Αποκαλύψεις Χριστοδουλίδη για Βάσεις, Κυπριακό και Συρία
Ειδικοί τεχνοκράτες θα βρεθούν στην Κύπρο τον Ιανουάριο για να καταθέσουν τις απόψεις τους όσον αφορά την αναβάθμιση της αεροπορικής βάσης Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο, αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΕΡΤNews στη Λευκωσία, Κωστή Κωνσταντίνου.
Βάσεις στην Κύπρο
«Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με την αναβάθμιση της βάσης στο Μαρί (σ.σ. ναυτική βάση) και την αναβάθμιση της βάσης στην Πάφο. Έχω ενώπιον μου σημείωμα που λέει για κόστος 14,7 εκατομμυρίων ευρώ και χρόνο υλοποίησης 18 μήνες. Συζητήσαμε με τους Αμερικανούς οι οποίοι ενδιαφέρονται, και οι οποίοι αξιοποίησαν τη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» για ανθρωπιστικούς σκοπούς», αναφέρει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Τονίζει δε ότι και οι δύο βάσεις θα συνεχίσουν να είναι βάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν τίθεται θέμα να δοθούν σε οποιονδήποτε άλλο.
Το ζήτημα του ΝΑΤΟ
Για τα περί ένταξης στο ΝΑΤΟ, δηλώνει ότι επειδή δεν είναι εφικτή στην παρούσα φάση η ένταξη της Κύπρου, η προσπάθεια αφορά απόκτηση πλεονεκτημάτων σε εκπαίδευση, τεχνογνωσία και αναδιοργάνωσης έτσι που όταν δημιουργηθούν οι συνθήκες η Κύπρος να γίνει κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ.
«Συζητούμε ονόματα» με φον ντερ Λάιεν
Για το Κυπριακό υπογραμμίζει πως μια νέα αποτυχία θα είναι μια πάρα πολύ αρνητική εξέλιξη και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό οι όποιες εξελίξεις να είναι θετικές. Εξηγεί παράλληλα ότι αναμένει πως τον Ιανουάριο θα έχουμε επίσκεψη από τα Ηνωμένα Έθνη και πιο πιθανό την ίδια την αναπληρωτή γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, έτσι ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος.
Επιπρόσθετα αναφέρει πως η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποφάσισε πρόσφατα το Κυπριακό να υπάγεται απευθείας στο Γραφείο της, όσον αφορά τις συνομιλίες. Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει και προώθηση του διορισμού απεσταλμένου της ΕΕ, απάντησε «μπορώ να σας πω ότι με την Πρόεδρο συζητούμε συγκεκριμένα ονόματα».
Για τα «χαριεντίσματα»
Περαιτέρω ο κ. Χριστοδουλίδης δηλώνει ότι βλέπει μια επιθυμία της Τουρκίας να συζητήσει και ότι «ακόμα και οι συζητήσεις – που κάποιοι τις είχαν χαρακτηρίσει ως χαριεντίσματα, στο Μπακού αλλά κυρίως στη Βουδαπέστη, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας – ήταν ουσιαστικές και αφορούσαν το κεφάλαιο της διακυβέρνησης». Τονίζει, όμως, ότι θα διαφανεί στην πράξη κατά πόσο αυτή η διάθεση που δείχνουν – τουλάχιστον δημόσια – μεταφράζεται σε κάτι συγκεκριμένο στο Κυπριακό.
Η πρόταση για Συρία
Για την επόμενη ημέρα στη Συρία αναφέρεται στην πρόταση Κύπρου, Ελλάδας και Αυστρίας, για ένα οδικό χάρτη.
Υπογραμμίζει ότι η βοήθεια της ΕΕ θα έρθει βήμα προς βήμα. «Αν κάνουν αυτοί Α θα κάνει η ΕΕ το Β και ούτω καθ’ εξής. Εάν από την άλλη αποκλείσουν τις μειονότητες, τους Χριστιανούς κ.λπ. δεν θα έρχεται η ΕΕ να βοηθήσει. Να σας θυμίσω πως μπορεί ο κ. Φιντάν να ήταν στη Συρία, αλλά ο ΥΠΕΞ της Κύπρου ήταν στο Ισραήλ. Και έχει τη σημασία του», σημείωσε.
Σε παρατήρηση ότι ο κόσμος ανησυχεί ότι ενδεχομένως η Τουρκία να πάρει ανταλλάγματα στην Κύπρο, αντιτείνει ότι «αν η Κύπρος ήταν αδύναμη, πολιτικά, εξωτερικά, ενδεχομένως η Τουρκία θα μπορούσε να πετύχει αυτούς τους στόχους. Δεν είμαστε όμως έτσι», καταλήγει.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More