Αναδείχθηκε ο ανάδοχος της μονάδας παραγωγής SRF/RDF στο Βόλο – Που θα διατεθεί η παραγωγή;
Η παραγωγή SRF/RDF από τη Μονάδα Επεξεργασία Αποβλήτων Περιφερειακής Ενοτητας Μαγνησίας προβλέπεται από την Μ.Π.Ε. όπως και για άλλη μία μονάδα στην Ανατολική Μακεδονία ενώ άλλες μονάδες αποβλήτων που έχουν κατασκευαστεί η κατασκευάζονται στην Ελλάδα παράγουν βιοαέριο που προκύπτει από την χώνεψη των απορριμμάτων και διαθέτουν μικρές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.
Το εργοστάσιο εκτιμώμενης αξίας 42.652.078,73€ αναλαμβάνει η ΕΝΩΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΜΕΑ ΒΟΛΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ A.E.-THALIS ES SA, με µέση έκπτωση 1% , και είναι η ίδια εταιρεία που κατασκεύασε και τη μονάδα στην Αλεξανδρούπολη που λειτουργεί εδώ και ενάμισι χρόνο, ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, Στέλιος Λημνιός, μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου.
Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων, συνολικής δυναμικότητας 50.592 τόνων υπολειμματικών σύμμεικτων απορριμμάτων ανά έτος. Ακόμα, προβλέπει όλες τις αναγκαίες υποδομές και την προμήθεια κινητού εξοπλισμού. Επειδή είναι αναγκαία η προώθηση συστημάτων για την επεξεργασία οργανικών απόβλητων, με χωριστή συλλογή των οργανικών αποβλήτων από μαζικά σημεία εστίασης ή και νοικοκυριά (οργανικά κουζίνας) καθώς και άλλων οργανικών αποβλήτων (πράσινα κ.λπ.), εντός της έκτασης θα κατασκευαστεί και Μονάδα Επεξεργασίας Προδιαλεγμένου Οργανικού Κλάσματος δυναμικότητας 15.200 τόνων ετησίως.
Οι εγκαταστάσεις θα υλοποιηθούν στη θέση «Κάκκαβος» που ανήκει διοικητικά στο Δήμο Βόλου, Δημοτική Ενότητα Αισωνίας, Τοπική Κοινότητα Διμηνίου. Στο ίδιο οικόπεδο βρίσκεται ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων (ΧΥΤΑ) Βόλου.Η κατασκευή του έργου περιλαμβάνει την εκπόνηση της μελέτης εφαρμογής και τη δοκιμαστική λειτουργία του έργου για 6 μήνες. Στο αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνεται και η κανονική λειτουργία της υποδομής για ένα έτος. Η σύμβαση θα έχει διάρκεια 36 μήνες.
Σχεδιασμός για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος-Αναμονή ανακοινώσεων Γραφάκου
Όπως ανέφερε ο κ. Λημνιός που παρακολουθεί το θέμα στενά ως Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία, τα εργοστάσια σε Αλεξανδρούπολη, Σέρρες, Γιάννενα, Κοζάνη και Σέρρες δεν έχουν γραμμή παραγωγής δευτερογενούς καυσίμου. Η διαφορά της μονάδας του Βόλου σε σχέση με αυτά που ήδη λειτουργούν είναι ότι θα υπάρχει παραγωγή SRF/RDF. Αυτές τις μέρες ανακοινώνεται και η έναρξη της κατασκευής μονάδας για τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα και η αντίστοιχη μονάδα της Λάρισας. Και αυτές οι δύο γραμμές δεν θα παράγουν δευτερογενές καύσιμο.
“Η μονάδα του Βόλου θα αξιοποιεί το υπόλειμμα του πράσινου κάδου αλλά επιπρόσθετα και τα μη εμπορεύσιμα υπολείμματα από τον μπλε κάδο ώστε να παράγεται σε επίπεδο νομού Μαγνησίας μία ποσότητα 20.000 τόνοι δευτερογενούς καυσίμου. Σύμφωνα με τη μελέτη του εργοστασίου, θα υποδέχεται αστικά απορρίμματα των πράσινων κάδων 55.000 τόνους το χρόνο και από αυτό ένα μέρος περίπου 20.000 τόνοι θα γίνουν δευτερογενές καύσιμο. Τέτοιο υπόλειμμα που μπορεί να οδηγηθεί στην παραγωγή δευτερογενούς καυσίμου θα υπάρχει και στα εργοστάσια της Λάρισας και Τρικάλων-Καρδίτσας, στη Λαμία επίσης. Αυτά τι θα γίνονται; Απαγορεύεται να θάβονται από την Ε.Ε. διότι θα πληρώνει πρόστιμο ο κάθε δήμος και η χώρα. Που θα πηγαίνουν; Υπάρχουν δύο απαντήσεις. Θα μετεξελιχθούν τα εργοστάσια αυτά και αυτά σε μονάδες που θα παράγουν rdf, ή τα υπολείμματα θα έρχονται στη Μαγνησία για να περνούν από τη δική μας γραμμή παραγωγής”, ανέφερε ο κ. Λημνιός.
Σημειώνεται ότι σήμερα στην Ελλάδα το μόνο εργοστάσιο που παράγει δευτερογενές καύσιμο, είναι στη Φυλή. Τo RDF όμως που παράγεται θάβεται στο ΧΥΤΑ και δεν είναι εμπορεύσιμο καθώς οι τσιμεντοβιομηχανίες και οι ασβεστοποιείες επιλέγουν το εισαγόμενο που είναι επιδοτούμενο.
Ο κ. Λημνιός υπενθυμίζει ότι πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, η ελληνική κυβέρνηση σχεδίαζε την “Πτολεμαϊδα 5”, δηλαδή μία μονάδα που θα καίει δευτερογενή καύσιμα και θα παράγει ηλεκτρικό ρεύμα ώστε να καταργηθεί σταδιακά η εξόρυξη λιγνίτη.
Σύντομα, επισήμανε ο κ. Λημνιός, αναμένονται ανακοινώσεις από τον κ. Μανώλη Γραφάκο, Γενικό γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων ΥΠΕΝ, για την πιθανή αναθεώρηση όλων των υπαρχόντων ή υπό κατασκευή μονάδων διαχείρισης αποβλήτων, ώστε να υιοθετήσουν την παραγωγή δευτερογενούς καυσίμου και πως αυτό θα διατίθεται.
“Επανερχόμαστε στη χωροθέτηση εργοστασίων ηλεκτρικής ενέργειας που θα λειτουργούν με την καύση δευτερογενούς καυσίμου. Με αυτή τη λογική το εντάσσουν στην πράσινη ενέργεια ενώ στην ουσία πλέον μιλάμε για καύση απορριμμάτων. Η μόνη δικαιολογία που επικαλούνται είναι ότι για όσες ποσότητες δευτερογενών κάνουμε χρήση δεν θα εξορύσσονται ορυκτά καύσιμα, πράγμα που όμως συνεχίζεται και με εξόρυξη λιγνίτη αλλά και εξόρυξη πετρελαίου“, επισήμανε.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More