Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αντόνιο Γκουτέρες: Ζητά σημαντική και συνεχή ανθρωπιστική προσπάθεια στη Γάζα

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τάχθηκε σήμερα (19/10) από το Κάιρο υπέρ της “ταχείας και ανεμπόδιστης πρόσβασης της ανθρωπιστικής βοήθειας” στη Γάζα, απευθύνοντας έκκληση για άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία” την 13η ημέρα του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

“Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να τηρείται” δήλωσε ο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια συνενετυξης Τύπου που παραχώρησε με τον επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας Σάμεχ Σούκρι.

“Μας χρειάζονται αμέσως τρόφιμα, νερό, καύσιμα και φάρμακα. Χρειάζονται πολλά και χρειάζονται σε μόνιμη βάση”, δήλωσε ο Γκουτέρες.

Η ανθρωπιστική βοήθεια έχει φθάσει εδώ και μέρες στο αιγυπτιακό Σινά, και οι υπηρεσίες του ΟΗΕ ελπίζουν να την προωθήσουν το συντομότερο δυνατόν προς τη Λωρίδα της Γάζας — τον θύλακα που βομβαρδίζεται και πολιορκείται από το Ισραήλ.

Ο τερματικός σταθμός της Ράφας, το μοναδικό άνοιγμα της Λωρίδας της Γάζας στον μη ελεγχόμενο από το Ισραήλ κόσμο, θα ανοίξει αύριο για να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια προς το παλαιστινιακό έδαφος, μετέδωσε σήμερα μέσο ενημέρωσης που πρόσκειται στις αιγυπτιακές υπηρεσίες πληροφοριών.

Τη νύχτα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι απέσπασε από τον Αιγύπτιο πρόεδρο ‘Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι την “άδεια να περάσουν έως 20 φορτηγά”, αριθμός εντελώς ανεπαρκής σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

“Αυτό που χρειάζεται, δεν είναι μια μικρή επιχείρηση αλλά μια διαρκής προσπάθεια, οι εργαζόμενοι στον ανθρωπιστικό τομέα πρέπει να μπορούν να περάσουν τη βοήθεια και να τη διανείμουν με πλήρη ασφάλεια” στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο Γκουτέρες.

“Η προστασία των αμάχων είναι θεμελιώδης, οι επιθέσεις κατά των νοσοκομείων, των σχολείων ή των υποδομών του ΟΗΕ αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο”, επανέλαβε, επικαλούμενος κυρίως το πρόσφατο φονικό πλήγμα σε νοσοκομείο της Γάζας για το οποίο ο ισραηλινός στρατός και η Χαμάς ρίχνουν την ευθύνη η μια πλευρά στην άλλην.

Από τη μια πλευρά, “οι Παλαιστίνιοι έχουν νόμιμες διεκδικήσεις αλλά δεν μπορούν να δικαιολογούν τρομοκρατικές επιθέσεις”.

Από την άλλη, “όσο φρικτές κι αν ήταν οι επιθέσεις αυτές, δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη συλλογική τιμωρία” των 2,4 εκατομμυρίων Παλαιστινίων του θύλακα που ελέγχεται από τη Χαμάς.

“Η Χαμάς πρέπει να απελευθερώσει άνευ όρων τους ομήρους και το Ισραήλ να εγγυηθεί την ταχεία και ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση της βοήθειας στους Παλαιστίνιους”, δήλωσε ο Γκουτέρες.

Από την πλευρά του, ο Σούκρι κάλεσε τους ηγέτες όλου του κόσμου να λάβουν μέρος στη “Σύνοδο κορυφής για την ειρήνη” το Σάββατο στο Κάιρο για να συζητηθεί το μέλλον του παλαιστινιακού ζητήματος. Ζήτησε την “τήρηση του διεθνούς δικαίου” όπως και την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων για να “επιστρέψουν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι στον τραπέζι των διαπραγματεύσεων”.

Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο έδαφος του Ισραήλ από τους άνδρες της Χαμάς. Στην πλειονότητά τους είναι άμαχοι που σκοτώθηκαν από πυρά, κάηκαν ζωντανοί ή πέθαναν την πρώτη ημέρα της επίθεσης, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Ο αριθμός των ομήρων της Χαμας αναθεωρήθηκε προς τα πάνω σήμερα, σε 203 ανθρώπους.

Από την παλαιστινιακή πλευρά, περισσότεροι από 3.700 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν στους αδιάκοπους βομβαρδισμούς που διεξάγει ως αντίποινα ο ισραηλινός στρατός, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των τοπικών αρχών.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More