“Αναπνέω ελεύθερα”: Η 10η σημαντική συνάντηση πνευμονολόγων πραγματοποιείται στα Χανιά (ηχητικό)
Ο πνεύμονας είναι το «υπερ-όργανο» του οργανισμού μας, αφού αποτελεί πάρα πολλές ζωτικές λειτουργίες.
Με αφορμή την ελεύθερη για το κοινό 10η ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ελλήνων Πνευμονολόγων στα Χανιά, σήμερα Σάββατο στις 6 το απόγευμα στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων ένας εκ των ομιλητών της επιστημονικής συνάντησης, ο Στέλιος Βιτωράκης πνευμονολόγος – φυματιολόγος, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του πνεύμονα, αλλά και στις απειλές που δέχεται.
«Είναι το όργανο το οποίο προσλαμβάνει το οξυγόνο για να αναπνέουμε. Χωρίς αυτό δεν μπορούμε να ζήσουμε. Είναι ένα όργανο άμυνας του οργανισμού. Σκεφτείτε πόσο πολύ αέρα αναπνέουμε και πόσο μας προστατεύει, παρά τη συνεχή επίδραση που έχει ο πνεύμονας με το περιβάλλον και ένα όργανο που επιτελεί και άλλες λειτουργίες, πιο ειδικές, που έχουν για παράδειγμα να κάνουν ακόμα και με τη λειτουργία της αρτηριακής πίεσης κ.ά.», επισημαίνει ο κ. Βιτωράκης.
Ο καρκίνος του πνεύμονα
Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από κακοήθη αίτια και στα δύο φύλλα.
Υπολογίζεται ότι εμφανίζονται 1,2 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου πνεύμονα ετησίως σε όλο τον κόσμο, ενώ οι θάνατοι από αυτή τη νόσο ανά τον κόσμο υπολογίζονται σε 1,1 εκατομμύρια.
Το 1950 ο καρκίνος του πνεύμονα ευθυνόταν για το 3% των θανάτων από τον καρκίνο σε ότι αφορά τις γυναίκες ενώ το 2000 έφτασε να ευθύνεται για το 25% των θανάτων από καρκίνο στο γυναικείο φύλλο.
Ο καρκίνος του πνεύμονα ευθύνεται για το 20% των θανάτων στους άνδρες και το 11% στις γυναίκες, όταν ο θάνατος αποδίδεται σε κακοήθη νοσήματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι θάνατοι που προέρχονται από καρκίνο του πνεύμονα ξεπερνούν τους θανάτους από καρκίνο του παχέος εντέρου, του τραχήλου της μήτρας και του μαστού μαζί.
Τα συμπτώματα που σχετίζονται με τον καρκίνο του πνεύμονα είναι μη ειδικά και μπορεί να είναι εκδήλωση και άλλων παθήσεων του πνεύμονα.
Το συχνότερο σύμπτωμα καρκίνου του πνεύμονα είναι ο βήχας, που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς οι περισσότεροι ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα έχουν βήχα γιατί είναι καπνιστές και υποφέρουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια που από μόνη της προκαλεί βήχα.
Πιο σημαντική είναι η αλλαγή στο χαρακτήρα του βήχα (γίνεται πιο επίμονος, πιο έντονος, και μπορεί να συνοδεύεται από απόχρεμψη ή αιμόφυρτα πτύελα ).
Άλλα συμπτώματα καρκίνου του πνεύμονα είναι η αιμόπτυση που θεωρείται ως το πιο σημαντικό σύμπτωμα, καθώς θορυβεί τον ασθενή και το περιβάλλον του, αλλά κινητοποιεί και τον ιατρό, να διερευνήσουν την αιτία και να γίνει η απαραίτητη θεραπεία.
Επίσης στα συμπτώματα που προκαλούνται από τον καρκίνο του πνεύμονα περιλαμβάνονται η απόχρεμψη, η θωρακαλγία, η δύσπνοια, η ανορεξία, η απώλεια βάρους, ο πυρετός και ο συριγμός.
Στ. Βιτωράκης: Κρίσιμη η έγκαιρη διάγνωση της νόσου
Ο καρκίνος του πνεύμονα έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: Ενώ τα τελευταία χρόνια έχει πέσει η κατάταξή του, συγκεκριμένα στην Ελλάδα είναι ο δεύτερος σε εμφάνιση καρκίνος στους άνδρες και τρίτος στις γυναίκες και αυτό γιατί ο καρκίνος του προστάτη στους άνδρες και ο καρκίνος στον μαστό στις γυναίκες είναι η πρώτη μορφή καρκίνου. Παρόλο ωστόσο αυτό το γεγονός, είναι ο πιο θανατηφόρος καρκίνος και στα δύο φύλα.
Στο ερώτημα πόσο έχει προχωρήσει το μοντέλο διάγνωσης -δεδομένης της δυσκολίας εντοπισμού της νόσου στον πνεύμονα έγκαιρα- ο κ. Βιτωράκης αναφέρθηκε σε μια προσπάθεια που γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία χρόνια, να βελτιωθεί δηλαδή ο προ – συμπτωματικός έλεγχος. Αυτό σημαίνει να μπορούν οι ειδικοί να εντοπίσουν έναν καρκίνο στον πνεύμονα σε πολύ μικρό στάδιο, στο επίπεδο που είναι ίσως σχεδόν απόλυτα αντιμετωπίσιμος, πριν εμφανίσει συμπτώματα, γιατί όταν τα εμφανίσει είναι συνήθως αργά.
Η ιατρική κοινότητα προτάσσει την ετήσια προληπτική αξονική τομογραφία χαμηλής ακτινοβολίες στις ευάλωτες πληθυσμιακά ομάδες. Έχει διαπιστωθεί ότι σε συγκεκριμένη ομάδα καπνιστών που έχουν περάσει τα 50 έτη και έχουν καπνίσει περισσότερα από 20 πακέτα τσιγάρα ετησίως, αν υιοθετηθούν τα προληπτικά προγράμματα, έχουμε 24% πιθανότητα να εντοπίσουμε έγκαιρα τον καρκίνο στον πνεύμονα.
Η διακοπή του καπνίσματος είναι σήμερα εφικτή
Το κάπνισμα συνιστά τον κυριότερο παράγοντα εμφάνισης καρκίνου στον πνεύμονα, υπογραμμίζει ο κ. Βιτωράκης. Σήμερα όμως ο καπνιστής έχει την δυνατότητα ουσιαστικής υποστήριξης από τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος.
Η επιτυχής διακοπή του καπνίσματος δεν σχετίζεται με την ηλικία ή τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζετε. Η επιτυχία σύμφωνα με τις έρευνες εξαρτάται από το κατά πόσο θα ενταχθείτε σε ένα οργανωμένο πρόγραμμα υποστήριξης, από το αν θα ακολουθήσετε φαρμακευτική θεραπεία και ψυχολογική/συμβουλευτική υποστήριξη. Η θεραπεία που προτείνεται μπορεί να περιλαμβάνει μόνο συμβουλευτική υποστήριξη και παρακολούθηση χωρίς φάρμακα ή αν κριθεί αναγκαίο να προταθεί για τη διακοπή καπνίσματος ειδική φαρμακευτική αγωγή. Τα υπάρχοντα φάρμακα είναι τα υποκατάστατα νικοτίνης, η βαρενικλίνη και η βουπριοπιόνη. Όλα είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ και είναι αποτελεσματικά και ασφαλή.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι το κάπνισμα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι μια χρόνια νόσος, η λήψη οργανωμένης βοήθειας για τη διακοπή του καπνίσματος είναι ιδιαίτερα σημαντική. Υπάρχουν διεθνείς οδηγίες για τη διακοπή του καπνίσματος, που πρέπει να εφαρμόζονται από ιατρούς και ψυχολόγους που έχουν αποκτήσει ειδική εκπαίδευση και γνώση. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως η διακοπή του καπνίσματος που γίνεται με τη βοήθεια εξειδικευμένων επαγγελματιών υγείας έχει 40-60% αποτελεσματικότητα, ενώ ένας καπνιστής που προσπαθεί να απαλλαγεί μόνος του τα καταφέρνει μόνο σε ποσοστό 3-5%.
Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων ο κ. Βιτωράκης
Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More