Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανάλυση Guardian: Αναξιόπιστοι οι ισχυρισμοί της FSB για τον εντοπισμό της δολοφόνου της Ντάρια Ντούκινα

Περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις φαίνεται να εγείρουν τα όσα ισχυρίζεται η Μόσχα για την δολοφονική επίθεση σε βάρος της Ντάρια Ντούγκινα, η οποία έχασε τη ζωή της όταν εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός που κάποιος τοποθέτησε στο αυτοκίνητό της. Ο Guardian σε ανάλυσή του αναφέρει ότι οι ισχυρισμοί της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας (FSB) θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό.

Σύμφωνα με μακροσκελή ανάλυση του βρετανικού μέσου, το μεσημέρι της Δευτέρας (22/8) η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας (FSB), προέβη στον ισχυρισμό ότι μέσα σε ένα 24ωρο κατάφερε να διαλευκάνει τη δολοφονία της κόρης του «θεωρητικού» του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μάλιστα έσπευσε να δώσει στη δημοσιότητα πληροφορίες αλλά και ένα βίντεο στο οποίο φέρεται να προβάλλεται μία γυναίκα από την Ουκρανία η οποία είναι μέλος του Τάγματος Αζόφ λέγοντας ότι αυτή βρίσκεται πίσω από την βομβιστική επίθεση.

Δείτε το βίντεο εδώ

Όπως σημειώνουν οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας η φερόμενη δράστιδα πέρασε τα σύνορα και μπήκε στη Ρωσία μαζί με τη 12χρονη κόρη της ενώ κατάφερε να περάσει απαρατήρητη. Ακόμη η δράστιδα φέρεται να άλλαζε συνέχεια τις πινακίδες του Mini Cooper της, τοποθέτησε και στη συνέχεια πυροδότησε τον εμπρηστικό μηχανισμό και αμέσως μετά κατάφερε να φύγει από τη Ρωσία.

Όπως αναφέρει ο Guardian υποτίθεται ότι η γυναίκα κατάφερε όλα αυτά χωρίς να εντοπιστεί από την ρωσική υπηρεσία ασφαλείας, καθώς παρίστανε μία από τις εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανές που είτε βρήκαν καταφύγιο στη χώρα είτε απελάθηκαν με βίαιο τρόπο από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας.

Πάντως οι ισχυρισμοί της FSB αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό ενώ και η ουκρανική πλευρά αρνήθηκε την οποιαδήποτε εμπλοκή της στην επίθεση κατά του αυτοκινήτου που επέβαινε η Ντούγκινα. Ακόμη το Κίεβο σημειώνει ότι ο Ντούγκιν είναι ένα πρόσωπο του περιθωρίου και επιμένει ότι δεν έχει σχέση με την επίθεση. Την ίδια στιγμή η βρετανική εφημερίδα υπογραμμίζει πως είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς το κίνητρο για μια τέτοια αποστολή από το Κίεβο.

Τα ερωτηματικά και τα σενάρια

Ωστόσο, η ταχύτητα με την οποία η FSB κατέληξε σε «αποδεικτικό» βίντεο, καθώς και αρκετές μάλλον αινιγματικές πτυχές της ιστορίας της, εγείρουν ερωτηματικά. Για μια υπηρεσία που έχει αποτύχει να εξιχνιάσει πολλές δολοφονίες ανθρώπων με υψηλό προφίλ στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων και επικριτών του Πούτιν, η ταχύτητα με την οποία έδρασε η FSB σε αυτή την υπόθεση είναι εξίσου ύποπτη με την έλλειψη προόδου της σε άλλες υποθέσεις.

Άλλες εκδοχές των γεγονότων που κυκλοφόρησαν δείχνουν επίσης αβάσιμες. Την Κυριακή, ο πρώην Ρώσος βουλευτής Ilya Ponomarev, που ζει εξόριστος στο Κίεβο, ισχυρίστηκε ότι πίσω από την επίθεση βρίσκονταν αντάρτες μιας άγνωστης μέχρι σήμερα ομάδας που ονομάζεται Εθνικός Δημοκρατικός Στρατός, προσθέτοντας μια απροσδόκητη και ενδιαφέρουσα διάσταση στην υπόθεση. Ωστόσο, ο Ponomarev δεν παρείχε αποδείξεις και πολλοί παρατηρητές απέρριψαν τον ισχυρισμό ως διαφημιστικό κόλπο.

Αξιωματούχοι στην Ουκρανία υποθέτουν ότι η δολοφονία ήταν πιο πιθανό να είναι μια επιχείρηση – προβοκάτσια, που οργανώθηκε από το ρωσικό κράτος προκειμένου να ενοχοποιηθεί η Ουκρανία και να υπάρξει δικαιολογία για περαιτέρω βία.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές ότι η Ρωσία χρειαζόταν οποιοδήποτε πρόσχημα για να συνεχίσει την επιθετικότητά της, και αν η όλη υπόθεση ήταν στημένη, είναι μια υπόθεση που κάνει την FSB και το ρωσικό κράτος να φαίνονται ευάλωτοι και ανίκανοι.

Στην εκδοχή της FSB, ένας Ουκρανός δολοφόνος κατάφερε να εισέλθει στη Ρωσία, να πραγματοποιήσει μια δολοφονία υψηλού προφίλ κοντά στη Μόσχα και στη συνέχεια να τραπεί σε φυγή, όλα αυτά χωρίς να συλληφθεί. Το βίντεο της FSB δείχνει την φερόμενη δολοφόνο ήρεμη, με τη μικρή κόρη της μαζί της, καθώς μπαίνει και βγαίνει από τη Ρωσία και κινείται στην πρωτεύουσα. Εάν αυτό το γεγονός είναι αλήθεια, πρόκειται για μια συγκλονιστική αποτυχία της FSB, εάν όμως είναι ψέμα, τότε έχουμε να κάνουμε με μια περίεργη ιστορία που επινόησε κάποιος για να απενοχοποιηθεί, καταλήγει ο Guardian.

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More