Τετάρτη, 16 Απριλίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αμερικανός δικαστής αποφάσισε ότι ο Μαχμούντ Χαλίλ που πρωτοστάτησε στις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις του Κολούμπια μπορεί να απελαθεί

Campus Protests-Immigration Arrest

Αμερικανός δικαστής αποφάσισε ότι η κυβέρνηση Τραμπ μπορεί να απελάσει τον μεταπτυχιακό φοιτητή του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Μαχμούντ Χαλίλ, ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο μήνα λόγω του ρόλου του στις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις στην πανεπιστημιούπολη του ιδρύματος.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επικαλέστηκε έναν μεταναστευτικό νόμο της εποχής του Ψυχρού Πολέμου και συγκεκριμένα του 1952, ο οποίος την εξουσιοδοτεί να διατάξει την απέλαση κάποιου, εάν η παρουσία του στη χώρα θα μπορούσε να έχει δυσμενείς συνέπειες για την αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Η απόφαση πάρθηκε σε δικαστήριο μετανάστευσης στη Λουϊζιάνα από τη δικαστή Τζέιμι Κόμανς μετά την υποβολή στοιχείων από την κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων ενός υπομνήματος του υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, σύμφωνα με το οποίο ο Χαλίλ χρήζει απέλασης λόγω των «πεποιθήσεων, δηλώσεων ή συναναστροφών» του που θα έθεταν σε κίνδυνο τα συμφέροντα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Οι δικηγόροι του Χαλίλ, ο οποίος είναι μόνιμος νόμιμος κάτοικος των ΗΠΑ, δήλωσαν ότι η απόφαση του δικαστή βασίστηκε αποκλειστικά στο υπόμνημα του Ρούμπιο – το οποίο δεν περιείχε ισχυρισμούς για εγκληματική δραστηριότητα – και αποτέλεσε παραβίαση του συνταγματικού δικαιώματος στην ελευθερία του λόγου, δημιουργώντας επιβλαβές προηγούμενο.

Η νομική ομάδα του Χαλίλ αναμένεται να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, κάτι που έχει δικαίωμα να κάνει έως τις 23 Απριλίου. Αναμένει ότι θα πραγματοποιηθούν αρκετές ακόμη ακροάσεις πριν ληφθεί η τελική απόφαση, μετά την οποία μπορούν να ασκήσουν έφεση στο Συμβούλιο Εφέσεων Μετανάστευσης.

«Η σημερινή ημέρα ήταν ιστορική ως προς την αδικία της», δήλωσε ο Τζόνι Σινόντις, μέλος της νομικής ομάδας Χαλίλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Χαλίλ οποίος είναι παντρεμένος με Αμερικανίδα πολίτη, είναι εξέχων Παλαιστίνιος ακτιβιστής και διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στις διαμαρτυρίες κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα στην πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια πέρυσι. Συνελήφθη τον περασμένο μήνα από ομοσπονδιακούς πράκτορες έξω από το διαμέρισμά του στην πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια μετά από εντολή απέλασης της κυβέρνησης Τραμπ.

Οι δικηγόροι του έχουν αμφισβητήσει τις κατηγορίες τόσο σε ομοσπονδιακό όσο και μεταναστευτικό δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι στοχοποιείται για τον φιλοπαλαιστινιακό ακτιβισμό του.

Ο μεταπτυχιακός φοιτητής, ο οποίος κατά τα άλλα ήταν σιωπηλός, απευθύνθηκε στο δικαστήριο μετά την απόφαση.

Είπε στο δικαστήριο ότι δεν του έχουν παρασχεθεί «τα δικαιώματα της δέουσας διαδικασίας και της θεμελιώδους δικαιοσύνης», σύμφωνα με δελτίο τύπου της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU), η οποία τον εκπροσωπεί στην υπόθεση.

«Καμία από αυτές τις αρχές δεν ήταν παρούσα σήμερα ή σε όλη αυτή τη διαδικασία», δήλωσε ο Χαλίλ. «Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση Τραμπ με έστειλε σε αυτό το δικαστήριο, 1.000 μίλια μακριά από την οικογένειά μου».

Η σύζυγός του, Νουρ Αμπντάλα, δήλωσε ότι ο σύζυγός της φυλακίζεται για τη φιλοπαλαιστινιακή του δράση.

«Ο σύζυγός μου είναι ένας πολιτικός κρατούμενος που στερείται των δικαιωμάτων του επειδή πιστεύει ότι οι Παλαιστίνιοι αξίζουν ίση αξιοπρέπεια και ελευθερία», ανέφερε σε δήλωσή της. «Δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να πει η κυβέρνηση για τον σύζυγό μου που μπορεί να αποσιωπήσει αυτή την αλήθεια», προσέθεσε.

Η ACLU χαρακτήρισε την απόφαση «προειλημμένη». Ανέφερε ακόμα ότι η απόφαση ελήφθη λιγότερο από 48 ώρες αφότου η κυβέρνηση των ΗΠΑ «παρέδωσε τα “στοιχεία” που διαθέτει για τον κ. Χαλίλ – τα οποία δεν περιλάμβαναν τίποτα περισσότερο από μια επιστολή του υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, η οποία κατέστησε σαφές ότι ο κ. Χαλίλ δεν είχε διαπράξει έγκλημα και ότι στοχοποιείται αποκλειστικά και μόνο με βάση την ομιλία του».

Η κυβέρνηση, ιδίως ο Μάρκο Ρούμπιο, ανέφερε ακόμα στο υπόμνημα ότι οι προσπάθειές της για την απέλαση του Χαλίλ αποσκοπούσαν επίσης στην «προστασία των Εβραίων φοιτητών από την παρενόχληση και τη βία στις Ηνωμένες Πολιτείες», ακόμη και αν οι δραστηριότητές του ήταν «κατά τα άλλα νόμιμες».

Η νομική ομάδα του Χαλίλ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν έχουν παρουσιαστεί αποδείξεις αντισημιτισμού.

Ο Χαλίλ έχει επίσης καταθέσει αγωγή σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Νιου Τζέρσεϊ αμφισβητώντας τη σύλληψή του ως αντισυνταγματική. Οι δικηγόροι του δήλωσαν ότι η έκβαση της υπόθεσης αυτής θα μπορούσε να εμποδίσει την απέλασή του, αν κερδίσουν.

«Σήμερα, είδαμε τους χειρότερους φόβους μας να επαληθεύονται: Ο Μαχμούντ υποβλήθηκε σε μια παρωδία δίκαιης διαδικασίας, μια κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματός του για δίκαιη ακρόαση και μια οπλοποίηση της μεταναστευτικής νομοθεσίας για την καταστολή της διαφωνίας», ανέφερε σε δήλωσή του ο εκ των δικηγόρων του, Μαρκ φαν ντερ Χουτ.

Ο Χαλίλ είναι ένας από τους πρώτους από μια σειρά φοιτητών ή μελών ΔΕΠ σε πανεπιστημιουπόλεις σε όλη τη χώρα – που ζουν στις ΗΠΑ ως μόνιμοι κάτοικοι ή μέσω βίζας εργασίας ή φοιτητικής βίζας – οι οποίοι έχουν συλληφθεί από ομοσπονδιακούς πράκτορες στο πλαίσιο της καταστολής της μετανάστευσης από την κυβέρνηση. Σε περισσότερους από 500 φοιτητές, καθηγητές και ερευνητές ανακλήθηκε φέτος η βίζα τους.

«Είναι ανατριχιαστικό για όλα τα δικαιώματα του λόγου όταν το υπόμνημα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δεν απαγγέλλει ποινικές κατηγορίες κατά του Μαχμούντ, αλλά φαίνεται να λέει ότι ένα άτομο μπορεί να επηρεάσει την αμερικανική εξωτερική πολιτική μέσω φοιτητικών διαμαρτυριών», είπε στο στο CNN για την απόφαση η Γκλόρια Μπράουν-Μάρσαν, καθηγήτρια συνταγματικού δικαίου στο John Jay College of Criminal Justice.

Πηγές: CNN, BBC

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More