς και μουσικές που μπορεί να διέσωσε η λαογραφία, όσο είναι εφικτό υπό την επήρεια του χρόνου και των κοινωνικών μετασχηματισμών, συνιστούν το εικονικό πλαίσιο “αναβίωσης”, το οποίο μπορεί να αναπαραχθεί περισσότερο βάση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, με την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU και εντάσσεται στον Β’ Κύκλο της Δράσης «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ».
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More