Αποκλειστικά στην ΕΡΤ η διπλωματική ρεπόρτερ της Jerusalem Post: Πώς «κοίμησε» η Χαμάς τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ
Για τις εφιαλτικές στιγμές όταν άρχισαν οι εχθροπραξίες ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, κυρίως στο Τελ Αβίβ, εκεί όπου ο Σιδηρούς Θόλος (Iron Dome) έχει αναχαιτίσει πολλούς από τους πυραύλους προερχόμενους από τη Γάζα, μίλησε σε αποκλειστική συνένετυξη στην ΕΡΤ και τον Γιάννη Μούτσιο, η Λαχάβ Χαρκόβ, διπλωματική ρεπόρτερ της Jerusalem Post και του Jewish Insider.
«Το αληθινό δράμα συνέβη στα σύνορα με την Γάζα, όπου οι σειρήνες άρχισαν να ηχούν στις 6:30 το πρωί. Ακολούθησε ένα μπαράζ από ρουκέτες και ο κόσμος πήγε μέσα στα καταφύγια. Όλα τα κτίρια τα τελευταία 25 χρόνια στο Ισραήλ διαθέτουν καταφύγια, συνεπώς δεν χρειάζεται κανείς να φύγει από το σπίτι του για να πάει σε ένα από αυτά. Έτσι λοιπόν, ο κόσμος οχυρώθηκε μέσα στα θωρακισμένα δωμάτια. Δεν επρόκειτο όμως μόνο για έναν καταιγισμό από ρουκέτες αλλά ήταν μια εισβολή από χιλιάδες τρομοκράτες της Χαμάς από αέρα, ξηρά και θάλασσα. Χρησιμοποιούσαν τον καταιγισμό από τις ρουκέτες ως αντιπερισπασμό. Εισέβαλαν σε χωριά που βρίσκονταν στα σύνορα, μπήκαν μέσα στα σπίτια των ανθρώπων ενώ γνώριζαν ότι ο κόσμος θα βρισκόταν εκεί μέσα στα καταφύγια των σπιτιών τους. Δολοφόνησαν εκατοντάδες ανθρώπους. Μέχρι τώρα έχουμε 900 τουλάχιστον νεκρούς, ωστόσο πολλοί περισσότεροι αγνοούνται και ο αριθμός αυτός δυστυχώς αναμένεται να αυξηθεί. Ξεκλήρισαν οικογένειες ενώ σε ένα χωριό, το 10% του συνολικού του πληθυσμού, είναι νεκροί. Απήγαγαν πολλούς», είπε η Λαχάβ Χαρκόβ, περιγράφοντας την επικρατούσα κατάσταση.
«Υπήρχε σε εξέλιξη ένα ολονύχτιο πάρτι. Συνεπώς όταν έγινε η εισβολή το πρωί, οι τρομοκράτες της Χαμάς απλά τους πυροβόλησαν εν ψυχρώ, ενώ αυτοί γλεντούσαν στην ύπαιθρο καθώς επίσης απήγαγαν πολλούς από αυτούς. Υπάρχουν παράλληλα αναφορές για βιασμούς. Ήταν μία τραγική επίθεση χωρίς προηγούμενο κατά των Ισραηλινών πολιτών» συμπλήρωσε.
(Photo by Mohammed ABED / AFP)
Όλοι αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο οι μυστικές υπηρεσίες δεν μπόρεσαν να προβλέψουν αυτήν την επίθεση. Είναι κάτι στο οποίο δεν είμαστε συνηθισμένοι. Η Μοσάντ είναι μία από τις πιο αξιόπιστες υπηρεσίες πληροφοριών σε όλο τον κόσμο. Τι συνέβη;
«Νομίζω πως θα χρειαστεί πολύς καιρός μέχρι να απαντηθούν αυτού του είδους τα ερωτήματα, ωστόσο έχουν συμβεί κάποια πράγματα: Πρώτα απ’ όλα η Χαμάς δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι την ενδιέφερε ο πόλεμος, το αντίθετο, έδειχναν να ενδιαφέρονται για την σταθεροποίηση της κατάστασης στη Γάζα. Το Ισραήλ, μάλιστα, διευκόλυνε ανθρωπιστικές αποστολές προς τη Γάζα και είχε επιτρέψει σε πολλούς κατοίκους από την Γάζα να εργάζονται μέσα στο Ισραήλ. Στον τελευταίο γύρο συνομιλιών, η Χαμάς δεν συμμετείχε και αποδεικνύεται πως αυτό έγινε εσκεμμένα, καθώς προετοιμάζονταν και εκπαιδεύονταν για αυτόν τον μεγάλο πόλεμο. Επιπλέον, ένα από τα πράγματα που έκαναν όταν κατάφεραν να περάσουν τον φράχτη, ήταν να πυροβολήσουν τις κάμερες ασφαλείας και σφαγίασαν τους φρουρούς, οι οποίοι βρίσκονταν στα σύνορα. Η ασφάλεια, κυρίως των συνόρων επαφίεται σε τεχνολογικό εξοπλισμό, ωστόσο όσοι χειρίζονται τα μηχανήματα αυτά είναι κυρίως γυναίκες, 18 έως 20 ετών, οι οποίοι παρακολουθούν τις οθόνες και αυτοί οι άνθρωποι δολοφονήθηκαν την ώρα που επόπτευαν τις οθόνες. Η Χαμάς εντόπισε τις βάσεις του στρατού στα σύνορα και πρώτα σκότωσαν τους νεαρούς άνδρες, οι οποίοι προστάτευαν τις βάσεις, και μετά τις νεαρές γυναίκες».
Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει αναπάντητο: Γιατί δεν προβλέφθηκε μία τέτοιου βεληνεκούς επίθεση. Παραμένει ένα μυστήριο προς το παρόν.
«Είναι ένα μυστήριο και πρόκειται βεβαίως για μία μεγάλη παταγώδη αποτυχία των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, αλλά παραμένει επίσης και ένα μεγάλο σφάλμα στις αμυντικές πολιτικές του Ισραήλ. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν πληροφορήθηκαν πλέον ότι έγινε η επίθεση, χρειάστηκε πολύς χρόνος ώστε να επέμβουν οι στρατιώτες για να προστατεύσουν τους πολίτες στα διάφορα χωριά στα σύνορα και ο λόγος για αυτό, ήταν ότι η Χαμάς κατάφερε να εισβάλλει στις βασικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σκότωσε πολλούς στρατιώτες, με αποτέλεσμα οι στρατιώτες στα νότια της χώρας να μην έχουν πρόσβαση σε επικοινωνίες. Ωστόσο, θεωρώ ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να εμπιστευτούν ξαναοι πολίτες εκείνους οι οποίοι είναι αρμόδιοι για την προστασία τους».
Έχουν ήδη κληθεί περισσότεροι από 300 χιλιάδες έφεδροι να πάνε στο μέτωπο και να αντεπιτεθούν. Ο σύζυγός σου είναι ένας από αυτούς;
«Ναι…».
Θα ήθελες να μοιραστείς τις σκέψεις σου;
«Ξεπέρασαν το 100% όσοι κλήθηκαν να εμφανιστούν και μάλιστα ξεπεράστηκε ο αριθμός των εφέδρων που κλήθηκαν να παρουσιαστούν. Το ευχάριστο είναι ότι ο Ισραηλινός λαός είναι ενωμένος, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης. Ο σύζυγός μου έλαβε κλήση να παρουσιαστεί μέσα σε λίγες ώρες το Σάββατο. Είναι ασφαλής, μάλιστα έχουμε ανταλλάξει και μηνύματα σήμερα, αλλά συμμετέχει και εκείνος στην προσπάθεια που γίνεται και ελπίζουμε πως όλοι μας οι στρατιώτες θα γυρίσουν πίσω σπίτι ασφαλείς».
(Photo by JACK GUEZ / AFP)
Και εμείς το ευχόμαστε. Ανησυχείτε για την ασφάλεια τη δική σας και των παιδιών σας;
«Έχω τρία παιδιά και προφανώς ανησυχώ για την ασφάλειά τους. Ζούμε σε έναν μικρό οικισμό όπου δεν έχουμε ακούσει τις σειρήνες να ηχούν πολύ συχνά. Βρισκόμαστε σε απόσταση περίπου 10-15 λεπτών από μία περιοχή όπου οι σειρήνες ηχούν συχνά και μπορώ να ακούσω τις αναχαιτίσεις που γίνονται από το αντιπυραυλικό σύστημα του «Σιδηρούν Θόλου» την ώρα που γίνεται η έκρηξη στον ουρανό σε απόσταση. Τα παιδιά μου κοιμούνται συνέχεια στο δωμάτιο ασφαλείας, συνεπώς όταν ηχήσει κάποιος συναγερμός θα ξυπνήσω και θα πάω να τα συναντήσω στο καταφύγιό μας».
Εσείς διανυκτερεύετε μέσα σε καταφύγιο;
«Τα παιδιά μου κοιμούνται μέσα στο δωμάτιο ασφαλείας. Το χρησιμοποιούμε σαν κρεβατοκάμαρα γιατί είναι πολύ κοινότυπο να υπάρχει ένα τέτοιο δωμάτιο ασφαλείας σε κάθε σπίτι, επομένως λειτουργεί ως μία κοινή κρεβατοκάμαρα. Για τα δύο μας παιδιά, το δωμάτιο αυτό είναι το παιδικό τους και το τρίτο μας παιδί, κοιμάται σε ένα στρώμα στο πάτωμα. Τουλάχιστον έτσι είμαι βέβαιη ότι είναι ασφαλή. Εμείς απέχουμε αρκετά από τα σύνορα στη Γάζα, επομένως έχω αρκετό χρόνο για να φύγω. Προφανώς και υπάρχει ανησυχία, γιατί ένας πόλεμος είναι σε εξέλιξη, αλλά τουλάχιστον εγώ και η οικογένειά μου είμαστε ασφαλείς».
Υπάρχουν φημολογίες ότι κάθε πολίτης πλέον στο Ισραήλ μπορεί να οπλοφορεί. Αυτό είναι κάτι το οποίο εκτιμάτε ότι μπορεί να συμβεί στο επόμενο δεκαπενθήμερο;
«Υπάρχει σε εξέλιξη μία υποχρεωτική επιστράτευση στο Ισραήλ. Πολλοί είναι οι πολίτες του Ισραήλ οι οποίοι γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν όπλο. Ωστόσο, δεν είναι τόσο εύκολο να πάρει κανείς άδεια για να οπλοφορεί. Έχουν υπάρξει πολλές συζητήσεις για την χαλάρωση των προϋποθέσεων για οπλοφορία, όχι μόνο για αυτόν τον πόλεμο. Συνεπώς κάποια στιγμή θα γίνει αυτό, αλλά όχι τώρα».
Η Αίγυπτος ισχυρίζεται ότι είχε ήδη ενημερώσει την κυβέρνησή σας πως επρόκειτο να γίνει μία επίθεση από τη Χαμάς. Πώς αξιοποιήθηκε αυτή η πληροφορία, τι έγινε;
«Επρόκειτο για μία ανώνυμη πηγή για την οποία δεν ξέρουμε αν η πληροφορία ήταν αληθινή ή όχι. Ωστόσο υπάρχουν αναφορές ότι η Αίγυπτος είχε ενημερώσει πως κάτι επρόκειτο να συμβεί. Δεν ήταν πολύ συγκεκριμένοι, άρα η πληροφορία δεν περιείχε λεπτομέρειες. Ωστόσο, εκτιμώ ότι ήταν απαραίτητο από την πλευρά της κυβέρνησης να εξετάσει την πληροφορία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η πληροφορία παρείχε τα απαραίτητα στοιχεία για το τι επρόκειτο να συμβεί».
(Photo by MAHMUD HAMS / AFP)
Πολλές χώρες ανά τον κόσμο καταδικάζουν την τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ, ωστόσο θέλω να ρωτήσω τι περιμένετε τώρα από την Χεζμπολάχ, στα βόρεια του Ισραήλ; Εκτιμάτε ότι θα πραγματοποιήσουν τις απειλές τους και θα εισβάλουν στο Ισραήλ;
«Ελπίζω πως όχι. Ωστόσο υπήρξαν πυρά από τον Λίβανο προς το Ισραήλ. Ελπίζω να γνωρίζει ο Λίβανος και η Χεζμπολάχ πως το Ισραήλ σημαίνει business και έχει ήδη καταστεί σαφές πως αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε ο πόλεμος θα γίνει εναντίον του Λιβάνου και θα έχει επιπτώσεις σε όλη τη χώρα και όχι μόνο στα σύνορα, όπου βρίσκονται παραταγμένοι οι όλμοι. Ελπίζω αυτή η προειδοποίηση να τους αποτρέψει, ωστόσο αυτό το οποίο έχουνε ως κοινό παρονομαστή, τόσο η Χαμάς όσο και η Χεζμπολάχ, είναι ο πάτρωνάς τους, δηλαδή το Ιράν. Τα μάτια όλων είναι στραμμένα στο Ιράν για να εξακριβωθεί αν επιδιώκει έναν γενικευμένο πόλεμο με το Ισραήλ. Όλοι ελπίζουμε πως όχι, και ευχόμαστε να μην μετατραπεί σε έναν περιφερειακό γενικευμένο πόλεμο. Υπάρχουν πολλοί ισχυρότεροι παίκτες στην περιοχή που καθιστούν αυτήν την κατάσταση ιδιαίτερα επικίνδυνη».
Τι γνωρίζουμε για το πρόσωπο, γνωστό ως ο «επισκέπτης» ο Μοχάμεντ Ντεΐφ, που κοιμάται κάθε βράδυ σε διαφορετικό σπίτι προκειμένου να αποφύγει την σύλληψη από τις ισραηλινές δυνάμεις; Υπάρχει κάποια πληροφορία για το πού μπορεί να βρίσκεται;
«Εγώ προσωπικά δεν έχω κάποια πληροφορία για το πού μπορεί να βρίσκεται. Προσπαθούν οι ισραηλινές αρχές να τον εντοπίσουν για αρκετό καιρό. Τα τελευταία χρόνια όταν γίνονται κάποιες εκκαθαρίσεις επικεφαλής της Χαμάς ανοίγονται παράθυρα ευκαιρίας για ορισμένους και οι ισραηλινές δυνάμεις παρακολουθούν τους πάντες».
Παραβλέποντας την επαγγελματική σας ιδιότητα ως δημοσιογράφος, θα ήθελα να μας περιγράψετε τα προσωπικά σας συναισθήματα για τα όσα έχουν συμβεί μέχρι τώρα, γιατί πρόκειται για ένα ανθρωπιστικό ζήτημα παρά για πολιτικό.
«Είναι τρομακτικό, ποτέ δεν πίστευα ότι θα έβλεπα να συμβαίνουν τέτοια γεγονότα στον 21ο αιώνα. Είμαι εγγονή ενός επιζήσαντα του ολοκαυτώματος και το να βλέπω εκατοντάδες Εβραίους να εκτελούνται σε ένα πεδίο, μία ολόκληρη οικογένεια να ξεκληρίζεται, ενώ έχει κρυφτεί μέσα σε μία ντουλάπα… Όλα αυτά τα γεγονότα με κάνουν να αναλογιστώ το ολοκαύτωμα. Το Σάββατο καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός εκτελέσεων Εβραίων μέσα σε μία ημέρα από το ολοκαύτωμα. Είναι τρομακτικό. Υπάρχει πολύ κακό στον κόσμο αυτό».
Θα σκεφτόσασταν ποτέ να εγκαταλείψετε το Ισραήλ;
«Το Ισραήλ είναι η πατρίδα μου. Το αγαπώ, είναι η πατρίδα των Εβραίων. Η ιστορία μας είναι εδώ και έχουμε βιώσει πολλές τραγικές καταστάσεις. Ωστόσο εδώ είναι και το μέλλον μας, επομένως θα μείνω».
Διαβάστε επίσης:
Η Χαμάς βομβαρδίζει την Ασκελόν – Μπαράζ εκτόξευσης ρουκετών στη Γάζα — Η ΕΡΤ επί τόπου
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More