Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αποστολή ERTNEWS στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη της Κορέας (φωτορεπορτάζ)

Με 250 χλμ μήκος και 4 χλμ πλάτος χωρίζει την κορεατική χερσόνησο στα δύο και αποτελεί το τελευταίο σύνορο του Ψυχρού Πολέμου. Αν και αποκαλείται αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη (DMZ), είναι από τις πιο οχυρωμένες περιοχής του κόσμου. Και επρόκειτο να το διαπιστώσουμε πολύ σύντομα, όλοι οι δημοσιογράφοι που συμμετείχαμε στην αποστολή στο πλαίσιο του Διεθνούς Δημοσιογραφικού Συνεδρίου της Σεούλ. Με την άφιξη μας παραδώσαμε τα διαβατήριά μας σε νοτιο-κορεάτες στρατιώτες υπό την αυστηρή οδηγία να μην φωτογραφήσουμε τίποτα παρά μόνο τα μέρη που θα μας υποδείκνυαν οι ξεναγοί μας.

Αποστολή στη Νότια Κορέα: Άννα Παπασωτηρίου

CAMP GREEVES
Πρώτος σταθμός το Camp Greeves, που βρίσκεται μόλις 2 χλμ από την DMZ. Υπήρξε βάση αμερικανικών δυνάμεων για περίπου 50 χρόνια μετά την ανακωχή στον πόλεμο της Κορέας, αλλά από το 2007 έχει επιστρέψει στον έλεγχο της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας.

Πλέον οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις έχουν μετατραπεί σε συγκρότημα τέχνης και πολιτισμού, που προβάλλει την ιστορία της περιοχής και προωθεί την ειρήνη.

Όπως τα σιλό που φιλοξενούν το ελάφι με τα κέρατα που παραπέμπουν σε κλαδιά δέντρων και τη γκαλερί με εκθέματα, όπως το κείμενο της Συμφωνία Ανακωχής, στολές και φωτογραφίες πεσόντων στρατιωτών.

Περίοπτη θέση κατέχει και το συγκινητικό, τελευταίο γράμμα του νεαρού τότε φοιτητή στρατιώτη, Lee Woo-geun, προς τη μητέρα του.

Στο γράμμα προς της μητέρα του ο Lee Woo-geun της ομολογεί πόσο τον στοιχειώνει και τον φοβίζει η σκληρότητα του πολέμου, και ποσό πολύ τρομάζει στην ιδέα να μην την ξαναδεί.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ DORA

Επόμενος σταθμός μας ήταν το Παρατηρητήριο Dora, το κοντινότερο παρατηρητήριο στην Πανμουτζόμ, όπου ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, είχαν την ιστορική συνάντηση τους τον Ιούνιο του 2019. Άπαντες ανυπομονούσαμε να δούμε μέσα από τα σύγχρονα τηλεσκοπικά κιάλια τι γίνεται στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Ευτυχώς ο καιρός ήταν σύμμαχος και ο καθαρός ουρανός επέτρεψε να δούμε με επαρκή ευκρίνεια κτίρια που παρέπεμπαν περισσότερο σε εγκαταλελειμμένα, το χωριό Kijong-dong – γνωστό στη Νότια Κορέα και τη δύση ως Χωριό της Προπαγάνδας, επειδή αμφισβητούνται οι ισχυρισμοί της Πιονγιανγκ ότι κατοικείται -, στο βάθος την πόλη της Kaesong και φυσικά τη νοτιο-κορεατική σημαία ύψους 97 μέτρων και την ακόμα υψηλότερη βορειο-κορεατική, ύψους 160 μέτρων, που υψώθηκαν στο πλαίσιο ενός ανούσιου και ασήμαντου διπλωματικού ανταγωνισμού των δύο πλευρών τη δεκαετία του 1980, που αφορούσε και σε άλλες παρόμοιες τακτικές, που εγκαταλείφθηκαν πρόσφατα, όπως η εκατέρωθεν αναμετάδοση προπαγανδιστικών ηχητικών μηνυμάτων μέσα από μεγάφωνα.

ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΣΟΥΓΟΝ
Η δίωρη αυτή εμπειρία μας ολοκληρώθηκε με γεύμα σε τοπικό εστιατόριο, που ήταν ευκαιρία να ξαποστάσουμε πριν αναχωρήσουμε για την πολύβουλη Σουγόν, τη μεγαλύτερη πόλη της πολυπληθέστερης επαρχίας Gyeonggi της Νοτίου Κορέας, για την περιήγησή μας στο Παλάτι Hwaseong Haenggung.

Λειτουργούσε ως καταφύγιο για τις βασιλικές οικογένειες της δυναστείας των Joseon τις περιόδους πολέμου, από την εποχή του Βασιλιά Jeongjo (1776-1800), ο οποίος το χρησιμοποιούσε και ως σταθμό για τα ταξίδια του ή για να τελέσει σημαντικές εορταστικές εκδηλώσεις, όπως τα 60α γενέθλια της μητέρας του. Πλέον αξιοποιείται για να φιλοξενήσεις παραδοσιακές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΗ ΓΙΟΝΓΚΙΝ
Από τους πιο όμορφους σταθμούς αυτής της αποστολής για την κάλυψη του Διεθνούς Δημοσιογραφικού Συνεδρίου της Σεούλ ήταν το λαογραφικό χωριό στην Γιονγκίν.

Ο απόλυτος προορισμός για τουρίστες και ντόπιους όλων των ηλικιών, από ιδρύσεώς του, το 1974. Βρίσκεται σε μία πανέμορφη καταπράσινη τοποθεσία και είναι κάτι σαν ζωντανό μουσείο, καθώς πρόκειται για πιστή αναπαράσταση χωριού από την ύστερη περίοδο Jeoson.

Αριθμεί πάνω από 260 παραδοσιακά οικήματα, διαφορετικών κοινωνικών τάξεων και είναι ο ιδανικός τρόπος για να προβληθεί η παραδοσιακός τρόπος ζωής και η κουλτούρα της Νοτίου Κορέας.

ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΝΣΑΝ
Η πόλη αυτή αποτέλεσε έκπληξη. Έχει οικοδομηθεί με πρότυπο την Καμπέρα της Αυστραλίας.

Αποτελεί το επιχειρηματικό κέντρο της Νότιας Κορέας, αφού εδρεύουν χιλιάδες επιχειρήσεις, ενώ ηγείται στην πολιτική αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με επίκεντρο το υδροηλεκτρικό σταθμό Sihwa, ένα ομολογουμένως εντυπωσιακό έργο, που αξιοποιεί την παλιρροϊκή ενέργεια.

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΓΡΑΦΗΣ ΣΤΗΝ ΙΝΤΣΕΟΝ
Και τις εικόνες των αντιθέσεων της σύγχρονης και της παραδοσιακής ζωής που συνυπάρχουν στην καθημερινότητα των νοτιο-κορεατών συμπληρώνει το Εθνικό Μουσείο Συστημάτων Γραφής στην Ίντσεον, και ο σταθμός αυτός αποτέλεσε και το τέλος της αποστολής.

Πρόκειται για το τρίτο μουσείο του είδους διεθνώς -μετά της Γαλλίας και της Κίνας – και στην ουσία αποτελεί φόρο τιμής στην ιστορία και την αξία της γραφής.

Στην είσοδό του το έργο τέχνης από ηχεία με τίτλο «Πύργος της Βαβέλ» συμβολίζει την προέλευση της γλώσσας και του ήχου πριν από την ανακάλυψη της γραφής.

Το Μουσείο έχει στην κατοχή του 244 χειρόγραφα από όλον τον κόσμο και πάνω από 543 αντικείμενα που θεωρούνται πολύτιμα για την κατανόηση της ανάπτυξης των συστημάτων γραφής.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More