Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν για τέταρτη διαδοχική μέρα (13/7) οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει αύξηση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης από την Federal Reserve αυτόν τον μήνα, όμως, η επιβράδυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τόνωσε το οικονομικό επενδυτικό κλίμα και δημιούργησε προσδοκίες για μια λιγότερο επιθετική νομισματική πολιτική, στις επόμενες συνεδριάσεις της FED.
του Παντελή Μάνου
Παράλληλα, καλύτερα των προβλέψεων των αναλυτών ήταν τα στοιχεία για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 0,1% τον Μάιο, έναντι πρόβλεψης για συρρίκνωση κατά 0,3%.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, απομακρύνονται από τα πρόσφατα υψηλά επίπεδα οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, σημειώνοντας πτώση άνω των 10 μονάδων βάσης.
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει άνοδο κατά 0,92%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει κέρδη σε ποσοστό 0,95%, στη Μαδρίτη κινείται υψηλότερα κατά 0,71%, το Μιλάνο παρουσιάζει άνοδο κατά 1,02% ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 εμφανίζει κέρδη σε ποσοστό 0,45%.
Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές στα 98 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1321,15 μονάδες παρουσιάζοντας οριακές απώλειες σε ποσοστό 0,19%.
ΟΜOΛΟΓΑ
Πτωτικές τάσεις εμφανίζουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.
Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται πτωτικά κατά 8 μονάδες βάσης, στο 2,48%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχωρεί κατά 13 bps στο 4,12%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου κινείται χαμηλότερα κατά 10 μονάδες, στο 3,48% ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει πτώση κατά 6 μονάδες βάσης, στο 3,85%.
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ – ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ
Διατηρούν τα κέρδη των προηγούμενων ημερών οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.
«Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου δέχεται πιέσεις από το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, κυρίως λόγω της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής», ανέφερε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας. «Η ζήτηση στον ΟΟΣΑ, και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, περιορίζεται εν μέσω της τρομακτικής επιβράδυνσης της βιομηχανικής δραστηριότητας». Ωστόσο, όπως, επισημαίνει ο IEA,το υπόλοιπο του 2023 θα συνεχίσουμε να βλέπουμε έλλειψη της προσφοράς, καθώς η παγκόσμια ζήτηση προσεγγίζει το ιστορικό υψηλό επίπεδο των 102,1 εκατ. βαρελιών την ημέρα κατά μέσο όρο.
Το αμερικανικό αργό εμφανίζει οριακή άνοδο κατά 0,12%, στα 75,82 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με μικρά κέρδη 0,25%, βρίσκεται στα $80,31.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχωρεί έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,1182 δολ./ευρώ.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More