Αποκλειστικό – Ο νέος πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Μ. Τιβέριος στο ΕΡΤNews: «Κατέληξα να γίνω αρχαιολόγος, το οφείλω σε τέσσερις ανθρώπους»
«Τις αρχαιολογικές μου σπουδές τις οφείλω στον Γεώργιο Μπακαλάκη, στον Μανόλη Ανδρόνικο, στον Γιώργο Δεσπίνη, και τον καθηγητή μου στη Βόννη, τον Νικόλαο Σχίμελμαν», ανέφερε ο νυν αντιπρόεδρος και επερχόμενος πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Τιβέριος, μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNews “Update” και τον Κώστα Λασκαράτο.
Τόνισε σχετικά:
«Η Αθήνα είχε έναν, δύο – Είχε πολύ περιορισμένο αριθμό καθηγητών και είχα και θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που τελικά έφτασα στη Θεσσαλονίκη και κοντά σε τέτοιους δασκάλους, που ήταν μόνο μεγάλοι δάσκαλοι, ήταν και άνθρωποι.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μένα. Και ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους δύο πρέπει να αναφέρω. Ο ένας είναι ο αείμνηστος Μανώλης Ανδρόνικος και ο άλλος είναι ο αείμνηστος επίσης Γεώργιος Μπακαλάκης.
Αλλά όταν τελείωσα εγώ το Αρχαιολογικό το Τμήμα Αρχαιολογίας και άρχισα να κάνω μεταπτυχιακές σπουδές, ο Γεώργιος Μπακαλάκης είχε συνταξιοδοτηθεί και έτσι έμεινα αποκλειστικά με τον Μανώλη Ανδρόνικο.
Αλλά πρέπει να αναφέρω και ένα άλλο όνομα που εκείνη την εποχή νέος ήρθε στο Πανεπιστήμιό μας. Δυστυχώς τον χάσαμε πολύ γρήγορα. Τον Γεώργιο Δεσπίνη.
Επομένως τις αρχαιολογικές μου σπουδές τις οφείλω στον Γεώργιο Μπακαλάκη, στον Μανόλη Ανδρόνικο, στον Γιώργο Δεσπίνη, και επειδή έκανα και στη Γερμανία, στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, είχα υποτροφία Χούμπολτ για δύο χρόνια, πρέπει να φέρω και τον εκεί καθηγητή μου, τον Νικόλαο Σχίμελμαν. Σε αυτά τα τέσσερα ονόματα οφείλω ότι πρέπει να οφείλω».
Σημείωσε ακόμη, ανάμεσα σε άλλα:
«Έχω βγάλει ναυτικό σχολείο στο νησί μου και πήγαινα κι εγώ για ναυτικός, όπως ήταν η παράδοση τότε στο νησί.
Αλλά για διάφορα γεγονότα που δεν είναι χρήσιμα για τους τηλεθεατές μας, κατέληξα να γίνω αρχαιολόγος (…)
Δεν είχα σκοπό να πάω στο Πολεμικό Ναυτικό. Κάποτε με λέγατε καπετάνιο και τώρα μάλιστα είμαι και συνταξιούχος».
Κληθείς να τοποθετηθεί για την αριστεία, τόνισε:
«Πολλές φορές έχω την εντύπωση ότι στον τόπο αυτόν η λέξη αξιοκρατία υπάρχει μόνο στα λεξικά. Και έτσι πριν από μερικά χρόνια, πραγματικά στεναχωρέθηκα πάρα πολύ που από τα επίσημα χείλη, ακούστηκαν φωνές εναντίον της αριστείας και το θεώρησα αυτό παράλογο.
Χωρίς αριστεία, χωρίς αξιοκρατία δεν μπορεί να πάει η χώρα μπροστά. Και ελέχθη αυτό κατά της αριστείας, σε μια δύσκολη βέβαια τότε εποχή. Αλλά όντας μέλος η Ελλάδα, η χώρα μας είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν ζούσαμε μόνοι μας και με ένα καθεστώς, ευχαρίστως, έτσι που δεν επέτρεπε τις μετακινήσεις στο κόσμο, αυστηρά, θα λέγανε «Κύριε, αυτά έχουμε, με αυτά θα ζήσουμε».
Καταλαβαίνω να μην ήμασταν υπέρ της αριστείας, αλλά όταν είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είμαστε μέσα. Το να είμαστε εναντίον της αριστείας σημαίνει, κατά την άποψή μου, ότι καταδικάζουμε τους νέους της χώρας αυτής να είναι τα γκαρσόνια της Ευρώπης».
Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη στην εκπομπή του ΕΡΤNews:
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More