Αποτύπωση προβλημάτων – προτεραιοτήτων για τη νέα αντιπυρική περίοδο στην Π.Ε. Λέσβου
Ο απολογισμός της περσινής αντιπυρικής περιόδου αλλά και τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, εν όψει της νέας, απασχόλησαν τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, για την Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, που πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας κ. Πανάγου Κουφέλου.
Τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης προετοιμασίας της αυτοδιοίκησης α΄ και βαθμού, των υπηρεσιών, των εθελοντικών ομάδων, επεσήμαναν στις εισηγήσεις τους, τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κ. Πανάγος Κουφέλος, όσο και ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου Αιγαίου, κ. Παναγιώτης Κυπριωτέλλης.
Ουσιαστική, επίσης, ήταν η συμβολή όλων των συμμετεχόντων στην αποτύπωση των προβλημάτων και των ελλείψεων σε ό,τι αφορά την πυροπροστασία.
Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, είπε ο κ. Κουφέλος, με αφορμή και τον απολογισμό που θα κάνουμε για την περσινή αντιπυρική περίοδο και τη μεγάλη φωτιά των Βατερών, για να διορθώσουμε τις ελλείψεις και τις αστοχίες που καταγράψαμε, ώστε φέτος να επιτύχουμε την προετοιμασία και τον υψηλότερο συντονισμό που απαιτούνται για την προστασία των ζωών, των περιουσιών και του φυσικού περιβάλλοντος, εν όψει ενός αναμενόμενου δύσκολου θέρους, εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας.
Στα πεπραγμένα του Πυροσβεστικού Σώματος για την κατάσβεση της φωτιάς στα Βατερά αναφέρθηκε ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου Αιγαίου, Παναγιώτης Κυπριωτέλλης.
Η φωτιά αυτή μας στιγμάτισε, είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για ένα πόλεμο, για μια μάχη με τη φωτιά που είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας επιχείρησης. Εκείνο που προσπαθήσαμε να διαφυλάξουμε από την πρώτη στιγμή ήταν οι ανθρώπινες ζωές και οι περιουσίες. Για αυτό και σημείωσε ότι δεν μπορούμε να στηριζομαστε μόνο στην καταστολή, πρέπει να ρίξουμε μεγαλύτερο βάρος στην πρόληψη.
Η αποτύπωση των προβλημάτων – αναγκών
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισαν τα Πυροσβεστικά Οχήματα ήταν η προσβασιμότητα στην περίμετρο της πυρκαγιάς στο δάσος των Βασιλικών, είπε ο κ. Κυπριωτέλλης.
Τόνισε την ανάγκη:
προμήθειας από τους Δήμους ηλεκτροπαραγωγών ζευγών για την λειτουργία των αντλιοστασίων σε περίπτωση διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος.
προμήθειας σωλήνων νερού από την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ενώ τόνισε ότι έχει κατατεθεί σχετικό αίτημα προς το Πυροσβεστικό Σώμα από την Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου Αιγαίου, συνολικά για την Περιφέρεια.
–διαχείρισης της καύσιμης ύλης Οι δύο Δήμοι έχουν υπογράψει μνημόνια συνεργασίας και μέσα από αυτά μπορούν να δούμε ποιες περιοχές έχουν πρόβλημα και εκεί να επέμβουν.
Μέτρα πρόληψης στις δασικές περιοχές που ανήκουν στους δύο δήμους του νησιού.
Ζήτησε:
-την τροποποίηση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας σύμφωνα με το άρθρο 54 του Ν. 4662/2020 για αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.
Για τις αντιπυρικές ζώνες, είπε, ότι πέρυσι έγινε μια μεγάλη προσπάθεια με τη συνδρομή της Περιφέρειας η οποία θα πρέπει να συνεχιστεί και φέτος.
Οι επικίνδυνες για πυρκαγιά περιοχές
Αναφερόμενος στις περιοχές που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο κίνδυνο εν όψει του θέρους, ο κ. Κυπριωτέλλης είπε ότι είναι:
Κρατήγου – Αμαλής
Μεγαλοχωρίου
Αμπελικού
Πτερούντας
Ειδικές Επιτροπές, όπως είπε, έχουν ξεκινήσει τον έλεγχο δασικών δρόμων, υδατοδεξαμενών, αντλιοστασίων και πυροφυλακίων.
Ο κ. Κυπριωτέλλης, τέλος, ευχαρίστησε τον στρατό, όλους τους εθελοντές, τους απλούς πολίτες που προσέτρεξαν προσφέροντας κάθε μέσο για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή των Βατερών.
“Τρεις φορές μας εγκλώβισε η φωτιά των Βατερών”
Ο Υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης, Θανάσης Μίχας, αναφερόμενος και εκείνος στην φωτιά των Βατερών, τόνισε,τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν και οι ίδιοι οι πυροσβέστες στην κατάσβεση της πυρκαγιάς σημειώνοντας ότι τρεις φορές εγκλωβιστήκαμε μέσα στη φωτιά κινδυνεύοντας είτε να τραυματισθούμε σοβαρά είτε να χάσουμε τη ζωή μας.
Από όλα τα μέλη του ΣΟΠΠ της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου εκφράστηκε η ανάγκη της συνεργασίας και του καλύτερου συντονισμού προκειμένου να διορθωθούν τα λάθη και οι παραλείψεις, ενώ οι αντιδήμαρχοι Πολιτικής Προστασίας των Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου επεσήμαναν ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό (δασολόγο – περιβαλλοντολόγο) μηχανήματα και πόρους.
Επίσης, τονίστηκε ότι η επόμενη συνεδρίαση του Οργάνου θα πρέπει να γίνει πριν από το Πάσχα για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More