Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας για τον σοβαρό τραυματισμό εργάτριας σε βιομηχανία
Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας καταγγέλει το εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής σε βιομηχανία έξω από τη Λάρισα και είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό μιας 40χρονης εργαζόμενης. Η κατάσταση της υγείας της κρίνεται σοβαρή και δίνει μάχη για τη ζωή της.
Σε ανακοίνωση του αναφέρει: “Μια νέα γυναίκα 40 ετών, μια συνάδελφός μας που πήγε χθες για το μεροκάματο και αυτή την στιγμή βρίσκεται νοσηλεύεται στην ΜΕΘ του Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης μας. Ομάδα συνδικαλιστών του ΕΚΝΛ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή εκεί συμμετέχοντας στο μεικτό κλιμάκιο της Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας και της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας για την πραγματοποίηση άμεσου ελέγχου στον χώρο του εργοστασίου για να διερευνηθούν τα πραγματικά αίτια του ατυχήματος.
Η συνάδελφος εργάζεται στο βιομηχανία πλαστικών της Lariplast στην Λάρισα όπου πριν σχεδόν δύο μήνες είχε συμβεί ξανά ένα ακόμη σοβαρό εργατικό ατύχημα. Γεγονός που διαψεύδει όσους προκλητικά και ξεδιάντροπα τρέχουν σε τέτοιες στιγμές να κάνουν εκτιμήσεις για την «κακιά την ώρα», την «απροσεξία» κλπ.
Γι’ αυτό μόνο σύμπτωση δεν είναι που η συναδέλφισσα πήγε να καθαρίσει τον χώρο γύρω από ένα μηχάνημα το οποίο βρίσκονταν ακόμη σε λειτουργία με συνέπεια να εγκλωβιστεί και τώρα να διατρέχει κίνδυνο η ζωή της. Τέτοιες καταστάσεις δεν προκύπτουν από «υπερβάλλοντα εργασιακό ζήλο» αλλά από το γεγονός πως οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς «τρέχουν » από την απίστευτη εντατικοποίηση που βιώνουν, που σε συνδυασμό με την συνήθη έλλειψη προσωπικού(λόγω μείωση τους κόστους) απογειώνεται.
Τα συνεχή ατυχήματα δεν είναι απόρροια καμιάς «αμέλειας» ή «επιπολαιότητας» των εργαζομένων όπως προκλητικά ισχυρίζονται πολλές φορές οι εργοδότες αλλά από την σχεδόν παντελή έλλειψη των αναγκαίων μέτρων υγιεινής κι ασφάλειας, των άθλιων συνθηκών εργασίας που τους μετατρέπουν σε «γαλέρες». Είναι χαρακτηριστικό πως στον συγκεκριμένο χώρο και στις δύο φορές διαπιστώθηκε η απουσία τέτοιων μέτρων όπως η έλλειψη ΜΑΠ(Μέσα Ατομικής Προστασίας), αναγκαίων οργανωτικών και τεχνικών μέτρων. Γι’ αυτό η απάντηση πως αυτά «δρομολογούνται» είναι μια ακόμη προκλητική κοροϊδία!
Αυτό που συμβαίνει στους εργασιακούς χώρους είναι ένα έγκλημα κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος των εργαζομένων. Αυτό επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που δείχνουν τα τελευταία χρόνια (2014-2021) είχαμε πολύ μεγάλη αύξηση των εργατικών ατυχημάτων(κατά 54%) και των θανατηφόρων (από 28 το 2019 σε 43 το 2022 που δεν ολοκληρώθηκε)”.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More