«Αν δεν ρισκάρεις, δεν κερδίζεις!» – Πώς αποφασίζουν οι γορίλες και η σχέση με την ανθρώπινη κρίση
Οι αποφάσεις που λαμβάνουν οι άνθρωποι είναι συχνά παράλογες και μπορεί να οδηγήσουν σε κακές οικονομικές επιλογές. Οι επιστήμονες στρέφουν τώρα την προσοχή τους στο ζωικό βασίλειο θέλοντας να μάθουν αν οι γορίλες και οι ουρακοτάγκοι έχουν τα ίδια γνωστικά λάθη κρίσης όταν πρέπει να λάβουν αποφάσεις.
Η ομάδα πραγματοποίησε δύο πειράματα σε ουρακοτάγκους και γορίλες στο ζωολογικό κήπο στη Βασιλεία της Ελβετίας. Στο πρώτο πείραμα, στα ζώα δόθηκαν δύο κύπελλα.
Ένα φλιτζάνι είχε μια επιλογή που ήταν γνωστό στο ζώο ως ασφαλές. Η άλλη ήταν μια επικίνδυνη επιλογή, η οποία θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη ανταμοιβή από την ασφαλή επιλογή ή καθόλου ανταμοιβή, σύμφωνα με το IFLScience.
Το πρώτο πείραμα, ξεκίνησε μετά την περίοδο εκπαίδευσης, κατά την οποία τα ζώα έπρεπε να μάθουν από κάθε δοκιμή ότι η ασφαλής ανταμοιβή παρουσιαζόταν πάντα στο ασφαλές κύπελλο, ενώ η επισφαλής ανταμοιβή μπορούσε να παρουσιαστεί στο ριψοκίνδυνο κύπελλο. Τα ζώα έπρεπε να μάθουν, μέσω ανατροφοδότησης, την πιθανότητα και το πιθανό κέρδος μιας υψηλότερης ανταμοιβής στο ριψοκίνδυνο κύπελλο.
Στο δεύτερο πείραμα, η ασφαλής ανταμοιβή παρουσιάστηκε κάτω από ένα ασφαλές κύπελλο. Ωστόσο, η επικίνδυνη ανταμοιβή παρουσιάστηκε πάντα κάτω από ένα από τα ριψοκίνδυνα κύπελλα. Αυτό σχεδιάστηκε για να δει αν τα ζώα μπορούσαν να κατανοήσουν τη σχέση μεταξύ του αριθμού των επικίνδυνων κυπέλλων και της πιθανότητας να κερδίσουν μια ανταμοιβή εάν το ζώο επέλεγε ένα ριψοκίνδυνο κύπελλο.
Αν δεν ρισκάρεις, δεν κερδίζεις!
Μετά από ανάλυση, η ομάδα διαπίστωσε ότι οι ουρακοτάγκοι και οι γορίλες συμπεριφέρονταν ορθολογικά, παίρνοντας αποφάσεις με βάση το τι επρόκειτο να κερδίσουν και την πιθανότητα ότι οι αποφάσεις θα οδηγούσαν σε μεγάλη ανταμοιβή. Τα ζώα ήταν επίσης πιο πιθανό να επιλέξουν την επισφαλής επιλογή καθώς η ανταμοιβή αυξανόταν.
Οι ουρακοτάγκοι ήταν πολύ πιο πιθανό από τους γορίλες να επιλέξουν το επισφαλή κύπελλο στο πρώτο πείραμα, διαπίστωσε η ομάδα. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τόσο οι γορίλες όσο και οι ουρακοτάγκοι απέφευγαν περισσότερο τον ρίσκο στο δεύτερο πείραμα, ενώ στο πρώτο πείραμα τα ζώα ήταν ουδέτερα ρίσκου. Μελλοντικές εργασίες θα προσπαθήσουν να λάβουν υπόψη τα σφάλματα κρίσης για αυτήν την αλλαγή μεταξύ των πειραμάτων.
Επιμέλεια: Μιχαέλα Λαμπρινίδου
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More