Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανακύκλωση του νερού από τον συνεταιρισμό Ζαγοράς Πηλίου

Φυσικός πόρος εν ελλείψει, το νερό βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής ενός ιστορικού συνεταιρισμού στο Πήλιο.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Φρόσω Παύλου αναδεικνύει την σημασία μιας πρωτοβουλίας που φέρει την επιστημονική σφραγίδα ενός ερευνητικού κέντρου και χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Life» για την δράση για το περιβάλλον και το κλίμα..

Τα μικρά θαύματα των παραγωγών μήλου στην Ζαγορά Πηλίου εκπλήσσουν, με την ευρηματικότητα και την προσαρμογή τους στις ραγδαίες αλλαγές του κλίματος. Όπως αναφέρει ο Αντώνης Πολίτης, υπεύθυνος επικοινωνίας του αγροτικού συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου πρόκειται για έναν συνεταιρισμό 108 ετών, ο οποίος από το 1922 στο καταστατικό του ορίζει, ότι όλα τα μέλη υποχρεούνται να παραδίδουν την παραγωγή τους σε αυτόν.

Μια δέσμευση σε πολλά επίπεδα, που υποχρεώνει τους καλλιεργητές να υιοθετήσουν καινοτόμες, εμπνευσμένες δράσεις για να διασφαλίσουν την παραγωγή τους και να προστατεύσουν το περιβάλλον. Η νέα μέθοδος που έρχεται από το Ερευνητικό Κέντρο Δημόκριτος βοηθά στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Όπως εξηγεί ο κ. Πολίτης με φωτοκαταλυτική νανοδιήθηση το νερό πλύσεως των μήλων καθαρίζεται και ανακυκλωμένο πηγαίνει για νέα χρήση. Έτσι, εξοικονομείται μια σημαντική ποσότητα ύδατος είκοσι κυβικών μέτρων, που θα έπρεπε να μεταφερθεί με βυτία στον βιολογικό καθαρισμό Βόλου για να καταλήξει στην θάλασσα.  

«Είναι ένα στοίχημα για εμάς να καθαρίζουμε το νερό από το πλύσιμο και να το επαναχρησιμοποιούμε. Προσπαθούμε να είμαστε παρόντες στην νέα εποχή. Στόχος μας είναι το τρίπτυχο: βιωσιμότητα και όχι μόνο των παραγωγών, υψηλό επίπεδο διασφάλισης των καταναλωτών και διαφύλαξη των παραγωγικών φυσικών πόρων».

Έτσι επιτυγχάνεται οικονομία για τον συνεταιρισμό, καθώς και λιγότεροι ρύποι λόγω των μετακινήσεων των φορτηγών και εξοικονόμηση νερού.

Αυτές οι προσπάθειες και το σύστημα έχει κόστος, δεν σημαίνει ότι το προϊόν θα φτάσει φθηνότερο στην αγορά και τον καταναλωτή. Ωστόσο, ότι αξίζει κοστίζει, τουλάχιστον διατροφικά.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More